Hlavní obsah

Hygiena po sexu. Skutečně se myjete správně?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Při milování se pravděpodobně nevyhnete vlhkým polibkům, potu a jiným tělesným tekutinám. Chvála bohu! K rozkoši to patří. Jen se pak nezapomeňte správným způsobem osprchovat, ať je váš klín zdravý a šťavnatý. Neděláte náhodou tyhle chyby?

Článek

Ne každý je schopný jít do práce ulepený od spermatu nebo vaginálních šťáv. Mezi nejčastější aktivity „post coitum“, tedy po sexu, patří podle jisté studie hledání něčeho dobrého v lednici, pak také mazlení s partnerem (dohra), spánek a sprchování. Očištění těla a zvlášť pohlavních orgánů je zkrátka žádoucí a osvěžující. Jenže někdy vám může dokonce i ublížit! Skutečně se po sexu myjete správně?

Toaleta a hygiena. Ve správném pořadí!

Za prvé, až v posteli skončíte, vykonejte malou potřebu. Časové rozmezí není odborníky dáno, nicméně odhaduje se, že 30 minut po aktu je tak akorát. Proud sterilní moči odplaví bakterie, které se do močové trubice při sexu snadno dostanou.

Za druhé, berte na vědomí, že vagina je schopná se očistit sama, i když je uvnitř sperma. Proto absolutně není důvod narušovat poševní mikroflóru parfémovanými mýdly a jinými dráždivými produkty. Na vulvu stačí čistá voda nebo intimní mýdlo. Co se týče vnějšího okolí vaginy, tam se zbavíte slin, potu a sekretů tím, že prsty zajedete mezi stydké pysky a „vymetete“ všechny záhyby.

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Intimní mýdlo by mělo mít hodnotu pH mezi 3,5 až 4,5Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Skrytá hrozba ve vaší koupelně

Umývání se provádí zásadně od vaginy ke konečníku, jinak hrozí riziko zanesení rektálních bakterií do pochvy. Celý klín pak jemně utřete čerstvě vypraným ručníkem, který je určený jen pro pohlavní orgány. Je to tak jistější. Proč?

Výzkum z Univerzity v Arizoně udává, že 90 procent ručníků používaných v domácnosti obsahuje koliformní bakterie čili bakterie pocházející ze zažívacího traktu. Zhruba po dvou dnech, kdy si sušíte tělo jedním ručníkem, přenesete na svoji pokožku tolik bakterií E. coli, že se to vyrovná ponoření celé hlavy do toaletní mísy. A to fakt nechcete.

No dobře, vagina je tedy v bezpečí, ale jak to chodí, když se během mazlení dostalo pozornosti i zadečku?

Anální hrátky a zánět močových cest

Při sexu mají problematické bakterie, které se nacházejí v okolí močové trubice a konečníku, větší šanci proniknout do močového ústrojí. Proto se i po „zadečkovém milování“ nezapomeňte osprchovat, aby nezvaní návštěvníci neměli čas močové cesty kolonizovat. Genitální oblast jednoduše opláchněte, zbavíte se tak i zbytků lubrikačního gelu.

Chodíte se sprchovat s partnerem? Někteří milenci si tímto rituálem zpestřují dohru. Uchopte partnerův penis, stáhněte předkožku a vymyjte všechna zákoutí. Je běžné, že sperma pod kůží zaschne, proto je třeba to zkontrolovat. Podobně se postarejte i o sexuální hračky.

Servis pro uměláky

Pokud vám erotické pomůcky dělají společnost, dbejte na pokyny výrobce. Obecně však lze silikonové výrobky (bez motorů) vyvařit nebo vložit do mikrovlnky. Dilda, která jsou označena jako 100% vodotěsná, se nebojte umýt teplou vodou a antibakteriálním mýdlem.

Hračky, jež se nedají ponořit do vody, otřete žínkou namočenou v teplé vodě – taktéž s přídavkem tekutého antibakteriálního mýdla. Budou tak bezpečně připravené na příště.

Reklama

Načítám