Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Prostý, ale téměř dokonalý: jednoduchý jablečný koláč s hrubou ořechovou drobenkou. Když ho při servírováni přelijete máslovou karamelovou omáčkou a přidáte kopeček husté zakysané smetany, obstojí i jako dort.

15 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Těsto
  • 120 g másla
    7
  • 120 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
    3
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 g zakysané smetany
    7
  • 220 g hladké mouky
    1
  • 2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 1 špetka soli
  • 3 ks jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
Drobenka
  • 80 g vlašských ořechů
    8
  • 80 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
    1
  • 60 g másla
    7
Karamelová omáčka
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml vody
  • 50 g másla
    7
  • 1/2 lžičky soli
  • 300 g smetany ke šlehání
    7
K dokončení
  • 1 kelímek zakysané smetany
    7
  • 1 lžíce cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Všechny suroviny by měly mít před přípravou pokojovou teplotu.

Postup

01.

Máslo na těsto nakrájejte na kostičky do větší mísy a nechte chvíli povolit. Dortovou formu velmi lehce vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (díky máslu papír líp přilne na stěny formy).

02.

Připravte drobenku: ořechy nasekejte nahrubo a promíchejte se všemi ostatními sypkými surovinami. Přidejte rozpuštěné máslo, promíchejte a nechte chvíli bokem.

03.

Jablka (ideálně pevnější a kyselejší) oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte je citronovou šťávou a lehce promíchejte. Předehřeje troubu na 170 °C.

04.

Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Do mísy k máslu přidejte cukr a vyšlehejte do lehké nadýchané hmoty. Postupně zašlehejte i vejce, vanilkový extrakt a smetanu. Nakonec metličkou lehce vmíchejte prosátou mouku a už jenom lehce zapracujte.

05.

Těsto bude poměrně husté. Přemístěte ho do připravené formy, zlehka urovnejte, rozložte na něj jablka a nakonec rovnoměrně zasypejte připravenou drobenkou. Pečte zvolna a poměrně dlouho, já jsem ho pekla při teplotě 170 °C celou hodinu, nakonec jsem ořechovou drobenku nechala ještě 3 minutky zlátnout pod grilem. Koláč je hotový, když špejli zapíchnutou doprostřed vytáhnete suchou.

Foto: Eva Malúšová

Ideální způsob, jak naložit se starými jablky Foto: Eva Malúšová

06.

Zatímco se peče koláč, připravte karamelovou omáčku. V menším rendlíku se silným dnem smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání zlehka zahřívejte. Až se voda odpaří a cukr začne zlátnout, zbystřete pozornost. Až bude cukr zlatohnědý, přidejte sůl a máslo, promíchejte a přilejte smetanu. Cukr bude pěnit a bublat, buďte opatrní. Cukr ztuhne a vytvoří v omáčce pevné cucky: dál zvolna zahřívejte a míchejte. Po chvíli se všechno spojí do hladké karamelové omáčky. Odstavte a nechte zchladnout.

Tip: Při přípravě karamelu buďte opatrní a odolejte pokušení ochutnávat. Roztavený cukr je opravdu velmi horký a hrozí bolestivé popáleniny.

07.

Koláč vyjměte z formy, velmi lehce posypejte moučkovým cukrem a podávejte přelitý karamelovou máčkou s kopečkem husté zakysané smetany.

Poslední uskladněná jablka brzo vystřídají první třešně. Myslím, že letos už zvládnou upéct rychlou hrníčkovou bublaninu i děti, já se nejvíc těším na třešňový makovec

Energetická hodnota celkem pro: 23 cm průměr formy
Energie28 826,1 kJ
Bílkoviny81,81 g
Tuky406,46 g
Sacharidy714,76 g
Sůl5,24 g
SAFA205,72 g
Vláknina24,2 g
Cukry500,86 g
Související témata:

Načítám