Hlavní obsah
3,2
(51)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Prostý, ale téměř dokonalý: jednoduchý jablečný koláč s hrubou ořechovou drobenkou. Když ho při servírováni přelijete máslovou karamelovou omáčkou a přidáte kopeček husté zakysané smetany, obstojí i jako dort.

15 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Těsto
  • 120 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 g zakysané smetany
  • 220 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 3 ks jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
Drobenka
  • 80 g vlašských ořechů
  • 80 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g másla
Karamelová omáčka
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml vody
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 300 g smetany ke šlehání
K dokončení
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Všechny suroviny by měly mít před přípravou pokojovou teplotu.

Postup

01.

Máslo na těsto nakrájejte na kostičky do větší mísy a nechte chvíli povolit. Dortovou formu velmi lehce vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (díky máslu papír líp přilne na stěny formy).

02.

Připravte drobenku: ořechy nasekejte nahrubo a promíchejte se všemi ostatními sypkými surovinami. Přidejte rozpuštěné máslo, promíchejte a nechte chvíli bokem.

03.

Jablka (ideálně pevnější a kyselejší) oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte je citronovou šťávou a lehce promíchejte. Předehřeje troubu na 170 °C.

04.

Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Do mísy k máslu přidejte cukr a vyšlehejte do lehké nadýchané hmoty. Postupně zašlehejte i vejce, vanilkový extrakt a smetanu. Nakonec metličkou lehce vmíchejte prosátou mouku a už jenom lehce zapracujte.

05.

Těsto bude poměrně husté. Přemístěte ho do připravené formy, zlehka urovnejte, rozložte na něj jablka a nakonec rovnoměrně zasypejte připravenou drobenkou. Pečte zvolna a poměrně dlouho, já jsem ho pekla při teplotě 170 °C celou hodinu, nakonec jsem ořechovou drobenku nechala ještě 3 minutky zlátnout pod grilem. Koláč je hotový, když špejli zapíchnutou doprostřed vytáhnete suchou.

Foto: Eva Malúšová

Ideální způsob, jak naložit se starými jablky Foto: Eva Malúšová

06.

Zatímco se peče koláč, připravte karamelovou omáčku. V menším rendlíku se silným dnem smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání zlehka zahřívejte. Až se voda odpaří a cukr začne zlátnout, zbystřete pozornost. Až bude cukr zlatohnědý, přidejte sůl a máslo, promíchejte a přilejte smetanu. Cukr bude pěnit a bublat, buďte opatrní. Cukr ztuhne a vytvoří v omáčce pevné cucky: dál zvolna zahřívejte a míchejte. Po chvíli se všechno spojí do hladké karamelové omáčky. Odstavte a nechte zchladnout.

Tip: Při přípravě karamelu buďte opatrní a odolejte pokušení ochutnávat. Roztavený cukr je opravdu velmi horký a hrozí bolestivé popáleniny.

07.

Koláč vyjměte z formy, velmi lehce posypejte moučkovým cukrem a podávejte přelitý karamelovou máčkou s kopečkem husté zakysané smetany.

Poslední uskladněná jablka brzo vystřídají první třešně. Myslím, že letos už zvládnou upéct rychlou hrníčkovou bublaninu i děti, já se nejvíc těším na třešňový makovec

Reklama

Související témata:

Načítám