Hlavní obsah

Bolesti uší? Může za ně koupel i letadlo!

Foto: Yurii_Yarema, Shutterstock.com

Foto: Yurii_Yarema, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda v uších není příjemná a může být dokonce i nebezpečná. Zvlášť pokud ji neodstraníte co nejdřív po koupání v nepříliš čisté vodě. Jak poznat zánět ucha z vody?

Článek

Léto je pro některé zdravotní obtíže tou nejideálnější dobou. Platí to i pro zánětlivé stavy v oblasti uší, tedy zevního zvukovodu, které mají souvislost s koupáním, potápěním a dalšími radovánkami ve vodě, hlavně té přírodní. Na co si dát pozor?

Voda v uších

Zánět v uších trápí spoustu lidí právě v létě, jako následek plavání, potápění nebo koupání se. Při těchto aktivitách se do ucha mohou dostat spolu s vodou i bakterie. Pokud pak voda v uchu zůstane delší dobu, začnou se množit a působit na tenkou a citlivou kůži zvukovodu.

Zánět zvukovodu je bolestivý a člověk má pocit velkého tlaku v uchu, který mu mnohdy nedovolí ani spát. Zánět se může rozšířit z vnějšího zvukovodu do středního ucha - a tomu je dobré včas zabránit - jít k lékaři a začít zánět léčit co nejdřív.

Prevencí zánětu je buď používat koupací čepici, nebo dostat vždy po koupání z ucha všechnu vodu. „Když se voda do uší dostane, pokuste se ji vytřást tak, že nakloníte hlavu a začnete poskakovat nebo ji vytřásat. Můžete ji z ucha dostat i pomocí ušní svíce, která vytvoří podtlak. K péči o zvukovod po koupeli, plavání, sprchování či potápění je možné použít ušní kapky nebo spreje s antibakteriálním účinkem,“ radí PharmDr. Radka Procházková z lékárny Dr. Max.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Zánět v uších je velmi bolestivý a je třeba ho začít řešit co nejříveFoto: New Africa, Shutterstock.com

Ucpání ucha mazem

Uši se vám mohou zanítit i kvůli mazu. Ten se postupně posouvá směrem ven z ucha, ale může z různých důvodů v uchu i zůstávat a bránit nejen funkci bubínku, ale i vytvořit mazovou zátku, ve které se také daří mikroorganismům. Proto je dobré, pokud se vám stává, že maz v uchu zůstane, dojít občas na ORL a uši si nechat vyčistit odborně. Příčinou potíží totiž může být, že to děláte špatně a maz tlačíte dovnitř - klasickým prohřeškem je používání uchošťourů čili tyčinek s vatovým koncem.

Prevencí je čistit si uši správně - ideálně s pomocí ušního spreje nebo kapek. Jestliže si nejste jisti, zda to děláte správně, pak se nestyďte dojít k odborníkovi pro radu a pomoc.

Jak si správně čistit uši?

Vatové tyčinky nejsou vhodným pomocníkem na čištění uší, jimi si ušní maz spíš zatlačíte dovnitř. Pokud je chcete použít, pak jen ty s rozšířenou částí, aby se nevešly do zvukovodu, ale vyčistily jen jeho ústí. „Vhodnější a šetrnější je aplikace malé kapky oleje do zevního zvukovodu. Udělejte to jednou až dvakrát týdně. Kapky by měly mít teplotu těla. Nakapejte je do uší, nechejte krátce působit a pak nakloňte hlavu a nechejte je vytéct z ucha a očistěte ucho zvenku,“ radí PharmDr. Martina Hnilová, vedoucí Benu lékárny Zlín. Uši lze čistit i ušní svíčkou, která se zahřeje, maz rozpustí a ten je vzniklým podtlakem odstraňován z ucha.

Zalehlé uši z letadla

Uši dovedou pěkně bolet i v letadle. Při vzletu a přistání se mění tlak, a pokud máte navíc rýmu, zánět v uchu nebo jiné obtíže, může to na vaše střední ucho působit velmi bolestivě.

K vyrovnání tlaku v uchu postačí většinou zívnutí, žvýkání nebo polykání, takže se s tím dospělý člověk velmi rychle popasuje, ale problém to bývá u dětí. Těm lze pomoci například tím, že jim při vzletu dáte pít z lahvičky, větším dáte žvýkačku nebo bonbon, a pokud uši i tak bolestivě zalehnou, řekněte jim, aby si zacpaly nos a proti tlaku foukly.

Foto: Bernardo Emanuelle, Shutterstock.com

Vzlet a přistání letadla jsou pro uši nepříjemnéFoto: Bernardo Emanuelle, Shutterstock.com

Jak si pomoci

Se zánětem v uchu vám pomohou přípravky z lékárny, ale úlevu může přinést i obklad. Kus látky namočte do studené vody, přiložte na bolavé ucho a přikryjte suchým ručníkem. Můžete vyzkoušet i nahřátý látkový kapesník, do kterého vložíte stroužek česneku nebo rozkrojenou cibuli. V počátečních fázích zánětu uší lze vyzkoušet i přírodní možnosti.

„K řešení zánětu ucha využijeme bylinky, které zlepšují záněty v nosních dutinách a řeší i rýmu. Vhodná je lichořeřišnice a česnek, ten je účinný i na zlatého stafylokoka. Bakterie i viry pomáhá potlačit tinktura ze semen grepu. Olej z grepu pak můžeme použít na výtěr nosu i ucha,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. Se závažnějším stavem ale už rozhodně jděte k lékaři, který nasadí antibiotickou léčbu. Od propichování bubínku se už postupně upouští, i když přinášelo rychlou úlevu. A jestliže jste zánět ucha právě prodělali, měli byste se nějakou dobu vyhýbat koupání.

Načítám