Hlavní obsah

Harrison Ford slaví 78! Jak získal roli Indyho a Hana Sola?

Foto: DFree, Shutterstock.com

Foto: DFree, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako chrabrý archeolog Indiana Jones stanul na stříbrném plátně rovnou čtyřikrát. Kultovních trháků má ovšem dnešní oslavenec na kontě daleko více. Přitom se k hvězdné kariéře hollywoodského herce dostal Harrison Ford vtipnou náhodou.

Článek

Kdybychom chtěli vypsat všechny dobré filmy s Harrisonem Fordem, měli bychom požehnaně dlouhý seznam. Herec, který dnes slaví 78. narozeniny, má za sebou úctyhodnou kariéru a dvě jeho postavy zná celý svět. Umíte si představit, že by Han Solo nebo Indiana Jones měli jinou tvář?

Truhlářská práce u George Lucase

Harrison Ford se vydal z rodného Illinois do Los Angeles v roce 1964, poté co zanevřel na univerzitní studium. Zpočátku to nevypadalo na žádné velké úspěchy na poli dramatu, tak si k herectví přibral i truhlařinu a tesařinu a dařilo se mu. V roce 1975 sestavoval skříně tvůrci Hvězdných válek Georgi Lucasovi (76), u kterého byl v té době na návštěvě režisér Steven Spielberg (73). George Lucas dal přítomnému řemeslníkovi přečíst scénář a Steven Spielberg poznamenal, že by se náramně hodil na roli kapitána Hana Sola.

A tak vcelku neznámý herec v roce 1977 zazářil v jedné z hlavních rolí v prvním dílu ságy Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje. A ikonická postava Hana Sola ho provází prakticky celý profesní život – zatím poslední díl Star Wars: Vzestup Skywalkera byl uveden loni.

Foto: Profimedia.cz

Roli Hana Sola, kapitána hvězdné lodi Millennium Falcon, získal Harrison Ford osudovou náhodouFoto: Profimedia.cz

Legendární Indiana Jones

Rok poté, co podruhé ztvárnil kapitána hvězdné lodi Millennium Falcon, a to ve filmu Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder (1980), přišla na řadu další nezapomenutelná postava. Snad ještě důležitější, neboť Spielbergova série s archeologem Indianou Jonesem je v podstatě one man show. Dobyvatelé ztracené archy (1981), společný projekt Stevena Spielberga a George Lucase, zaznamenali takový úspěch, že v následujících osmi letech přišla další dvě pokračování. Po delší odmlce vznikl v roce 2008 film Indiana Jones a Království křišťálové lebky a ohlášené je i páté pokračování!

Foto: Profimedia.cz

Sympatický archeolog Indiana Jones je nepochybně ikonickou postavou Harrisona FordaFoto: Profimedia.cz

Svědek, Uprchlík a Sabrina

Ačkoli Harrison Ford patří mezi nejzářivější hvězdy Hollywoodu, projekty, kterých se účastní, nepatří mezi typické kandidáty na filmové ceny. Na Oscara byl nominován pouze jedinkrát, a to za hlavní roli v kriminálním dramatu Svědek (1985). Za tentýž film měl i nominaci na Zlatý glóbus, na který byl navržen ještě za dobrodružné drama Pobřeží moskytů (1986), za akční kousek Uprchlík (1993) a za romantickou komedii Sabrina (1995).

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Uprchlík ztvárnil chirurga Richarda Kimbla, který byl nevinně odsouzen za vraždu manželkyFoto: Profimedia.cz

Tři manželky a pět dětí

Na udílení Zlatých glóbů v roce 2002 se Harrison Ford seznámil s Calistou Flockhart (55), která se proslavila jako právnička Ally McBeal ze stejnojmenného seriálu (1987–2002). Na další ročníky už šli ruku v ruce a v roce 2010 zpečetili svůj vztah sňatkem. Společně vychovávají syna Liama (19), kterého si herečka osvojila ještě před jejich seznámením.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Calista Flockhart je Harrisonovou manželkou číslo třiFoto: Profimedia.cz

Odpočinek nechystá

Herec ovšem neměl jedinou osudovou lásku, ale rovnou tři. Poprvé se oženil jako dvaadvacetiletý, a to s Mary Marquardt (75), s níž ještě za svobodna poprvé odjel do Hollywoodu. Sňatek zkrachoval na konci 70. let, dodnes si jsou však exmanželé blízcí, mají syny Benjamina (52) a Willarda (51). S druhou ženou svého života, scenáristkou Melissou Mathison (†65), se oženil v roce 1983. Jejich vztah vydržel takřka dvě dekády a na svět přivedli syna Malcolma (32) a dceru Georgii (30) – oba potomci se pokoušejí prorazit jako herci.

Harrison Ford by mohl odejít do důchodu, ale ani ho to nenapadne. Letos fanoušky potěšil dojemným dobrodružstvím Volání divočiny. A ještě nekončí!

Milujete příběhy na stříbrném plátně? Otestujte se, jak se vyznáte v oscarových filmech.

Reklama

Načítám