Hlavní obsah

Jak na ten nejlepší tatarák?

Hodnocení:
(80)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Pro někoho barbarství, pro jiného ta nejlepší forma masa – za syrova! Nebojte se domácí přípravy tatarského bifteku a vyzkoušejte i elegantnější verzi inspirovanou Francií, chuť masa v ní perfektně vynikne.

Ingredience pro:
2 porce
Na maso
  • 250 g vyzrálého hovězího masa
  • sůl a pepř
  • 1 žloutek
Dále dle chuti
  • šalotka
  • hořčice
  • okurky
  • Tabasco
  • worcesterská omáčka
  • kapary
  • parmezán
  • extra panenský olivový olej
Článek

Postup

Krok 1: Z masa zdaleka nemusíte brát jen svíčkovou. Krom toho, že stojí podstatně více, má i jemnější chuť, takže pokud chcete opravdu výraznou masovou chuť, zvolte kvalitní libové zadní hovězí, které lze zbavit všech šlach, blan a tuku. Já dala váleček, ale hodí se i kýta nebo šál. Důležité je sahat po vyzrálém mase.

Foto: Jakub Jurdič

Na základní tatarák si vystačíte se solí, čerstvě mletým pepřem, žloutkem, olejem či majonézou

Krok 2: Co se týče zpracování masa, svíčkovou stačí ostrým nožem najemno nasekat. Škrábání masa je dost zdlouhavé a zavedlo se prý proto, aby se nožem zlikvidovala vajíčka tasemnic, takže my si ho můžeme s klidem namlít. Maso ale melte dvakrát, abyste se zbavili opravdu všech blanek.

Foto: Jakub Jurdič

Když maso dvakrát pomelete, se škrábáním se nemusíte zdržovat

Krok 3: Nyní maso dochuťte mořskou solí a čerstvě mletým pepřem.

Foto: Jakub Jurdič

Já k dochucení použila solný květ a čerstvě mletý bílý pepř

Krok 4: Do základu přidejte pro lepší chuť asi 2 lžíce olivového oleje. Můžete do něj zapracovat i žloutek, nebo si ho jako já nechat až na závěrečné servírování. Maso pak rukama pořádně propracujte.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud se bojíte syrových žloutků, vyměňte je za kvalitní olivový olej nebo trochu majonézy

Krok 5: A teď už je jen na vás, jestli zvolíte minimalistickou variantu jen se solí, pepřem a tukem (vajíčkem či olejem), nebo přidáte, jako Francouzi, najemno pokrájenou šalotku, kapary, okurky (nejlépe jemné kornyšonky), dijonskou hořčici, tabasco či jinou pálivou omáčku, worcester a trochu parmezánu. Pochutiny přidávejte opravdu po troškách, abyste nezabili, ale naopak zvýraznili chuť masa.

Tip: Pokud si nemůžete pomoct, udělejte si českou hospodskou verzi s cibulí, plnotučnou hořčicí, okurkami, paprikou, tabascem, worcesterem, kečupem a kmínem, ale to už bude spíše masová pomazánka.

Foto: Jakub Jurdič

Maso servírujte se žloutkem uprostřed (alespoň 1 na 250 g masa) a ostatními pochutinami kolem, aby si každý mohl dát, na co má chuť

Foto: Jakub Jurdič

Smažené topinky zkuste vyměnit za ty pečené nasucho, dají lépe vyniknout chuti masa a nebude vám po nich tak těžko

Tatarský biftek nemusí být jen z hovězího. Zkuste i lososový tataráček, lilkovou pomazánku nebo pikantní sýrový tatarák.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.