Hlavní obsah

Jak nastartovat organismus i vztah? Vyzkoušejte fígle našich babiček!

Foto: Profimedia

Odlehčete si po zimě. Máme tipy, jak na toFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je ideálním obdobím pro nový start či nějaké nakopnutí tam, kde to poslední dobou drhne. Máme pro vás několik tipů, jak zatočit s únavou, virózami i stereotypem ve vztahu.

Článek

Pokud máte pocit, že se některá z oblastí vašeho života zkrátka zasekla na jednom místě a nemůžete se pohnout vpřed, je právě jaro tím správným obdobím, kdy to změnit. Tady je několik tipů ověřených časem, přírodou i našimi babičkami.

Na únavu

Nezbývá vám již ani ždibec energie? Pořád po vás někdo něco chce, a vy už zkrátka nemáte z čeho dávat? Je na čase dobít baterky, protože dokud budete na dně, vaše práce nebude stát za nic.

Ideálně se nakopněte řádným bylinkovým koktejlem – rozhodně vás probere ženšen nebo guarana, ale taky kopřiva dvoudomá, sedmikráska nebo nať smetánky lékařské, které najdete běžně na zahradě. K zahození není ani mladé březové listí. Nejlépe je svařit bylinky jako čaj, některé drobnější lístky, třeba u kopřivy, si můžete přihodit i do ranního smoothie.

Foto: Profimedia

Proti únavě zabojujte bylinnými koktejly nebo ranními smoothieFoto: Profimedia

Na zlepšení partnerského vztahu

Tyto rady vás samozřejmě nezachrání, když už není co zachraňovat, pokud jste ovšem narazili jen na drobný zádrhel, který vaše soužití brzdí, vyzkoušejte je. Osvědčeným trikem našich babiček je rituální pálení borovicových větviček. Ty se mají nechat čerstvé ve váze v ložnici a následně po třech dnech spálit na otevřeném ohni, což zlikviduje i všechnu negativitu ve vztahu. Možná s tím má co dočinění i fakt, že vůně borovice je silně afrodiziakální. Podobně funguje i ambra, jasmín nebo pačuli.

S afrodiziakálním kořením si můžete vyhrát i v kuchyni – stačí do jídla přidávat vanilku, skořici nebo šafrán, které jsou pověstné tím, jak dokážou rozdmýchat vášně. Vše ještě můžete posílit tím, že u sebe budete nosit růženín – surový nebo klidně v podobě náramku či jiného šperku. Pomáhá v komunikaci, posiluje city a je patronem romantiky.

Na virózy

S tím, jak se počasí mění, všichni častěji trpí virózami a nachlazením. Vy se jim můžete vyhnout. Trochu netradiční, ale spolehlivou metodou, která oslabený organismus posílí, je půst. Díky němu se totiž tělo může detoxikovat a imunitní systém je rázem posílen. Pokud nevydržíte nejíst, vsaďte na česnek a cibuli – babičky přísahají, že není nic, co by nevyléčily. Ať už si pochutnáte na cibuli s medem nebo si dopřejte několikrát denně česnekový stroužek, všechno se počítá.

Pokud vás pobolívá v krku, pusťte se do žvýkání hřebíčku, který hrozící angínu odvrátí; podobně funguje i kloktání osolené vody. Kašel zase uklidní „lektvar“ z hrnku mléka, jednoho žloutku, lžíce medu a trochy másla, samozřejmě jako teplý koktejl. Med obecně se dá využít vlastně na cokoli, nejlépe v kombinaci s česnekem a citronem – takový sirup vás vytáhne ze všeho.

Foto: Profimedia

Na virózy platí česnek. Naše babičky ho dávaly (skoro) do všeho!Foto: Profimedia

Na štíhlou linii

Možná se bude zdát zvláštní, že byste měli jít na virózy a štíhlou linii podobně, ale je to tak – půst je ideálním startem, protože tělo dostane prostor k očistě. Jistě nehladovte dlouho, stačí den nebo dva, během kterých se tělu výrazně odlehčí. Pijte vodu s citronem nebo tu, která bude mít magický náboj z drahých kamenů – na noc do džbánu ponořte ametyst, křišťál, jaspis nebo hematit, ráno ho z vody vyjměte a přes den džbán vypijte. Nabije vás energií a napomůže fyzické i duševní očistě.

Kromě toho nezapomínejte na čaje – chuť k jídlu a pocit hladu omezuje zelený čaj nebo také výluh kopřivový, dopřejte si je. Pomáhá i žvýkání lístků máty. Do čaje si můžete přidat i trochu pepře, běžného nebo třeba kajenského. Ten nejen napomůže očistě, ale také nastartuje metabolismus k rychlejšímu spalování.

Jak začnete své jaro vy?

Reklama

Načítám