Hlavní obsah

Láska v ohrožení. Rozvodovost rapidně stoupá. Co s tím?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Rozvolňování. K němu mnozí vzhlíželi, možná se za něj už i modlili. Láska si toho v posledních týdnech dost vytrpěla a zdá se, že první kroky některých párů povedou k právníkovi. Co všechno opatření spojená s epidemií koronaviru napáchala a jak to ovlivňuje rozvodové statistiky?

Článek

Další z černých scénářů se naplňuje. Britská právnička Fiona Shackleton uvedla, že za běžných okolností dochází k nárůstům počtu žádostí o rozvod v době letních prázdni a přes Vánoce, kdy spolu páry tráví více času. Varovala, že si stačí jen představit, co nařízená karanténa v době koronaviru asi udělá s partnerskými vztahy. (Někde to ale i vztahu prospívá. Proč jsou teď někteří muži více nadržení? )

Týdny dusivé lásky

Virus pochází z čínského Wu-chanu a tam také jako první opadla přísná karanténní opatření. V Číně hned poté masivně stoupla rozvodovost. V některých okresech dokonce došlo k přetížení místní samosprávy kvůli vyřizování žádostí o ukončení manželství.

Experti na vztahy, včetně americké sexuoložky Laury Berman, hlásají, že je třeba připravit se na řetězovou reakci. Podle této odbornice se „chuť rozvádět“ dostala už i do Spojených států amerických. A jen tam rozhodně nezůstane. Co je špatně a proč vlastně karanténa napáchala takové škody?

Intenzivní tlak na vztahy

Být spolu 24 hodin 7 dní v týdnu je nepříjemné i pro velmi stabilní páry. K nepřetržitému kontaktu přidejte finanční stres, strach z nemoci, existenční obavy, nekonečné požadavky dětí, online školní výuku a práci z domova. Jde o obrovskou zatěžkávací zkoušku, kterou neustojí jen tak někdo. Partneři spolu nejdříve přestanou komunikovat, odcizí se, a pak na sobě začnou hledat jednu chybu za druhou.

Žijete spolu, nebo vedle sebe?

Když se život najednou takhle zastaví, máte čas si všimnout, jestli si s protějškem nejste cizí vlastně už dávno. Jestli si máte stále co říct, nebo jen setrvačností udržujete chod domácnosti. Některé páry si s aktuálním rozvolňováním vládních opatření od sebe odpočinou a jsou schopné vrátit se k normálu, jiné spolu odmítají žít dál. Také si teď říkáte, jestli má vaše partnerství smysl? Ještě než začněte vyplňovat rozvodové papíry, jděte cestou poslední a jediné možné záchrany.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Karanténa prověřila vztahy. Ustojí to vaše láska, nebo jste se odcizili?Foto: fizkes, Shutterstock.com

To nejdůležitější, co je potřeba udělat

V případě, že na partnerovi vidíte jen to špatné a máte pocit, že vám vůbec nerozumí, primárně zkuste zajít do manželské poradny a oslovit odborníka. Ano, peníze možná jsou v této době velkým problémem, ale na druhou stranu mnozí lidé v karanténě ušetřili na dojíždění nebo měli odloženo na dovolenou. Investujte do vztahu a spojte se s terapeutem, který vám pomůže ventilovat a zpracovávat pocity, jež se ve vás v posledních týdnech nahromadily.

Co když na sebe máte alergii?

Má-li někdo z vás stav, kdy se na toho druhého nemůže ani podívat, cloumá s ním vztek, zlost nebo zklamání, promluvte si o tom, že každý z vás potřebuje vlastní bezpečný prostor. I kdyby se mělo jednat o malý koutek v rohu místnosti, oddělený třeba baldachýnem. Než vás terapeut přijme, netlačte na pilu a nechte se takto navzájem „vydýchat“.

Odděleně choďte na procházky a popřemýšlejte, co konkrétně vám na vztahu vadí, jak dlouho se cítíte mizerně a proč s partnerem nechcete mluvit. Informace se vám budou hodit pro terapeutické sezení a srovnané myšlenky vám umožní nechovat se unáhleně. Nestranná osoba do situace pomůže vnést trochu světla a zklidnit rozbouřené emoce. A právě tohle teď potřebujete.

Ostatně, britský deník Daily Mail zveřejnil průzkum, z něhož vyplývá, že více než 54 procent rozvedených lidí začne dříve či později přemýšlet, zda rozpad manželství nebyl chybou. Vždy je proto vhodné podniknout pro jeho záchranu maximum.

Život po přísné karanténě. Užijte si sex v hotelu!

Reklama

Načítám