Hlavní obsah

Jablečný koláč z křehkého těsta: americká klasika

Hodnocení:
(97)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Klasický americký pie (čti páj) je koláč z křehkého těsta bohatě naplněný ovocem, nejčastěji jablky. Obvykle se peče v koláčové formě s vlnitým okrajem a bývá přikrytý „pokličkou“ ze stejného těsta. V sezoně jablek se určitě vyplatí zkusit!

Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
Na těsto
  • 320 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru písek
  • 220 g másla
  • 5 lžic ledové vody
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 3 kyselá jablka
  • 2 sladká jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
Na dokončení
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mléka
Článek

Postup

Krok 1: Na těsto prosejte do mísy mouku a přidejte cukr a sůl. Promíchejte metličkou a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Konečky prstů rychle propracujte tak, aby se vytvořila směs s kousky másla podobná hrubé drobence.

Krok 2: Přidejte ledovou vodu a rychle vypracujte hladké těsto (je důležité, aby máslo příliš nepovolilo). Až se všechny suroviny spojí, rozdělte těsto na dvě části – jednu o málo větší než druhou. Vytvarujte z nich ploché disky podobné hokejovým pukům (půjdou pak hezky rozválet), zabalte do fólie a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne.

Krok 3: Na druhý den vyválejte na lehce pomoučeném válu z většího kousku těsta kruh asi o 5 cm větší, než je koláčová forma (těsto často zvedejte a otáčejte, aby se nepřichytilo). Opatrně ho naviňte na váleček a rozprostřete nad formou. Pomocí prstů ho zarovnejte u okrajů a přebytky těsta odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou a formu s těstem dejte chladit do lednice.

Krok 4: Předehřejte troubu na 200 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky a v míse zlehka promíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. Hotovou náplň rozprostřete do koláčové formy tak, aby byla hromádka uprostřed o něco vyšší.

Krok 5: Menší plát těsta také rozválejte na jemně pomoučeném válu do kruhu. Pomocí válečku ho rozprostřete na náplň a okraje obou těst po celém obvodu spojte prsty. Doprostřed těstové „pokličky“ udělejte ostrým nožem malý zářez ve tvaru x a přidejte i pár menších zářezů po obvodu.

Krok 6: Povrch potřete pomocí mašlovačky mlékem a vložte do trouby. Pečte na roštu ve spodní třetině trouby asi 10 minut, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších asi 40-45 minut, až povrch zezlátne. Před podáváním nechte alespoň hodinu vychladnout na mřížce.

Dáváte přednost české klasice? Upečte si tradiční jablečný štrúdl nebo křehký jablečník. A jestli ještě nemáte dost jablek, zkuste i některé z našich dalších jablečných receptů nejen na sladká jídla, ale i slaná

ynezorPumanzeSaNyknalC
23. 9. 2021

Reklama

Sdílejte článek