Hlavní obsah

Jak dostat plevel z chodníku? Pomůže ocet, sůl i pára!

Foto: welcomia, Shutterstock.com

Foto: welcomia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Použít chemii, nebo zakleknout a „nechat na tom ruce“. To jsou dvě základní možnosti, jak se zbavit plevele, který vyrostl mezi spárami v chodníku. Nelíbí se vám ani jedna z nich?

Článek

Pokud není váš pozemek jednolitá vrstva betonu nebo asfaltu, asi to řešíte také – plevel, který najde každou skulinku, aby ji osídlil a bujně rostl a přidělal vám spoustu práce. Jak se ho zbavit?

Na zarostlé spáry s octem i solí

Tipů na zalévání či postřik plevele octem najdete spoustu. Můžete použít neředěný kvasný, ale i jablečný (ten si můžete vyrobit i doma). Zálivka se pak udělá z jednoho šálku octa, půl šálku soli a lžičky prostředku na mytí nádobí. Nalijte ji do rozprašovače a aplikujte na zelenou část rostlin. Nejúčinnější je použití na mladé rostliny a cíleně na ty, kterých se chcete zbavit, proto ho nerozprašujte za větrného počasí.

Pokud jde o obyčejně kuchyňskou sůl, tu můžete použít ve formě solného roztoku s vroucí vodou (v poměru 2 : 1), ale lze ji i na plevel ve spárách pouze nasypat. Ovšem pozor, pokud ji déšť spláchne, vsakuje se do půdy a škodí i ostatním rostlinám, také může ublížit tlapkám domácích mazlíčků. Se solí tedy opatrně (jak ji lze využít v domácnosti?).

Foto: Arturs Budkevics, Shutterstock.com

Proti plevelu lze použít i obyčejnou kuchyňskou sůl, jen opatrně s jejím množstvímFoto: Arturs Budkevics, Shutterstock.com

Plevel zničí škrob i alkohol

Plevel účinně likviduje také škrob – můžete ho posypat tím kukuřičným, ale lze využít i vodu slitou po uvaření brambor, ve které je škrob z nich spolu se solí. Nežádoucí rostliny „vysuší“ také alkohol – můžete je postříkat čistým lihem, ale vyrobit i směs alkoholu, vody a přípravku na nádobí. Obě metody fungují jen za předpokladu, že po aplikaci svítí na rostliny slunce.

Čistič s tryskou na zarostlé obrubníky

Anebo proč nepřenechat namáhavou piplačku s plevelem v chodníku nějakému šikovnému pomocníkovi? „Na odstranění plevele ze spár chodníčků nebo u obrubníků, kde je plevel odolnější, můžete zvolit vysokotlaký čistič s rotační tryskou. Ta vytváří silný proud vody, který plevel doslova odseká,“ radí produktová specialistka Kärcher Jana Bezoušková.

S tím souhlasí i specialista z Hechtu, Petr Tichý, který doplňuje i velmi praktickou radu: „Poté, co se plevelu ve spárách zbavíte a precizně je vyčistíte, zasypejte je speciálním sklářským nebo keramickým pískem, který z dlažby nezametejte – jak zapadá do mezer, tak se utěsňuje a zabrání prorůstání plevele.“

Foto: welcomia, Shutterstock.com

Spáry mezi dlaždicemi pomůže vyčistit i voda z tlakové myčkyFoto: welcomia, Shutterstock.com

Na spáry se sekačkou i párou

Dobrou službu udělá i strunová sekačka nebo drátěný kartáč do křovinořezu. Účinná je i pára, proto lze na menším prostoru využít i parní čistič, který většinou najde uplatnění spíš v domácnosti. Rostliny lze také vypálit horkovzdušnou pistolí nebo čističem, jen pozor na to, aby žár snesla i čištěná dlažba – a abyste v případě dlouhotrvajícího sucha nezpůsobili požár! Na trhu jsou nově i elektrické škrabky, které nahradí dříve používaný drátěný kartáč.

Pár tipů

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tlaková myčka Hecht 323, příkon 2200 W, koupíte v síti Hecht 2990 Kč. Kärcher K5 Full Control, příkon 2100 W, koupíte na Zboží od 7490 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vigan Mammoth ELP4V1 Elektrický multifunkční likvidátor plevele, příkon 2000 W, na 4home za 1299 Kč. Güde žárový hubič plevele UVH 2000-600 94401, příkon 2000 W, na Kamody za 549 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Gloria Elektrický kartáč Multibrush speedcontrol, ve výbavě kartáč s nylonovými štětinami, drátěný kartáč na spáry nebo zastřihovač okrajů, na Mall za 5490 Kč. Eurom Čistič zámkové dlažby EU 400, 400 W, 2 plastové kartáče (lze dokoupit ocelový), na V-Garden za 1690 KčFoto: Archiv firem

Nechte plevel žít

A jedna vychytávka na závěr. „Ruční práce je určitě nejšetrnější způsob pro životní prostředí. Ale pokud nejsou plevele agresivní a nevadí třeba alergikovi v rodině, můžete nechat dlažbu klidně zarůst,“ radí Hana Zuchnická z Ekologického institutu Veronica. Mezery můžete dokonce cíleně osázet rostlinami, které snesou občasné pošlapání a málo prostoru. Hodí se na to například různé kultivary mateřídoušky, popenec nebo irský mech.

Načítám