Hlavní obsah

Bazaliom: riziko nejčastější rakoviny kůže zvyšuje UV záření

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Bazaliom je druh rakoviny kůže a jeho výskyt roste. Jedná se o nejčastější kožní nádor, který umí agresivně zdevastovat obličej. Jeho výhoda je, že nebolí, téměř nikdy netvoří metastázy, a když se odhalí včas, tak se dá celkem snadno odstranit. Jak se pozná a jak se léčí?

Článek

Bazaliom je sice nejčastějším karcinom kůže, ale jen výjimečně metastazuje. Čili se jen málokdy šíří v organismu jako jiné druhy rakoviny a jeho léčba bývá velmi úspěšná. Stále rostoucí výskyt případů souvisí s tím, že lidé chodí od mládí do solárií a od dětství se dlouhé hodiny vystavují slunci. Co se týče výskytu, objevuje se nejčastěji u bělochů, obvykle se projeví po 40. roce života a nejrizikovější je skupina nad 60 let.

Mezi nejznámější pacienty s bazaliomem patří Hugh Jackman (52), Diane Keaton (74) či Melanie Griffith (63).

Příznaky: jak se pozná bazaliom

Bazaliom nemá na rozdíl od melanomu typické hnědé zbarvení, ale vypadá jako lesklý světlý uzlík, růžový hrbolek či tuhý puchýřek. Později se z něj může stát vřed, který nebolí, ale také nemizí a zvětšuje se. Někdy se může „sloupnout“ a pak se na stejném místě objeví znovu. Při pokusu o odstranění se objeví mokvající ranka. Laik nádor od běžných kožních útvarů většinou neodliší, ale varovat by ho měla změna na kůži, která nemizí, nehojí se a naopak se zvětšuje. Bazaliom obvykle najdete na kůži hlavy – na obličeji a na krku, tedy na místech, která jsou nejvíce vystavena nebezpečnému slunečnímu záření.

Vyšetření a léčba

Od prvních změn na kůži může uběhnout několik týdnů i měsíců, než si člověk problému všimne. Čím dříve je nádor objeven a léčen, tím vznikne menší jizva. Kožní lékař pozná bazaliom už pouhým okem s pomocí speciálního přístroje dermatoskopu, případně odebere kousek tkáně a potvrdí diagnózu histologickým vyšetřením. Nejčastěji se aplikuje chirurgická léčba: nádor se spolu s částí okolní kůže vyřízne, někdy se užívá laser či zmrazení tekutým dusíkem. Po zákroku je třeba místo pravidelně kontrolovat, zda se problémy nevrátily a zda byl zhoubný nádor odstraněn dokonale.

Foto: Bencemor, Shutterstock.com

Bazaliom je zpočátku celkem nenápadnýFoto: Bencemor, Shutterstock.com

Komplikace bazaliomu

Výhodou bazaliomu je, že metastázuje jen zcela výjimečně, zato se často vrací a vždy je třeba další operace, aby tkáně neprorůstaly nádorovými buňkami a nedocházelo k jejich devastaci. Někdy se může rychle šířit a velmi poškodit kůži a podkoží, děje se to například v případě nádoru na uchu. Pak je třeba léčba radioterapií (= ozařování) nebo jiná specializovaná léčba. Agresivně rostoucí bazaliomy mohou pacienta připravit o oko nebo mu zdevastovat nos.

Prevence rakoviny kůže

Nejlepší způsob, jak výrazně snížit riziko vzniku kožního nádoru, je nevystavovat se zbytečně slunci a chránit se před UV zářením. Je nutné ukázat kožnímu lékaři každou novou a déle se nehojící ranku, znaménko či útvar. Bazaliom může vzniknout také jako následek kontaktu při průmyslové výrobě arzenu, dnes se to ale opravdu pečlivě hlídá.

Bazaliom

  • Jiný název - Rakovina kůže, bazocelulární karcinom
  • Popis - Nejčastější nádorové onemocnění kůže, které skoro nikdy nevytváří metastázy.
  • Příznaky - Lesklý světlý uzlík či hrbolek na kůži, který se nehojí, většinou nebolí a roste.
  • Léčba - Chirurgické odstranění
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá.
  • Prevence - Důsledná ochrana před UV zářením

Reklama

Načítám