Hlavní obsah

Jaké jsou nejčastější příčiny zánětu močového měchýře?

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mučivé pálení až řezání v intimních oblastech, zejména při močení. Noční můra jménem zánět močového měchýře. Můžete se mu vyhnout eliminací nejčastějších příčin. Není to nic složitého.

Článek

Vracejí se vám záněty močového měchýře? Rozhodně nejste samy. Podle statistik na ně ženy trpí až osmkrát více než muži. „Důvodem je blízkost konečníku a kratší močová trubice, která bakteriím usnadňuje průchod a napadení měchýře,“ vysvětluje MUDr. Jitka Pegnerová, praktická lékařka z Prahy. Když bakterie naruší obranyschopnost močových cest, rozmnoží se a způsobí infekci. Projevuje se pálením a řezáním při močení, častým nutkáním močit, tmavou a zapáchající močí, často s nálezem krve, a tlakem a bolestí v oblasti pánevního dna.

Během léčby hodně pijte

Ačkoliv se jedná o potíže nepříjemné, jsou poměrně běžné a zpravidla je vyřeší antibiotika. Je nutné předepsat je včas, než se infekce rozšíří do ledvin. Doberte je přesně podle doporučení a nevysazujte je, hned jak příznaky ustoupí. Bakterie by se mohly stát odolnější, což ztěžuje řešení příštích infekcí. „Přirozenou součástí léčby musí být vyšší příjem tekutin, aby častější močení plynule odvádělo škodlivé a infekční látky ven z těla,“ dodává Jitka Pegnerová.

Jako prevence nemoci se užívají extrakty a šťávy z brusnice a plodů brusinky horské. „Mechanismus efektu přesně neznáme, ale kyseliny pravděpodobně zabraňují, aby bakterie přilnuly k buněčné výstelce močových cest,“ vysvětluje MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu.

Foto: Yuttana Jaowattana, Shutterstock.com

Zánět močového měchýře je běžné a velice nepříjemné onemocněníFoto: Yuttana Jaowattana, Shutterstock.com

Jaké jsou nejčastější příčiny zánětu?

1. Špatná hygiena po sexu

Mnoho žen se nakazí během sexu. Může dojít k přenesení bakterií ze střev nebo vaginy do močové trubice. Proto byste se měly před sexem i po něm vymočit a po styku se navíc umýt – stačí vodou, abyste nadužíváním mýdlových prostředků nenarušily pH intimních míst (a spolu s ním rovnováhu bakterií a kvasinek) a nezvýšily tak riziko infekce. Jak udržovat co nejlepší sexuální hygienu?

2. Nesprávné utírání

Problém vznikne, když se bakterie ze střev dostanou do blízkosti močové trubice, kde mohou zapříčinit vznik infekce. Abyste tomu zabránily, utírejte se po stolici směrem zepředu dozadu.

3. Zadržování moči

Když musíte, běžte. Na zadržování moči zapomeňte. Když se v měchýři hromadí déle než šest hodin, bakterie mají hodně času na množení a riziko vzniku zánětu se zvyšuje.

4. Dehydratace

Pitím nejen hasíte žízeň, ale také podporujete pravidelné močení – vyplavuje z těla bakterie, jež se mohou v močovém traktu hromadit. Když tedy denně vypijete šest až osm sklenic vody, chráníte se před rizikem infekce.

Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Absence hygieny po sexu a tanga patří mezi nejčastější příčiny zánětu močového měchýřeFoto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

5. Nešikovně používané tampony

Abyste snížily riziko infekce během menstruace, neměly byste tampon v pochvě nechávat déle než čtyři až šest hodin. Představuje totiž prostředí, v němž se mimořádně daří různým bakteriím.

6. Nevhodné spodní prádlo

Příliš těsné a neprodyšné prádlo způsobuje v intimních partiích nadměrnou vlhkost, která podporuje růst mikroorganismů. „K dlouhodobému nošení nejsou vhodná ani tanga, která svým pohybem po těle snadno přenášejí bakterie z konečníku blíže močové trubici,“ upozorňuje Jitka Pegnerová.

7. Prochladnutí

Nastydnutí pánve přispívá k oslabení imunity proti bakteriím. V létě si proto dávejte pozor na mokré plavky a raději je co nejdříve převlékněte za suché.

Načítám