Hlavní obsah

Ikonické role? Indiana Jones, Eleven či Melounek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ikonická role je taková, že když řeknete název filmu, okamžitě si vybavíte hlavní postavu a herce, který ji ztvárnil. Co na tom, že se pak třeba objevil i v jiných, mnohdy charakternějších rolích. Tu jednu mu už nikdo neodpáře.

Článek

Mají na kontě desítky rolí a zajímavých postav, a přesto si při vyslovení jejich jména vybavíte jen tu jednu jedinou. Roli natolik výraznou, že se zapsala do dějin kinematografie. Některým přišla taková výzva do cesty hned na začátku kariéry, jiní si na ni chvíli počkali.

Dnes si nedovedeme představit, že by Indiana Jonese hrál někdo jiný než Harrison Ford, ale málem to tak bylo! A víte, proč hrál Frodo Pytlíka právě Elijah Wood?

Drew Barrymore (45): Gertie

Film: E.T. – Mimozemšťan (1982)

Okatá herečka se narodila do jedné z hollywoodských dynastií a stala se hvězdou již v sedmi letech. Režiséra Stevena Spielberga (73) zaujal její andělský vzhled, když se účastnila castingu na film Poltergeist (1982). Obsadil ji proto do role malé Gertie, která se snaží dostat E.T. zpátky domů. Drew Barrymore měla našlápnuto stát se herečkou jedné role, začala brzy fetovat a pařila jako o život. Naštěstí se dala dokupy a dnes je ve světě filmu stálicí.

Foto: Profimedia.cz

Zahrát si ikonickou postavu v sedmi letech? Je pak těžké se na vrcholu udržetFoto: Profimedia.cz

Jack Nicholson (83): Joker

Film: Batman (1989)

Charismatický herec již svoji hereckou kariéru ukončil a může se pyšnit řadou opravdu zásadních rolí. Ale absolutně nezapomenutelným způsobem uchopil roli záporáka Jokera ve filmu Tima Burtona (62) Batman. Stal se ve filmu tím, kdo zabil Batmanovi rodiče a pod maskou klauna skrýval obličej poleptaný kyselinou. Jack Nicholson byl za roli nominován na Zlatý glóbus.

Foto: Profimedia.cz

Někteří filmoví fanoušci říkají, že ikonický je i Nicholsonův úsměv, tedy šklebFoto: Profimedia.cz

Elijah Wood (39): Frodo Pytlík

Film: Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Okatý a drobný herec byl odmalička temperamentní a brzy se ukázalo, že i talentovaný. Než došlo k zásadnímu průlomu v jeho kariéře, hrál po boku mnoha skvělých herců a sbíral zkušenosti. A když byl později režisér Peter Jackson (58) dotazován, proč získal hlavní roli Froda Pytlíka v jeho filmech právě Elijah Wood, odpověděl jasně: „Byl to nejlepší herec své generace a bylo jasné, že má přirozenou schopnost vtáhnout diváky do děje.“

Foto: Profimedia.cz

Je malý vzrůstem (měří 168 cm), ale obrovský talentemFoto: Profimedia.cz

Harrison Ford (78): Indiana Jones

Film: Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981)

Hollywoodská legenda hrála v mnoha filmových trhácích a legendárních rolí má na kontě vícero. Ale co si budeme povídat, Indy je jen jeden! A to málem roli Indiana Jonese, archeologa, který se umí ohánět bičem, nedostal. Producent a režisér George Lucas (76) s ním totiž spolupracoval na filmové sérii Hvězdné války a řekl svému kolegovi Stevenu Spielbergovi, že nechce, aby se z nich stala dvojice typu herec Robert De Niro (77) a režisér Martin Scorsese (77), kteří spolu natočili spoustu filmů.

Foto: Profimedia.cz

Že by Indiana Jonese hrál Tom Selleck (75), jak někteří prosazovali? Nemyslitelné!Foto: Profimedia.cz

Millie Bobby Brown (16): Eleven

Seriál: Stranger Things (2016–2020)

Je jí 16 let a může si ze seznamu úkolů odškrtnout „získat ikonickou roli“. Hrát totiž postavu Eleven v lehce hororovém seriálu Stranger Things a ztvárnit ji takovým způsobem jako britská herečka, to se jen tak nevidí. Ač se nejednalo o její první roli, zcela jistě ji vystřelila mezi hvězdy, a to i díky nominaci na cenu Emmy. Patří tak mezi nejmladší nominované herečky. Eleven neboli El je holčička, na které byly od malička prováděny různé pokusy a mezi její zvláštní schopnosti patří třeba telekineze nebo psychometrie (odvětví psychologie zabývající se měřením psychických jevů). Legendární není jen její postava, do dějin televizní zábavy se nezapomenutelně zapsal celý seriál.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci seriálu přesně ví, co se děje, když se Eleven spustí krev z nosu... Jde do boje se zlem a maximálně se soustředíFoto: Profimedia.cz

Christina Applegate (48): Kelly Bunda

Seriál: Ženatý se závazky (1987–1997)

Blonďatá kráska věděla, že ji udělá šťastnou jen povolání herečky, však se před kamerou objevila už ve třech měsících. Průlomem se stala role pitomoučké Kelly, které její táta Al Bunda přezdíval Melounek, v populárním seriálu Ženatý se závazky. A byla za ni nominována i na nejrůznější ocenění. Ač hrozilo, že se škatulky hloupé blondýny nezbaví, zdařile se z ní vymanila a později hrála v mnoha filmech, nyní exceluje v seriálu Smrt nás spojí (2019–2020).

Foto: Profimedia.cz

„Kostel? To je ta budova s velkým T na střeše!“ S Kelly byla legraceFoto: Profimedia.cz

Sigourney Weaver (71): Ellen Ripley

Film: Vetřelec (1979)

Na kontě má tři nominace na Oscara a celosvětově se proslavila již svým třetím filmem. V roli důstojnice Ellen Ripley byla nepřekonatelná a prý je dodnes ráda, že roli ve sci-fi hororu přijala. Jane Fonda (82) a Faye Dunaway (79) si později asi rvaly vlasy.  Role jim totiž byla nabídnuta, ale bály se, že by jim poškodila kariéru. Hrdinka bojující s vetřelcem se stala ikonickou a podle své představitelky otevřela dveře do světa filmu i dalším akčním hrdinkám.

Foto: Profimedia.cz

Víte, že měla Ripley na konci prvního dílu podle původního scénáře zemřít? To by byla velká škoda!Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám