Hlavní obsah

Hups do lomu! 6 tipů na super koupání v zatopených lomech

Foto: stmilan, Shutterstock.com

Foto: stmilan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máloco dokáže v parných dnech tak osvěžit jako koupání v divoké přírodě. Zatopené lomy, kterých je v Česku celá řada, se pyšní čistší vodou, chladnější teplotou, ale často i krásnými okolními panoramaty. Inspirujte se, kam vyrazit.

Článek

Vodní radovánky v bazénech a aquaparcích nejsou k zahození, ovšem plavání na otevřené vodě v obklopení skalisek, stromů a další zeleně… To je balzám na duši! Až budete zase zvažovat, kam se v parných dnech vyrazit zchladit, zkuste některý z půvabných zatopených lomů. Některé nabízejí koupání zdarma, jinde budete platit vstupné. Máme pro vás několik tipů.

Lom Bořená Hora, Štětkovice

V minulém století se tu těžila žula, dnes představuje jedno z nejpříjemnějších přírodních koupališť ve středních Čechách. Lom obklopuje několik skalnatých masivů, ale i tak je z řady míst dobře pozvolna přístupný. Po jeho délce se nachází krásná zákoutí – jako stvořená pro pohodový relax. Krom koupání si zde můžete půjčit třeba paddleboardy, a pokud se potápíte, na dně můžete hledat vrak auta a potopený vrtulník.

Foto: Ilona Bradacova, Shutterstock.com

Materiál vytěžený v lomu Bořená Hora byl použit i při stavbě kostela Nejsvětějšího srdce Páně v Praze na VinohradechFoto: Ilona Bradacova, Shutterstock.com

Lom Rampa, Černá Voda

Vydáte-li se na výlet do Jeseníků, skvělé osvěžení naleznete v oblasti obce Černá Voda. Za hlavní hvězdu místních vod se považuje lesní lom Rampa, který nabízí plavecký zážitek pod majestátní kamennou stěnou. Zatopený lom se nachází uprostřed netknuté přírody a nabízí vskutku romantický zážitek.

Foto: PeteVch, Shutterstock.com

Krásné koupání pod vysokou kamennou stěnou nabízí lom Rampa u Černé Vody nedaleko Jeseníku v Rychlebských horáchFoto: PeteVch, Shutterstock.com

Zatopený lom Horní Cerekev

Jedno z nejčistších přírodních koupališť na Vysočině se nachází na jihovýchodním okraji městečka Horní Cerekev. Do 80. let minulého století na tomto místě probíhala těžba kamene, dnes je zde na 400 metrů dlouhá a 150 metrů široká vodní plocha, která v nejhlubším místě dosahuje 22 metrů. Na své si zde přijdou nejen plavci, ale i potápěči, kteří na dně mohou hledat dřevěnou sochu žraloka dlouhou pět metrů.

Foto: Krajská hygienická stanice kraje Vysočina

Voda je tu chladnější, ale velmi čistá i v horkém počasíFoto: Krajská hygienická stanice kraje Vysočina

Lom U Mariánského mlýna, Mikulov

Pokud se vydáte na Svatý kopeček, oblíbenou zastávku při návštěvě Mikulova, pokračujte ještě dále a dorazíte k opuštěnému vápencovému lomu. Říká se mu U Mariánského mlýna nebo na Janičově vrchu a díky vápenci nabízí krásně čistou vodu. Jedná se chráněnou přírodní památku, proto je zde během letních měsíců vstup regulován. Otevřeno je ale denně. Vstup je zakázán s PET lahvemi a pro pejsky je vyčleněn speciální prostor na nedaleké travnaté ploše.

Foto: Martin Minarik, Shutterstock.com

Lom je domovem mnoha vzácných živočichů a rostlin, proto je označen jako přírodní památkaFoto: Martin Minarik, Shutterstock.com

Lom Hradišťský vrch, Konstantinovy Lázně

Vodní plocha zatopeného čedičového lomu z výšky trochu připomíná velkou psí tlapku. Až do druhé poloviny 90. let zde probíhala těžba. Dnes je lom Hradišťský vrch, který se nachází nedaleko lázeňské obce Konstantinovy Lázně v západních Čechách, přístupný veřejnosti. Nabízí písečnou pláž se stánky i bohatý výskyt fauny. Krom řady sladkovodních ryb můžete pozorovat třeba raky, vodní šneky nebo žáby.

Foto: Lucie Parizkova, Shutterstock.com

Jezírko je hluboké až 13 metrůFoto: Lucie Parizkova, Shutterstock.com

Zatopený lom Výkleky

Asi dvacet kilometrů od Olomouce se nachází obec Výkleky a u ní zatopený lom, jenž se pyšní úžasně průzračnou vodou i krásnou okolní přírodou. Vodní plochu lemují rozsáhlá skaliska hustě zarostlá uklidňující zelení. Přesto je v jednom místě ve středové části oválu dobře přístupný a nabízí i prostor na rekreaci na souši. Příjemná je také procházka po několika cestách, které přes skalnaté útvary vedou.

Foto: stmilan, Shutterstock.com

Dno lomu je kamenné, hloubka dosahuje v průměru okolo 6 metrůFoto: stmilan, Shutterstock.com

Plánujete dovolenou v Česku? Zkuste nejlepší kempy, které vás nezklamou.

Načítám