Hlavní obsah

Jak hubnout rychleji? Využijte úplňky i změnu ročního období

Foto: Thinkstock

Využijte přírodní vlivy k tomu, abyste své tělo zbavili jednoho dvou kilFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní vlivy, jako je úplněk nebo novoluní, či dokonce změna ročního období, vám mohou pomoci shodit pár kilo téměř bez práce. Zjistili jsme, kdy se hubne lépe, kdy naopak přibírá, a co jíst a pít!

Článek

Jestliže hubnete, právě novoluní, úplněk a přechod z jednoho roční období do druhého byste měli sledovat. My vám řekneme proč!

Novoluní metabolismus zrychluje

V novoluní metabolismus pracuje rychleji, což je dobrá zpráva pro všechny dietářky. „A pokud tělo nezatěžujete těžkou stravou, máte šanci kilo dvě shodit,“ uvádí výživová poradkyně Aneta Procházková. Den před novoluním a během něj je vhodné také období pro očistný dietní den či půst. „V těchto dvou dnech byste měli konzumovat pouze jednu potravinu rostlinného původu, která nezůstává dlouho v trávicím traktu. Vhodná je rýže basmati, která je lehká a nejlépe stravitelná,“ radí nutriční poradkyně Dagmar Borešová ze Spektra zdraví.

Jako další možnost doporučuje odlehčovací den: jíst jen ovoce či zeleninu, vyhnout se mléčným výrobkům, moučným sladkostem, kávě a čokoládě, alkoholu. Naopak pít bylinné čaje (mátový čaj, šípkový, lipový) a různé detoxikační či čerstvé ovocné šťávy.

Foto: Thinkstock

Odlehčovací den vám může pomoci vylepšit funkce organismu. Někomu ale vyhovovat nemusíFoto: Thinkstock

Úplněk vás zpomalí

O jeho síle a účincích na tělo jsme podrobně psali zde. Během něj (další úplněk bude 19. října) vám hubnutí nepůjde, naopak je třeba se spíše hlídat. „Je dobré vědět, že během úplňku se tuk usazuje v těle rychleji, proto kdo nechce přibrat, měl by jíst ten den méně,“ upřesňuje Václav Krejčík z Energy studia.

Pokud chcete využít úplněk k očistě, tedy vyplavení toxických látek, je princip jídelníčku podobný jako při novoluní, s tím rozdílem, že tak jíte jen jeden den. Václav Krejčík radí jíst jeden druh potraviny, například zeleninovou šťávu, jeden druh ovoce nebo jen suchou rýži. „Toto základní odlehčení stravy vám pomůže s posílením funkcí organismu,“ uvádí odborník.

Podzim velí dobít baterky

I změna ročního období, nyní z léta na podzim, má své klady. Že méně trávíte čas venku, méně sportujete a více jíte? A právě změna narušuje stereotyp, a tím pomáhá! Tím, že si odpočinete, získá vaše tělo energii a metabolismus se tak zase rozjede do plných obrátek, což ve výsledku přináší úbytky na váze. „Podzimní energie není o pasivitě, je o otočení pozornosti do sebe a vytvoření vnitřního prostoru pro regeneraci a možnost vylepšit funkci organismu,“ říká Václav Krejčík.

Foto: Thinkstock

Neničte své tělo úporným snažením. Pomoci mu můžete klidem a třeba pomalým protahovacím cvičenímFoto: Thinkstock

Podle něj jestliže aktivita a odpočinek nejsou vyváženy, dochází k nerovnováze a v důsledku toho pak i třeba k přibývání kil. „Přitom stačí na sebe nenakládat tolik povinností, zastavit se a dělat zcela odlišné věci, než člověk celý den dělá. A může to být od hraní si se psem, dětmi, terapie masáží, cvičení jógy, pouštění filmů, vaření nových jídel…"

Tipy Vaška Krejčíka pro podporu organismu

  • ráno si dopřejte vlažnou vodu s citronem, po chvíli vypijte 2 lžíce olivového oleje a ráno i večer, během dne popíjejte projímací bylinkový čaj
  • dopřejte si čaj ze zázvoru
  • připravte si česnekový olej, kdybyste náhodou prochladli. Můžete ho přidávat do salátů, nebo přikládat na hrudník v případě nachlazení.
  • bohatá sklizeň hrušek a jablek umožňuje připravit podzimní šťávy, které využijete pro očistu (1 den v týdnu)
  • ještě více efektivní pro očistu v tomto období je hroznové víno – je to přírodní tonikum, které čistí plíce a tlusté střevo, harmonizuje tělo (3–7 dnů popíjejte šťávu z hroznů). Můžete hrozno také pouze jíst.

A co plánujete vy?

Reklama

Načítám