Hlavní obsah

Jahodníky vás potřebují. Jak je po sklizni odměnit?

Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Reklama

Sluncem vyhřáté sladké jahody jsou nejlepší letní odměnou. Až sklidíte poslední červený plod, nezapomeňte se o jahodník dobře postarat, abyste měli bohatou úrodu i příští rok. Jakou péči mu dopřát?

Článek

Plození šťavnatých plodů jahodník vyčerpá. Pravděpodobně se v červnu zaměříte hlavně na sklizeň, a tak možná mezi jahodami bují pampelišky, rozrůstají se kopřivy, půda je zaplevelená. Začněte proto tím, že kolem jahodníků načechráte zeminu a záhon zbavíte plevele. To byste měli zvládnout nejlépe do tří týdnů od sběru jahod. Rostliny tím osvěžíte a povzbudíte, protože se o svůj životní prostor nebudou muset s plevelem přetahovat.

Vyplejte a vysaďte nové jahodníky

V záhonech možná objevíte nové sazenice jahodníků, protože jahody se rády a hojně samy množí. Nejsilnější bývají sazeničky, které jsou nejblíže původní mateční rostlině. Pokud máte na zahradě místo, přesaďte je rovnou do nového záhonu. Jinak je můžete přesadit do květníků nebo truhlíků a schovat si je na podzim.

Jahodový záhon je třeba obnovit nejlépe jednou za tři roky. Nejvíce úrody vám totiž dají jahodníky staré dva roky, třetím rokem už rostliny slábnou, častěji je napadají škůdci a choroby. Proto je nejlepší po třetí sklizni jahodníky zlikvidovat a vysadit nové.

Foto: Jurga Jot, Shutterstock.com

Nové nebo přesazené jahodníky budou zdravější a odolnější, a můžete se tak těšit na další bohatou úroduFoto: Jurga Jot, Shutterstock.com

Jahodové listy zastřihněte

Pokud budete vysazovat nové sazeničky jahodníků, tento krok se vás netýká. Jestli ale máte jahody první nebo druhý rok, tak po sklizni je prospěšné odstranit staré listy. Velkopěstitelé se s tím příliš nepárají a po sklizni listy jednoduše posekají.

Na domácí zahrádce buďte k jahodníkům šetrnější – stačí vám zahradnické nůžky, jimiž listy zastřihnete. Opatrní buďte kolem srdéčka jahodníku, to musí zůstat celé. Do zimy jahodník obroste novými listy, omládne a bude znovu vypadat k světu. Listy nesestřihávejte u stáleplodících odrůd, u těch by se před nástupem zimy nestačily obnovit, a tak by nebyly dostatečně připravené na mráz.

Vyčerpané jahodníky hnojte

Jahodníky daly do květů a plodů veškerou energii a živiny. Proto teď budou vděčné za hnojení i vodu. Ocení hnojiva s fosforem či draslíkem, což obsahuje třeba obyčejný přírodní slepičinec. Můžete ho střídmě přidat do zálivky na jahody. Jak si ji vyrobit?

Do kbelíku vložte jeden slepičinec, zalijte ho vodou tak do výšky 10 centimetrů a nechte kvasit asi dva týdny. Poté nařeďte v poměru díl nálevu a 10 dílů vodu.

Foto: encierro, Shutterstock.com

Pokud si chcete usnadnit práci, kupte slepičincové hnojivo jako granule a jednoduše ho vysypte do záhonuFoto: encierro, Shutterstock.com

Dodejte živiny a vláhu

Jahodám prospěje také mulčování posečenou trávou. Tu stačí rozprostřít kolem jahodníků a nechat pracovat přírodu. Mulčování dodá rostlinám živiny a zároveň kolem nich udržuje vlhkost. To je pro jahodníky důležité, protože koření poměrně mělce, nemají bohatý kořenový systém, a tak je hlavně v suchých obdobích ohrožuje nedostatek vláhy.

Ustelte jahodám

Poté, co jahodníky po sklizni zaopatříte, nemusíte si jich přes léto – krom občasné zálivky, pokud bude sucho – všímat. Na podzim jim ale připravte takzvanou nastýlku. Hodí se mulč – například kůra, sláma, seno, posečená tráva, případně kompost nebo rašelina.

Pokud záhon znovu zarostl plevelem, vytrhejte ho i s kořeny. Potom zeminu nakypřete a kolem každé rostliny navršte mulč či jiný materiál. Nastýlka má hned několik výhod – udržuje v půdě vláhu, dodává rostlinám živiny a chrání je před holomrazy. Než začne opravdu mrznout, můžete rostliny ještě přikrýt chvojím nebo bílou netkanou textilií.

A pak už se můžete těšit na další sklizeň. Co si z jahod připravíte?

Reklama

Související témata:

Načítám