Hlavní obsah

Jak pečovat o vlasy po 40, aby nepadaly a nebyly slabé. Vyzkoušeli jsme, co opravdu funguje

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalita vlasů se v průběhu života mění. Na vině není jen pokročilý věk, ale například i hormonální výkyvy, například po porodu nebo během klimakteria. Jak bojovat s horší kvalitou vlasů? A stačí na to šampony a kondicionéry?

Článek

Řídnutí vlasů je noční můra, ale bohužel též realita řady žen po čtyřicítce. Příčinou jsou mimo jiné i výkyvy hormonů, které se odrazí na kvalitě vlasů. „V období kolem 40. roku věku se zpomaluje látková přeměna a snižuje se produkce hormonů. Stárnutím se u žen tvorba estrogenů snižuje a zvyšuje se podíl androgenů, které způsobují řídnutí a slábnutí vlasů, navíc dříve či později začínají vlasy šedivět,“ vysvětluje Eva Hořčíková, vývojářka kosmetiky za značku Manufaktura.

Na vině také může být nedostatek vitaminů, genetické dispozice, psychika, špatně zvolená nebo nedostatečná péče. Jak dodat vlasům ztracený objem i hustotu? A opravdu to fungovalo na naší dobrovolnici?

Péče o vlasy po 40: kofein, panthenol a další

Pokud zaznamenáte měnící se kvalitu vlasů k horšímu, dopřejte vlasům i tělu pořádný vitaminový koktejl. A začněte u šamponu a kondicionéru. „Ve složení hledejte suroviny přírodního původu, například kvalitní pivo, kofein, panthenol pro růst vlasů, pšeničné a jiné proteiny či aminokyseliny, konkrétně keratin pro regeneraci vlasů a pokožky hlavy, rostlinné extrakty s ochranným a anti-pollution účinkem, ale také sofistikované patentované aktivní látky používané v sérech na růst vlasů,“ vyjmenovává Eva Hořčíková.

Kofein dokáže tlumit účinky testosteronu, jehož vyšší hladina ničí vlasové kořínky, pomáhá tedy proti padání vlasů. Panthenol zklidňuje vlasovou pokožku, podporuje metabolismus kožních buněk a zdravou pokožku, vlasy jsou tak díky němu lesklé.

Objemové přípravky nesmí chybět

Dobrou službu mohou odvést i přípravky na větší objem vlasů, které dodají účesu bohatost. „Dávejte pozor při výběru šamponu, mám zkušenosti, že ty kofeinové a obecně na podporu růstu vlasů mohou pokožku dráždit a působit šupinatění. V takovém případě bych zůstal u šamponu pro objem,“ radí kadeřník Libor Smrž. Přirozený objem a kýžený tvar pak dodají vlasům také nejrůznější stylingové přípravky.

Otestováno! Anti-age kúra pro vlasy

Naše kolegyně, editorka Barbora, si vyzkoušela kúru se šamponem, kondicionérem a sérem na podporu růstu, hustoty a celkové kvality vlasů. „Mé rovné vlasy se skoro nemastí, přitom ale nepůsobí přesušeně, ani se nelámou. Mám ale suchou a citlivou pokožku hlavy, která mě občas svědí a pálí. Proto už delší dobu většinou používám speciální uklidňující šampon a hlavu si rozhodně nemyju každý den, abych kůži zbytečně nedráždila,“ popisuje Barbora.

Asi před rokem začala držet redukční dietu. „I když jsem si dávala pozor na pestrou a zdravou stravu kvůli živinám, po několika týdnech mi začaly padat vlasy po chuchvalcích podobně jako po porodu, navíc byly divně drsné, matné a nepěkné,“ popisuje. I když se problém s padáním po čase zlepšil, vlasy stále zůstávaly jako bez života. I proto se rozhodla zkusit pečující kosmetiku, která se na tyto potíže zaměřuje.

Stavebním pilířem se stal šampon obsahující pivo. Proč? Obsahuje vitaminy skupiny B i prospěšné minerály a aminokyseliny. „Pivo a chmelový extrakt jsou vhodné k ošetření poškozených vlasů, zmírní jejich lámavost a vrátí jim přirozený lesk,“ říká Eva Hořčíková.

A jaké byly Barbořiny první postřehy? „Bála jsem se, že když přestanu používat šampon na citlivou pokožku, začne mě hlava svědit, ale nic takového se nestalo. Kůže je klidná, příjemně prokrvená a hladká a vlasy nejsou po umytí drsné ani suché, jak se mi občas stávalo, ale pěkně pevné, plné a lesklé,“ říká.

Foto: Archiv firem

Šampon: pivní kosmetika Manufaktura 209 Kč (300 ml); Vital kofeinový kondicionér It’s Never Too Late, Alcina, 480 Kč (150 ml); Aktivační sérum proti vypadávání vlasů Pivní kosmetika, 599 Kč (155 ml)Foto: Archiv firem

Kondicionér nesmí chybět

Kondicionér jsme vybraly z řady pro vitalitu vlasů od Alciny s obsahem kofeinu, panthenolu a koenzymu Q10. „Pěkně voní, ale to není důležité jako to, že vlasy po něm nejsou tak nepříjemně kluzké, těžké a příliš ulíznuté jako po některých jiných přípravcích. Pro mě jsou akorát: ani moc kluzké, ani drsné, ani moc srovnané, ani zacuchané. Když uschnou, jsou krásně nadýchané, lesklé a zároveň poddajné – to je pro mě novinka, mám rovné vlasy, které se brání stylingu,“ popisuje Barbora.

Nabité vlasové sérum

Pokud vás trápí padání vlasů, je vhodné poohlédnout se i po séru, které podpoří jejich růst. Barbora zkoušela sérum ze stejné řady pivní kosmetiky od Manufaktury: „Každý večer jsem si do míst, odkud mi vlasy nejvíc vypadaly, stříkala sprej a trochu jsem pak sérum vmasírovala do kůže. Po několika týdnech užívání pozoruju velkou změnu: ačkoliv dietní režim držím stále dál, vlasy mi přestaly zvýšeně padat a dorůstající vlásky jsou silné. Zdá se mi, že dorůstají ochotněji,“ dodává Barbora.

Foto: Lucie Houdková

Barbora testovala vlasovou kosmetiku dva měsíce, vlevo vidíte vlasy před začátkem kúry a napravo po. Všimněte si i nových vlásků, které jsou vidět na vrchu hlavy!Foto: Lucie Houdková

Masáž a doplněk stravy

Nedílnou součástí péče mohou být i různé doplňky stravy. „Je dobré doplnit do stravy aminokyselinu metionin a ráno i večer použít na pokožku hlavy minoxidyl. Dnes jsou obě látky běžně k dostání v lékárnách,“ doporučuje Libor Smrž. „Důležitou součástí denního rituálu by mělo být i masírování pokožky štětinovým kartáčem, který dostatečně pokožku prokrví a tím jí dodá živiny až do kořínku vlasů,“ dodává na závěr kadeřník.

Další kosmetika proti padání vlasů

Foto: Archiv firem

Zleva: kofeinový šampon pro barvené a poškozené vlasy Plantur 39, 278 Kč (250 ml), prodává Notino; šampon proti vypadávání vlasů Revita, 640 Kč (205 ml), prodává AurioFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: tonikum proti vypadávání vlasů àla Palla, 1600 Kč (100 ml); tonikum proti vypadávání vlasů DermoCapillaire, Eucerin, 405 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: vyživující šampon proti padání vlasů Kérastase, 570 Kč (250 ml), prodává Svět kadeřnictví; šampon proti vypadání vlasů s chininem a bio protěží alpskou Klorane, 279 Kč (200 ml), prodává Dr. MaxFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: vlasové tonikum proti vypadávání vlasů Natucain, 2574 Kč (100 ml); cibulovo-fazolové vlasové sérum proti vypadávání vlasů Havlíkova apotéka, 523 Kč (30 ml)Foto: Archiv firem

Načítám