Hlavní obsah
3,1
(168)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máme na zahradě pět vzrostlých jabloní, takže každoročně řešíme, co všechno se z jablek dá ještě vyrobit. Letos kromě moštu vedou tyhle sladko-slané koláčky. Provoní kuchyni i celý dům a chutnají ještě lépe, než voní!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na koláčky
  • 3 ks jablek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 400 g křehkého těsta
Na slaný karamel
  • 100 g cukru krupice
  • 3 lžíce másla
  • 70 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžíce mořské soli
Článek

Postup

01.

Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké měsíčky nebo menší kousky. Ty pak smíchejte s cukrem, hladkou moukou, citronovou šťávou a kořením a nechte asi 20 minut odležet.

02.

Mezitím troubu zapněte na 180 °C. Křehké těsto (pokud nevíte, jak na to, recept najdete na konci článku) rozdělte na čtvrtiny a ty postupně rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruhy silné asi 3 mm. Hotové je přeneste do formiček o průměru 12–15 cm a těsto na okrajích urovnejte. Pokud malé formičky nemáte, připravte koláčky prostě jako čtyři malé galetky.

03.

Dno připravených koláčků párkrát propíchněte vidličkou a rozdělte do nich ochucená jablka. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.

04.

Mezitím si připravte slaný karamel. Cukr s máslem vložte do hluboké pánve nebo kastrolku a pozvolna za častého míchání zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí. Když se začne táhnout za vařečkou, přilijte smetanu. Dejte pozor – může to prskat a karamel je opravdu horký. Použijte proto pánev dost hlubokou. Míchejte, až vznikne hladká karamelová omáčka a osolte ji.

05.

Hotové koláčky podávejte ještě teplé nebo úplně zchladlé přelité slaným karamelem. Skvělé jsou, když je navíc posypete hrubě nasekanými vlašskými ořechy.

Tip: V receptu uvádíme 400 g křehkého těsta. To buď koupíte v obchodě už hotové, většinou už i rozválené, nebo si ho můžete připravit podle receptu na základní křehké těsto.

Reklama

Načítám