Hlavní obsah

Jak dostat psí chlupy z oblečení a koberců? Tohle pomůže!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedovedete si představit, že byste žili bez psa nebo kočky? Pak velmi dobře znáte neustálé odstraňování zvířecích chlupů ze všech koutů bytu a každého kusu oblečení. Jak si tuhle nekončící práci usnadnit?

Článek

Přesně to nikdo nespočítal, ale podle odhadů žije v domácnostech po republice víc než 2,5 milionu psů a kolem milionu koček. Takže pár milionů lidí denně řeší to, jak se zbavit chlupů na oblečení, na sedačce, koberci, v posteli… A právě s tím vám dnes chceme pomoci.  Je to každodenní boj, který si nezadá se snahou přeprat větrný mlýn. Asi je dobré smířit se s tím, že totálního vítězství docílit nelze, ale nákupem vhodných pomocníků dosáhnete uspokojivého stavu. Jaké tedy nepřehlédnout?

Jak dostat zvířecí chlupy z oblečení

Marná sláva – oblečení plné chloupků nepůsobí dobře, takže je zapotřebí se ho co nejdůkladněji zbavit. Vyplatí se proto vybrat „odchlupovače“ skladné a pohotové. S těmi pak snadněji dostanete zvířecí srst i z čalouněného nábytku nebo auta. Nabízíme i pár možností, jak se zbavit chlupů při praní oblečení v pračce, i když nejúčinnější je v tomto směru asi následné sušení v sušičce. Ale pokud ji nemáte, hodí se vám „lapače“ do pračky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Magischer Reiniger, na odstranění chlupů z oblečení, polstrování a autosedaček, pryžový omyvatelný profil, v e-shopu ZooRoyal za 235 Kč. Samočisticí odstraňovač chlupů s polyesterovým vlasem, zásobník na chlupy, sada 2 ks, v e-shopu Venda za 129 Kč. Odchlupovací kartáč, na větší a pro hůř dostupná místa, v e-shopu Dárkáček za 78 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Odstraňovač zvířecích chlupů z prádla, měkký a lepkavý materiál, znovu použitelný, vhodný do pračky i sušičky, sada 2 ks, v e-shopu Cool Mango za 499 Kč. Sada 6 pracích kuliček Wenko, při praní zachytí všechny žmolky i chlupy a vlasy, v e-shopu Bonami za 149 Kč. Mega Catcher, zachytí chlupy a nečistoty při praní, v e-shopu Plaza 249 KčFoto: Archiv firem

Jak odstranit chlupy z koberce a podlahy

Pokud trváte na tom, že budete mít v bytě spolu s chlupatým mazlíčkem i koberce, pak zvolte nějaké strakaté, kde se nějaký ten chloupek schová. A až si půjdete koupit nový vysavač, hledejte mezi těmi, které výrobce označil jako účinné pro odstranění srsti. Při soužití s domácím zvířátkem častěji potřebujete vysávat chlupy ze sedačky nebo pelíšku. Proto jsme pro vás našli vysavače typu 2 v 1, z kterých jednoduše vyjmete ruční variantu.

V souvislosti s vysáváním chlupů je potřeba říct, že pokud se jich pravidelně do vysavače dostává hodně, může se stát, že začne zavánět jako „mokrý pes“. Příčinou je mastnota, kterou na sobě chlupy mají. Ta ulpívá na trubkách i v sáčku vysavače a teplem se zahřívají a „vypalují“. Je proto zapotřebí vysavač čistit a dbát na včasné vysypání sáčku.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tyčový vysavač 2 v 1 Eta Magic X-treme, turbokartáč, 3 režimy vysávání, výdrž až 50 minut, speciální kartáč na sběr zvířecích chlupů, v Datartu za 9999 Kč. Tyčový vysavač Leifheit Regulus PowerVac 2 v 1, bezsáčkový cyklonový, výdrž až 40 minut, integrované LED osvětlení, v e-shopu Leifheit za 3155 Kč. Tyčový aku vysavač Miele Triflex HX1 Cat&Dog, výdrž až 60 minut, elektrokartáč s osvětlením, v Alze za 16 990 KčFoto: Archiv firem

Vysávejte kožichy! 

Dobrou prevencí je vyčesávat chlupy přímo z kožichu. Čím víc se o jejich srst staráte, tím menší závěje chlupů budete muset uklízet. I když se jich samozřejmě zcela nezbavíte, vidět to rozhodě bude. A čím vyčesávat? K dostání jsou šikovné manuální kartáče, které vezmou i chlupy z podsady. Ovšem pokud se váš pes či kočka nebojí zvuku vysavače, můžete si pořídit speciální vyčesávací nástavec, který uvolněné chlupy hned i nasaje.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kartáč na zvířecí chlupy k vysavači, vakuová technologie, rotační hlavice, na většinu vysavačů, zásobník na chlupy, v e-shopu Superdiskont za 280 Kč. Hubice FooLee Air na všechny typy vysavačů, bez kartáče, ten dokoupíte podle plemene psa, v e-shopu Čistá pohoda od 590 Kč. HQ hubice k vysavači Cat + Dog, pro vysavač 28 až 37 mm, v e-shopu Nippon cec za 179 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Dog Fantasy, samočistící kartáč s drátky, odstraňuje zacuchanou srst i podsadové chlupy, velikost S/M, v e-shopu Mall za 160 Kč. Trimovací hrablo se speciální čepelí Spa, 31 hrotů, pro psy s dlouhou a středně dlouhou srstí, v e-shopu We love dogs za 539 Kč. Furminátor, hřeben na vyčesávání, střední velikost, v e-shopu Naau za 139 KčFoto: Archiv firem

Považujete se nejen za milovníky zvířat, ale i za jejich znalce? Pak byste měli v pohodě zvládnout tento kvíz: Kolik vidí pes barev a umí kočka plavat? 

Načítám