Hlavní obsah

Život s domácími mazlíčky: Myslete i na jejich potřeby!

Foto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Foto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Reklama

Drápky, chlupy, jídlo kolem misek a občas nějaká ta loužička. Život s domácími mazlíčky není jenom potěšení. Při zařizování domácnosti je třeba myslet na to, jak mu domov přizpůsobit.

Článek

Milujete je, za nic byste je nevyměnili a jejich očím zvládnete odpustit úplně cokoliv. Život s domácími mazlíčky přináší spoustu radosti, zábavných okamžiků a pozitivně působí na lidskou psychiku. Každé zvířátko má však své specifické potřeby a pro vzájemné soužití je velmi užitečné uzpůsobit interiér. Na co se zaměřit?

Vezměte to od podlahy

Na trhu je dnes široká nabídka podlahových krytin. Pokud se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, upřednostněte tvrdší buk, dub nebo exotické druhy.  Dřevo je poměrně náchylné na poškrábání a hlavně drápky na něm dokážou udělat neplechu.

Laminátu se zkuste vyhnout, zvířátkům to na něm klouže. Případně zvolte vyšší třídu zátěže a poraďte se s odborníky ohledně protiskluzové úpravy povrchu. Dřevo i laminát jsou poměrně náchylné na tekutiny, loužičky či vylitou misku vytřete co nejdříve.

Omyvatelné povrchy jsou fajn

Vhodnou volbou je vinyl nebo přírodní linoleum, oba materiály jsou voděodolné. Měkčené PVC je navíc dostupné také v protiskluzové variantě. Tu volte i v případě dlažby, jejíž největší předností je vysoká odolnost.

Při výběru podlahy myslete na to, že lepší je strukturovaný povrch - škrábance se v něm lépe schovají. Nejméně vhodný je koberec, který se nejen špatně čistí, ale snadno se v něm zachytí všechny chlupy.

Tip: Kvůli línání můžete barvu podlahové krytiny přizpůsobit i barvě srsti vašeho mazlíčka.

Foto: Anastasija Kru, Shutterstock.com

Podlahu vybírejte tak, aby co nejlépe odolala drápkům a případným nehodámFoto: Anastasija Kru, Shutterstock.com

Dopřejte jim trochu soukromí

Možná spí většinu času u vás na posteli, židli nebo okenním parapetu, ale i váš mazlíček potřebuje to svoje místečko. Zvířátka milují, když mají o všem přehled. Ideálně vyberte místo, kde není průvan (hlavně pokud se jedná o hlodavce nebo papoušky v kleci, kteří se před ním nemají kam schovat). Vhodný není ani prostor hned u dveří, kudy se frekventovaně prochází. Pro kočky jsou naprostou nezbytností prolézačky. Chybět nesmí ani škrabadlo.

Foto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

I když spí s vámi v posteli, potřebuje svůj vlastní pelíšekFoto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

Pravidelně vyčesávejte

Vypadaných chlupů se úplně nezbavíte nikdy a často se dostanou i tam, kde byste to nečekali. Omezit to může pravidelné vyčesávání mazlíčka i uklízení interiéru. Užitečnými pomocníky jsou odchlupovací válečky, obdobně také fungují navlhčené gumové rukavice. Při praní do pračky přihoďte speciální prací kuličky na chlupy, houbičku na nádobí nebo natáčky se suchým zipem. Na koberce fungují jen vysavače s opravdu silným sacím výkonem.

Tip: Loužičku z koberce nebo sedačky snadno odstraníte vlažnou vodou smíchanou se lžičkou jedlé sody a lžící octa. Znečištěné místo potřete, nechte pár minut působit, vyčistěte mokrým hadříkem a vysušte. Na místa od výkalů se prodávají speciální roztoky, které působí jako účinná dezinfekce a odstraňovač zápachu.

Reklama

Související témata:

Načítám