Hlavní obsah

Jak poznat rakovinu kůže včas? Dejte pozor na barvu i tvar zákeřného melanomu

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Reklama

Nově vzniklá znaménka na kůži dokážou často hodně vylekat. Mohou totiž poukazovat na jednu z nejnebezpečnějších forem rakoviny – melanom. Čím dříve je toto onemocnění odhaleno, tím vyšší je šance na úspěšnost léčby. Víte, jak melanom poznat a kdy se raději vydat na kontrolu?

Článek

Melanom není vždy hnědá skvrna na kůži – může mít nejrůznější zbarvení, tvary i velikosti. Včasná diagnostika zachraňuje životy, proto jsme zjišťovali, jak se samovyšetřit a u kterých znamének byste se měli mít na pozoru!

Příznaky melanomu

A jak nebezpečný útvar vypadá? „Lidé mají zafixováno, že je melanom hnědá skvrna, která se nově objeví na kůži. Pravda je, že takových melanomů je více než polovina, ale zbytek tvoří vystouplé melanomy tvaru uzlíku a u některých může převládat jiná barva než hnědá. Jedná se nejčastěji o růžovou, modrou, šedou, černou nebo kombinaci všech uvedených barev,“ říká profesor Petr Arenberger z Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady.

Kožaře by měli navštívit preventivně lidé s výskytem melanomu v rodině a s velkým počtem mateřských znamének. Ta totiž na rozdíl od pih tvoří takzvané névové buňky, u kterých je poměrně velké riziko, že z nich vznikne zhoubný nádor. Pihy jsou oproti tomu jen nahromaděný pigment.

Jak poznat podezřelé znaménko?

Pomůže vám anglické pravidlo ABCDE – pokud na ono znaménko alespoň dvěma z těchto kritérií odpovídá, pak je dobré zajít k lékaři.

  • Asymetry – asymetrie. Běžné znaménko bývá symetrické, takže pokud část z něj bývá hodně odlišná od zbytku, je lepší ho nechat překontrolovat.
  • Border - ohraničení. Známkou melanomu bývají roztřepené, neostře ohraničené a nepravidelné okraje.
  • Colour – barva. Nebezpečná mohou být znaménka, která mají víc než jednu barvu nebo je jejich barva neobvyklá.
  • Diameter – průměr. Všechna znaménka, která jsou větší než 6 mm v průměru by měla být sledována.
  • Evolution – změny. Jakmile začne znaménko měnit tvar nebo velikost, je dobré zpozornět a nechat ho překontrolovat.

Mimo tato kritéria je i několik dalších varovných signálů – je to svědění znaménka, krvácení z něj, nebo to, že je zcela odlišné od všech ostatních znamének. Ve všech případech je lepší jít na dermatoskopické vyšetření.

„Za lékařem zajděte při změně barvy, velikosti, tvaru, svědění a krvácení znamének i při vzniku nového, protože se nemusí jednat o mateřské znaménko, ale přímo o melanom,“ doporučuje Štěpánka Pavcová, dermatoložka z EUC Kliniky Plzeň. Na kožním vás nečeká nic náročného, podívejte se na video, jak vyšetření probíhá.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Najdete-li na svém těle nově vzniklou podezřelou skvrnku, raději zajděte za odborníkemFoto: New Africa, Shutterstock.com

Kde se dělá melanom: nejen na kůži

Melanom je nejagresivnější a nejnebezpečnější kožní nádor, protože metastazuje do lymfatických uzlin, kůže i vnitřních orgánů. Většina lidí má jeho vznik spojený pouze s nechráněným působením slunečních paprsků na odhalené části těla, může se však objevit i na místech, kde byste to nečekali: například v oku, uších, ústní dutině, střevech nebo na genitálu, na dlaních a na chodidlech. Někdy se udělá i pod nehtem a poznáte ho snadno: tmavá skvrna neodrůstá, jak byste čekali u běžného poranění nehtu, ale zůstává na místě.

Diagnóza a léčba

Asi jedinou výhodou melanomu je, že je na rozdíl od jiných druhů rakovin většinou vidět. Díky tomu je možná i brzká diagnóza a léčba, což je podle odborníků zásadní. „Včasné rozpoznání melanomu je pro prognózu pacienta zcela klíčové. Diagnostika se provádí na základě klinického vyšetření zkušeným dermatologem a zpřesní se použitím ručního nebo digitálního dermatoskopu,“ popisuje docentka Monika Arenbergerová z FN Královské Vinohrady.

V léčbě je zásadní chirurgické odstranění nádoru (dojde-li k němu včas, je pacient vyléčen) a případně i blízkých lymfatických uzlin a metastáz. Ostatní metody (chemoterapie, ozařování, imunoterapie, biologická léčba) už nejsou zdaleka tak úspěšné. I vyléčení pacienti musejí být hlídáni, protože u melanomu existují vzácně pozdní metastázy, které se objevují i léta po odstranění nádoru.

Foto: dean bertoncelj, Shutterstock.com

Melanom někdy vypadá i jako obyčejné mateřské znaménkoFoto: dean bertoncelj, Shutterstock.com

Postup samovyšetření kůže

Najděte si třikrát do roka pět minut na důkladné samovyšetření. Potřebovat budete velké zrcadlo, ruční zrcátko a dobré světlo. Pořádně si prohlédněte přední i zadní část těla, podpaží, dlaně, vnitřní strany paží, celé nohy, vnitřní stehna, podkolenní jamky, lýtka i chodidla a prostor mezi prsty. Prohlédněte si také týl a prostory za uchem se sepnutými vlasy. Vyšetřete si celá záda a také hýždě pomocí ručního zrcátka.

Prevence melanomu

Zásadní je důsledná ochrana před UV zářením (a to i v soláriu). Nevystavujte pokožku bez ochrany slunci na delší čas mezi 11. a 15. hodinou a hlavně se nespalte! Už jedno spálení zvyšuje riziko melanomu na dlouhá léta. Děti do jednoho roku by na slunce neměly vůbec, později jen s krémem s maximální ochranou. Větší nebezpečí hrozí lidem se světlou pletí a světlýma očima, riziko melanomu roste s věkem.

Maligní melanom

  • Jiný název - Rakovina kůže, nádor kůže
  • Popis - Velmi agresivní nádor kůže, patří k nejzhoubnějším nádorům vůbec.
  • Příznaky - Vznik nového znaménka, změna barvy, velikosti, tvaru, svědění a krvácení starého znaménka. Melanom vzniká i na dlaních, chodidlech, pod nehty, v očích, uších, ústech, střevech nebo na genitálu. Nemusí být jen hnědý, ale i růžový, modrý, šedý, černý.
  • Léčba - Zásadní pro vyléčení je chirurgické odstranění nádoru. Chemoterapie a další druhy léčby nejsou příliš úspěšné, a pokud už melanom metastazoval, je to problém.
  • Statistiky - Patří k nejčastějším nádorům mladých žen mezi 20. a 30. rokem.
  • Prevence - Důsledná celoživotní ochrana před UV zářením v kritických hodinách (11–15) a v letních měsících.

Reklama

Načítám