Hlavní obsah

Jablečná galetka

Hodnocení:
(114)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Než vypukne sezona čerstvého ovoce, musíme si ještě chvíli vystačit s jablky. Že už jste se jich trochu přejedli? Zkuste tuhle báječnou a přitom jednoduchou galetku. Garantujeme, že si ji budete chtít péct i uprostřed léta.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na koláč
  • 3 jablka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 balení křehkého těsta
Na dokončení
  • 1 vejce na potření
  • 2 lžíce třtinového cukru
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na tenké měsíčky. Promíchejte s citronovou šťávou.

Krok 2: Smíchejte cukr, mouku, skořici, extrakt a špetku soli a směs promíchejte s jablky, aby jí byla obalena. 

Krok 3: Křehké těsto se obvykle prodává rozválené ve tvaru kruhu. Pokud jste si těsto vyráběli sami (recept na křehké těsto), rozválejte je lehce pomoučněným válečkem na kruh silný asi 3 cm s průměrem asi 24 cm. 

Krok 4: Jablka úhledně vyskládejte po kruhu těsta, nechte nepokryté jen asi 2,5 cm silné okraje. Když jsou jablka vyskládaná, přehněte okraje přes ně, aby vznikl lem. 

Krok 5: Potřete rozšlehaným vejcem, lehce posypte cukrem a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut dozlatova.

Podívejte se ještě na tyhle tři dezerty, které kombinují jablka a vanilkovou omáčku. Mohly by vám chutnat.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama