Hlavní obsah
3,8
(11)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Polovina prázdnin je pryč a s přibývajícím létem přibývá i hub. Přinášíme vám proto recept na pravý krkonošský hubník z restaurace Hermína v Pasekách nad Jizerou, jak ho tam chystá Ivana Špidlenová. Kdo máte čerstvé houby, můžete použít ty, ale postačí i zásoby hub mražených z loňska.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 5 ks rohlíku
  • 3 ks vejce
  • 500 g čerstvých hub
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 kostka masoxu
  • 100 g másla
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Rohlíky nakrájejte na kostičky, cibuli nasekejte nahrubo a vše vložte do mísy. Pak přidejte na kousky pokrájené houby (čerstvé, nebo mražené) nebo 10 dkg sušených hub. Sušené ale musíte nejdřív spařit v horké vodě, aby jí sebe co nejvíc natáhly.

02.

Ke směsi přidejte prolisovaný česnek, vajíčka a postupně přidejte všechno koření – sůl, majoránku, pepř a drcený kmín.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

V troše mléka rozpusťte masox a přilijte jej ke směsi. Kostka do receptu ale není nezbytná, hubník bude skvělý i bez ní. V tom případě je ale potřeba pokrm více přisolit.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Vše zalijte zbytkem mléka a důkladně promíchejte, aby směs držela pohromadě. Pekáček vymažte máslem a hubníkové těsto do něj rovnoměrně rozprostřete.

Zbytek másla nakrájejte na plátky a položte je na vršek hubníku.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Nakonec hubník vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý. Skvělý je i zastudena!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Reklama

Související témata:

Načítám