Hlavní obsah

Hubnutí po 40. Nejvyšší čas začít!

Foto: Thinkstock

Hubnutí jde snáz pod odborným dozoremFoto: Thinkstock

Reklama

Čtyřicítka je zlomový věk. Jestliže patříte k ženám, které se nechtějí smířit se svými nedokonalými křivkami a chcete udělat něco pro své zdraví, je nejvyšší čas začít. Počítejte s tím, že to nebude snadné jako ve dvaceti, ale s naší pomocí a trochou vůle to určitě dokážete!

Článek

Po dosažení čtyřicítky jsou ženy na samém vrcholu sil, ale také je to již doba, kdy je víc než důležité dbát o sebe a svůj zdravotní stav. Nové přístroje, diagnostika, cvičební plán od těch správných odborníků jsou velkým plusem, díky nim si uvědomujete, jak na tom jste, jaké máte nedostatky a na čem je třeba ještě zapracovat. Základním předpokladem je tedy stanovení cíle. Vyvarujte se nereálných představ. Za 2 týdny se zhubnout natrvalo nedá! A dohonit to, co jste dosud zameškaly, už vůbec ne!

„Tělu v tomto věku ubývá svalová hmota. Pokud jste navíc ve svém životě držely diety, počítejte s tím, že tělo si to pamatuje a ukládá,“ říká trenér Michal Šubr, který zároveň upozorňuje, že po čtyřicítce je opravdu za pět minut dvanáct s případným zvykáním si na zdravý režim a hubnutí. Formou grilovaných masíček, večerních nájezdů na ledničku a pojídání brambůrek to rozhodně nepůjde.

1. Základem je vyšetření zdravotního stavu

Dnes už existuje celá řada nástrojů, podle kterých se dá diagnostikovat váš současný stav a zacílit podle něj i trénink přímo na míru. Bohužel neplatí, že čím více se strháte v posilovně, tím na tom budete lépe. Než se do cvičení a jídelníčku pustíte, určitě se svěřte do rukou odborníků, kteří vám zjistí podle BMI (můžete si vypočítat sami zde), měření laktátu v těle, fyzických schopností, poměru tuku v těle, množství svalové hmoty a s ohledem na fyzické proporce a dysfunkce, jak na tom opravdu jste. Trenér pak tyto výsledky vyhodnotí a stanoví podle nich trénink na míru. Rozhodně tato vyšetření nepodceňujte a nevynechávejte. Mohly byste zbytečně cvičit a s tělem by to ani nehnulo.

Foto: ThinkstockV kondici se udržujte v každém věku

2. Hlídejte si tepovou frekvenci

Při cvičení, a to v jakémkoli věku, je dobré si hlídat tepovou frekvenci. Klidovou tepovou frekvenci si dokážete změřit samy podle návodu v článku zde. V některých dobře vybavených fitness centrech je tento údaj zjišťován při první návštěvě, a to pomocí přístroje, který snímá srdeční pulsy (např. hrudní pás). Z výsledků lze stanovit, zda se v daný okamžik nacházíte v pásmu regenerace, vytrvalostního tréninku nebo na anaerobním prahu. Při hubnoucím plánu se často uvádí, že byste se při tréninku měly pohybovat mezi 60 až 80 procenty své maximální tepové frekvence. Vypočítáte ji tak, že od 220 odečtete svůj současný věk. S tímto údajem také trenér pracuje a vaše úsilí bude odměněno pozitivními výsledky. Při každém cvičení pak můžete mít s sebou přístroj na měření tepové frekvence a hlídat si optimální hodnoty.

3. Jak jste na tom fyzicky?

Ve specializovaných pracovištích je možné nechat se vyšetřit i fyzioterapeutem. Ten může zjistit, jakými dysfunkcemi trpíte, na jakou stranu jste více zatížené a která by v tom případě měla přidat. I tyto údaje jsou důležité a mohou sehrát jednu z hlavních rolí při výsledném stanovení tréninku.

4. Dietolog? Ano!

Hubnutí je zejména o správné stravě. Čím je člověk starší, tím větší škody může nesprávně zvolená strava napáchat. Určitě stojí za to vydat se k dietologovi nebo nutričnímu odborníkovi, aby vám na základě osobního pohovoru, při kterém se probírají mimo jiné i stravovací návyky a měří hodnoty a rozložení tuku v těle, na míru sestavil speciální výživový program, aby tělo mělo optimální přísun vitaminů a potřebných živin. Ne žádnou dietu, ale správně vyváženou stravu zaměřenou na základní předpoklad: výdej musí být větší než příjem. V tomto věku už můžete začít přemýšlet i o vhodných kloubních výživových doplňcích. „Žena ve věku 40 a více let už má za sebou nějaké to zranění, natažení svalů, přechozené nemoci, a to vše se podepisuje na kvalitě těla," říká trenér Michal Šubr a dodává: „Ohledně stravy tam jde více o složení a vyváženost, pozor pro každou ženu platí jiná omezení."

Jak by mělo vypadat cvičení?

Pokud chcete po čtyřicítce zhubnout a udržet se v kondici, bohužel už se cvičení nevyhnete. Alespoň tak to tvrdí trenér. Optimální trénink by měl být minimálně třikrát týdně, a to jakýkoli sport. „Nejhorší jsou výmluvy na rodinu, práci, nedostatek času nebo únavu. Vše to chápu, ale chcete něco snad dokázat, takže proto musíte také něco udělat," upozorňuje Michal Šubr. Doporučuje minimálně 1x týdně posilovnu. Pro začátek určitě s trenérem, který pomůže odbourat špatné návyky a srovná cvičící morálku. „Dobrý trenér s vámi na začátku vše řádně probere, zjistí věk, stravovací návyky, jak cvičíte, váhu, BMI atd. Vše to dá do tabulky a měl by připravit vhodný cvičební program, který by byl zaměřený přímo pro vaše tělo a bere v potaz vlastně i povahu. Proto je dobré, když je to trochu i psycholog. Nesmí vás odradit," varuje trenér.

Obecně se dá říci, že trénink by měl být vyvážený a zaměřený na zahřátí, posilování, strečink a příjemné naladění. Velmi záleží na tom, co ve svém volném čase děláte, jak se pohybujete, nezapomeňte to trenérovi říci. I to toiž může výsledky ovlivnit. Bezvadné je pro ženy v produktivním věku plavání. Jak na to, abyste zhubly, se můžete dočíst zde. Několik bazénů udělá divy. Nebo se vydejte na Zumbu. Ta se tančí bez rozdílu věku. Je třeba si najít takovou aktivitu, která vás bude bavit, abyste u ní vydržely. Stejně tak je důležitý relax. Tělo potřebuje regenerovat, a to jde ruku v ruce. Zařaďte proto do svého již tak plného programu nějakou tu masáž, saunu nebo třeba pedikúru. Pečujte o sebe, abyste byly samy se sebou spokojené.

Závěrem pro věčné vymlouvačky: Když se zbavíte zlozvyků, jako jsou cigarety, káva, chatování... tak si určitě nějaký ten čas na pohyb najdete a uvidíte, že se vám tělo za to odmění v podobě vitality, zdraví a ladných křivek. Já třeba, když je nejhůř, tak jezdím na rotopedu, zatímco můj syn dělá úkoly do školy. Dohlížím na něj, povídáme si a já makám. A jestli ještě potřebujete povzbuzení do začátku, přijďte za námi na Facebook, my vám vlijeme tu správnou krev do žil!

Reklama

Související témata:

Načítám