Hlavní obsah

Jak omládnout přes noc aneb Rituály pro ženy se zralou pletí. Co by vám rozhodně nemělo chybět?

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se pozná zralá pleť? Jsou na ní viditelné znaky stárnutí: začíná ztrácet pevnost a kontury i vrásky jsou zřetelnější. Jaká je správná večerní rutina? Regenerujte obličej, zatímco spíte, a zaměřte se na účinná noční séra a masky. Co vám pomůže zpomalit stárnutí?

Článek

Po třicítce kůže stárne a okolo čtyřicítky už je to znát – pleť se zařadí do kategorie „zralá“. Jak o ni pečovat? Kolagen, elastin, kreatin a koenzym Q10 si tělo vyrábí samo, jenže s postupem věku se produkce těchto „udržovačů“ pevné a hladké kůže snižuje. Pokožka ochabuje a vrásky se prohlubují. Hlavní strategií tedy je tyto látky pleti dodávat a dopřávat jí dostatečnou regeneraci. Co pro sebe můžete večer udělat, abyste se vzbudili s hladší a jasnější tváří?

Pleť potřebuje víc energie

Zajímavá složka pleťové skládačky je koenzym Q10. Má antioxidační účinky, pomáhá při tvorbě kolagenu a je to „pohon“ pro buňky: podporuje výrobu buněčné energie, kterou pokožka využívá k regeneraci a ochraně. A přestože si ho lidské tělo dokáže vyrobit samo, jeho množství se postupem času rychle snižuje. „Nedostatek pak způsobuje stárnutí buněk. Přidáním koenzymu, například prostřednictvím kvalitní péče o pleť, lze jeho hladinu doplnit a zlepšit vitalitu buněk,“ vysvětluje Thomas Blatt, výzkumník v oblasti stárnutí pleti pro značku Nivea. Proto se vyplatí dodat pokožce koenzym Q10 skrze vhodnou kosmetiku.

Foto: Archiv firem

Zleva: Noční sérum proti vráskám Nivea Q10 Ultra Recovery, 300 Kč (30 ml), prodává Teta drogerie. Zpevňující a hydratující textilní maska s koenzymem Q10 Astrid, 37 Kč (1 kus), prodává VivantisFoto: Archiv firem

Hyaluronka, retinol a další

A co ještě svědčí zralé pleti? „Potřebuje vysoce kvalitní kosmetickou péči s aktivními látkami. Například kyselina hyaluronová velmi hydratuje a také slouží jako prebiotikum pro potřebné mikroorganismy na pokožce,“ radí Zuzana Kučerová, kosmetička pracující s českou tradiční kozí Kosmetikou Capri. Dále vsaďte na retinol, který lehce exfoliuje, pomáhá vyhladit jemné vrásky a zanechává pokožku hebkou a rozjasněnou.

Foto: Archiv firem

Zleva: Omlazující sérum Le Chaton Retinol Like, 521 Kč (15 g). Noční retinolové sérum The Organic Pharmacy, 990 Kč (30 ml), prodává Dr.MaxFoto: Archiv firem

Nejdůležitější krok? Odlíčení!

Denní péče má za úkol hydratovat a chránit před vnějšími vlivy. Ta noční pak pomáhat při obnově. „V noci pleť neodpočívá, ale intenzivně regeneruje, a tak je velmi důležité, jakou večerní péči zvolíte. Alfou a omegou je vždy čištění. Špatně vyčištěnou pleť nic nezachrání,“ vysvětluje Zuzana Kučerová. A jak na to?

Jedna věc je, že je pokožka zralá. Dále musíte také vědět, jaký typ pleti máte, a podle toho volit čisticí produkty. Pro zralou sušší pleť se hodí hydrofilní odličovací oleje, které rozpustí líčidla a nečistoty. Pokud máte kůži normální nebo mastnější, zvolte gelový nebo pěnový odličovač. Poté tvář vždy dočistěte pleťovou vodou či tonikem.

Vsaďte na noční masky a séra

Co dál, když je kůže vyčištěná a tonizovaná? „Po odlíčení následuje sérum a finální noční krém či noční maska, která krém nahrazuje,“ vysvětluje kosmetička. Masku si dopřávejte dvakrát či třikrát do týdne, pleť si to zaslouží! Pokud máte suchou pokožku, mohl by pro vás fungovat i pleťový olej. Nanáší se na vlhkou pleť nebo jako poslední krok, aby uzamkl vše, co jste předtím navrstvili. Nezapomínejte ani na delikátní kůži okolo očí a jemně okolo nich vklepejte oční krém. A pak si dopřejte ničím nerušený spánek.

Foto: Archiv firem

Zleva: Noční protivráskové sérum Estée Lauder, 1 485 Kč (30 ml), prodává Notino. Omlazující liftingová maska Růže Manufaktura, 489 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Uklidňující a regenerační spací maska pro suchou pleť Sisley, 2 970 Kč (60 ml). Energizující textilní maska proti vráskám a mdlé pleti Nivea Q10 Energy, 50 Kč (1 kus), prodává dm drogerieFoto: Archiv firem

Večerní rutina pro zralou pleť

  1. Odlíčení olejem/gelem/pěnou
  2. Dočistění pleti tonikem či pleťovou vodou
  3. Maska nebo sérum
  4. Noční krém
  5. Olej
  6. Oční krém

O krásnou pleť se dá snažit v každém věku, ale zároveň je třeba vrásky přijmout a stárnout s grácií. Které celebrity propagují vyšší věk?

Načítám