Hlavní obsah

Šedé vlasy bez lesku a suché konečky: jak se o takové vlasy starat, pokud je nechcete barvit

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nositelky šedých vlasů, ať už přirozených nebo barvených, spojují dva vlasové problémy – suché délky a konečky a žloutnutí šedé barvy. Jak to překonat a jak si správně nastavit péči o vlasy s šedinami? Na to jsme se zaměřily a otestovaly přípravky vhodné pro tento typ vlasů.

Článek

Šedivění znamená, že z vlasů mizí barvivo (melanin). „Nejčastěji kvůli procesu stárnutí dojde ke zpomalení, omezení nebo až zastavení produkce melaninu. Dochází k němu z části kolem 30. roku života, u někoho i dříve. Ve 40 letech už většina lidí pozoruje nějaké šedivé vlasy. V kolika letech začne člověk šedivět, ovlivňují především genetické dispozice,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Kromě změny barvy se ale mění i struktura vlasu. „Šedé vlasy jsou kvůli chybějícímu pigmentu porézní, tím pádem jsou na dotek tvrdší a více vysušené,“ popisuje kadeřník Libor Smrž ze salonu Hair We Are. Kvůli tomu se majitelky šedých vlasů mohou potýkat se suššími délkami, než byly zvyklé, může je také trápit žloutnutí barvy a absence lesku. Vyzkoušely jsme, co s tím jde udělat.

Cesta ke krásnějším vlasům

Foto: Lukáš Kukla

Ireniny vlasy před tím, než začala testovat výrobky pro zvýraznění šedin a pro hydrataci délek vlasůFoto: Lukáš Kukla

Doplňovat co měsíc odrosty, je často otrava. Proto jste se možná rozhodly nechat svoje přirozené šediny vyniknout, stejně jako naše kolegyně, editorka Irena Sládečková. „Poté, co jsem si vlasy přestala barvit, byly sice pevnější, ale trochu bez života. Navíc se u hlavy docela rychle mastily, kdežto konečky byly přesušené,“ popisuje problém, který zdaleka netrápí jen ženy s šedinami. Měsíc zkoušela péči na míru jejím problémům. Jaké jsou její poznatky?

Mastná pokožka, suché konce

Pokud vás trápí to samé, je vhodné zvolit šampon, který vlasy dostatečně odmastí a vyčistí, ale zároveň je nezatíží až příliš hutným složením. K tomu do party nesmí chybět hydratační kondicionér, který se použije pouze do délek vlasů, nikdy ne k pokožce hlavy. „Dosud jsem na vlasy používala to, co mi přišlo pod ruku. Ale není od věci využít přípravek, který se pro váš typ vlasů doporučuje. Tenhle opravdu zafungoval, vlasy byly po použití šamponu a kondicionéru pouze na konečky lesklejší a vyživenější. A rozhodně jsem druhý den večer neměla pocit, že bez umytí nemohu na veřejnost,“ popisuje Irena.

Foto: Archiv firem

Zleva: šampon a kondicionér na mastné kořínky a suché konečky Apivita, 319 Kč (250 ml) a 319 Kč (150 ml), obojí prodává Dr. MaxFoto: Archiv firem

Jak na zářivě šedou?

Jeden problém vyřešen, ale druhý čeká: šedá, která žloutne a je bez lesku. Jak to napravit? Odpovědí je fialový šampon, kondicionér a klidně i maska. „Šedé vlasy mají tendenci žloutnout vlivem znečištěného vnějšího prostředí. Nejlépe jim vrátíte lesk pomocí fialových šamponů, nicméně musíte s nimi opatrně. Mohou vlasy vysušovat, proto je doporučuji používat maximálně jednou týdně a nenechávat ho tak dlouho působit,“ radí kadeřník. „Ať už tuto péči používáte nebo ne, myslete na silnou hydrataci v podobě kondicionéru, masky nebo oleje.“

Irena si vyzkoušela sadu pro chladný tón vlasů a i když měla s podobnými výrobky zkušenosti dříve, tenhle ji svým intenzivním účinkem překvapil. Efekt se dostavil okamžitě a ve velkém,“ popisuje. „Vlasy mají po jednom umytí šamponem a kondicionérem nádherný chladný kovový tón. Takový, že se mne i pár známých zeptalo, jestli mám stále své šediny, nebo jestli jsem nezačala chodit někam na přeliv.“ Protože se vlasy u pokožky mastily, tak je šampon nevysušoval, na délky opět použila barevný výživný kondicionér. Šampon fialovým pigmentem opravdu nešetří, a tak je lepší používat při mytí rukavice, jinak vám obarví ruce.

Foto: Archiv firem

Zleva: šampon a kondicionér pro potlačení žlutých tónu 360 Be Silver, Kaaral, 393 Kč (1000 ml) a 443 Kč (1000 ml), obojí prodává VivianeFoto: Archiv firem

Pro udržení chladného odstínu lze také využít spreje nebo tužidla, které se používají jako bezoplachová péče. Hodí se tehdy, když si chcete dát pauzu od fialového šamponu a použít něco víc pečujícího a hydratačního. Třeba na dovolené. A přesně tak to Irena teď dělá, sprej kombinuje s (nefialovým) šamponem pro mastnou pokožku hlavy a kondicionérem.

Foto: Archiv firem

Zleva: dvoufázový sprej pro dodání hydratace a neutralizace žlutých tónů 360 Be Silver, Kaaral, 444 Kč (250 ml), prodává Vivane; tónovací tužidlo Color Wow, 619 Kč (50 ml), prodává DouglasFoto: Archiv firem

Vláha pro konečky

Foto: Lucie Houdková

Ireniny vlasy po měsíční kúře. Jsou uhlazenější, lesklejší, šedá vypadá zářivěji a konečky zdravějiFoto: Lucie Houdková

Pro měkké vlasy plné lesku a života je vhodné zařadit jednou za týden nebo čtrnáct dní vyživující masku. Okamžitou hydrataci pak můžete dodávat olejíčkem do vlhkých konců. „Na radu kadeřníků jsem vlasy začala po mytí vždy citlivě vysoušet a tahle kombinace zajistila, že vydržím bez mytí klidně i pět dní. Ve výsledku tedy ušetřím i čas. Jednou za dva týdny ještě použiju vlasovou masku, a myslím, že jsem našla kombinaci, která mi nějakou dobu v koupelně vydrží,“ uzavírá svoji vlasovou péči Irena.

Foto: Archiv firem

Zleva: olejový elixír pro lesklé vlasy Nutri Shine, Alcina, 480 Kč (50 ml); regenerační maska s arganovým olejem a bambuckým máslem SynCare, 319 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Související témata:

Načítám