Hlavní obsah

Jak předejít nevěře ve vztahu? Tady je návod

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Po osobní zkušenosti s nevěrou nejspíš netouží nikdo. Bohužel řadě lidí se tenhle problém nevyhne. A to, ať už se ocitnete v roli podváděného nebo záletníka. Jak nevěře předejít? Jak jí dveře do svého vztahu neotevřít? Tady je návod.

Článek

Ať už vám partner zahne nebo podvedete vy jeho, bývá to velký průšvih. Proto je lepší nevěru do svého vztahu nepouštět. Tyhle rady vám pomohou snížit riziko toho, že jeden z vás bude hledat povyražení v cizí posteli.

1. Společný čas

Jen si vzpomeňte na dobu, kdy jste spolu začínali randit. Podnikali jste společně spoustu věcí. Výlety, romantické večeře, divadlo, ale třeba i obyčejné povalování na gauči, sledování filmu a popcorn ve společné míse.

Hodně párů ale po letech soužití tyhle společné chvilky omezí. Zčásti za to mohou narůstající povinnosti (v práci, kolem dětí, domácnosti…), ale je to i chyba jich samých. Vzájemně se pokládají za samozřejmost. „Společné koníčky, povídání u kávy, procházky. To vše vztah posiluje,“ potvrzuje terapeutka osobního rozvoje Klára Gelnarová. Je samozřejmě potřeba mít i čas jen a jen pro sebe, ale ne za cenu absence společného času.

A pozor, když už náhodou jste opravdu spolu, užijte si to. „Bohužel dnes spousta lidí hladí spíš svá mobilní zařízení než svého partnera,“ upozorňuje koučka osobního rozvoje Lucie Mucalová. Není vůbec ojedinělé, že jeden z páru sedí u počítače, druhý je zahleděný do svého mobilu, a takhle vypadají jejich „společné“ večery.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Každá společně strávená chvilka váš vztah posilujeFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Respekt a úcta

Jakmile se k sobě přestanete chovat slušně, a především s úctou, jdete nevěře vstříc s otevřenou náručí (překonat ji sice lze, ale rozhodně to není snadné, více v článku Jak přežít nevěru? 5 pravidel, která musíte dodržet). „Nevěra je ve většině případů důsledek něčeho nefunkčního. Mít úctu je základ. Pokud svou polovičku jen káráte, poučujete, vychováváte, shazujete a poukazujete na její chyby, vlastně ji posíláte do náruče milenky či milence,“ tvrdí Lucie Mucalová. Když vaši hodnotu totiž nevidí partner, je dost pravděpodobné, že budete ocenění hledat jinde.

3. Pevná vůle

Můžete svůj protějšek milovat, jak chcete, ale nezabrání to tomu, aby vás fyzicky přitahovali i jiní muži či ženy. Jenže lidé nejsou zvířata, máme dar rozhodovat se nejen na základě pudů, ale také na základě rozumu. „To, že se vám někdo líbí, je přirozené. Co ale bude následovat, si volíte vy sami,“ říká Klára Gelnarová.

Pokušení jednoduše není důvod, proč zahnout někomu, koho milujete. Chce to pevnou vůli, a hlavně si neustále připomínat, co je opravdu důležité.

Kdykoli dostanete „hříšný nápad“, zastavte se, představte si svého partnera, připomeňte si všechny jeho přednosti, vzpomeňte si, proč s ním jste. Zkuste si představit, o co všechno můžete přijít. Pokud váš vztah stojí za to, chuť vás nejspíš přejde.

4. Problémy řešte

Když s někým žijete, je jasné, že vás občas něčím naštve, přirozené jsou i názorové neshody.

Jestli se chcete dlouhodobě vyvarovat nevěry, žádný problém nepřecházejte, ale naopak průběžně a pravidelně doma pročisťujte vzduch. „Mlčet, dusit v sobě některá témata či pocity, to je špatná cesta. Místo zdravého vztahu vzniká dusný vztah, z něhož se velmi snadno uniká do náruče milenky či milence,“ varuje Lucie Mucalová.

5. Zájem o druhého a přehled o něm

Tohle rozhodně není návod na to, aby se z vás či vašeho partnera stala stíhačka. Žádné špehování, lustrování mobilů či e-mailů nikam nevede. Bez důvěry není láska.

Ale pokud se o sebe skutečně zajímáte, nežijete vedle sebe, ale spolu, tak nějak přirozeně o sobě máte přehled. Víte, jak zhruba vypadá jeho pracovní režim (on zase zná ten váš), znáte jeho kamarády (on zase ty vaše), víte, kdy chodí na squash a kdy na fotbal. V takhle přehledném vztahu se nevěře daří hůř. Ale není to samozřejmě záruka, protože kdo chce zahýbat, způsob si bohužel najde.

Máte osobní zkušenost s nevěrou?

Reklama

Související témata:

Načítám