Hlavní obsah

4 zlozvyky při uklízení domácnosti. Děláte je i vy?

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Reklama

Stává se pro vás vánoční úklid noční můrou a máte pocit, že už nic nestíháte? Nebuďte zbytečně ve stresu. Stačí, když se zbavíte několika zlozvyků, a uvidíte, že doma pak budete mít pořád naklizeno.

Článek

Kdo z nás by nechtěl, aby uklízení a čištění domácnosti trvalo co nejkratší dobu? Určitě máte zažité postupy, díky nimž vám jde všechno pěkně od ruky. Napadlo vás ale někdy, že to nemusí být tak docela pravda? Co když máte nějaký návyk, kterého se můžete zbavit a úklid bude díky tomu rychlejší a kvalitnější?

1. Čekáte, až bude velký nepořádek

Odkládat mytí nádobí a podlahy, luxování či čištění koupelny s toaletou se slovy, že je toho ještě málo nebo že to ještě ujde, je chybou číslo jedna. Proč byste měli čekat, až vám nepořádek přeroste přes hlavu, a pak si uklízením zkazit celý víkend?

Když budete některé činnosti dělat průběžně, jako je třeba mytí pár hrnečků, ukládání špinavého nádobí do myčky hned po jídle, praní prádla, jen co se podaří naplnit pračku nebo vysávání třeba jen jedné nebo dvou místností, jakmile zjistíte, že je na zemi smetí, nebude pak kompletní úklid celého bytu či domu tak náročný.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nečekejte, až se nepořádek nakupí, uklízejte průběžněFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

2. Hadry ani mopy nikdy neperete

Jen tak vymáchat hadr na podlahu a přehodit ho přes kbelík v kumbálu prostě nestačí. Smiřte se s tím, že když chcete efektivně vyčistit domácnost, potřebujete k tomu mít čisté pomůcky a nástroje. Týká se to nejen hadrů a mopů, ale třeba i smetáku, kbelíku a vysavače.

Kbelík pořádně vymyjte a vytřete, aby tam nezůstala špína, mop a hadr na podlahu nezapomeňte aspoň jednou za měsíc pořádně vyprat v pračce. A properte v saponátu i štětiny smetáku a smetáčku, případně dalších kartáčů, které k úklidu používáte (jak si ulehčit každodenní úklid).

Nádržku vysavače jednou za měsíc vyčistěte a vytřete vlhkým hadříkem a pravidelně a včas měňte filtr. Pokud je omyvatelný, tak ho co nejčastěji propláchněte vodou a nechte pořádně uschnout. Jinak se vám může stát, že se na těchto základních úklidových pomůckách budou množit plísně a bakterie. A rozhodně nelitujte peněz a čas od času investujte do nových pomůcek, když už staré dosloužily.

3. Dáváte hodně saponátu, aby špína pustila

Někdy to je záměrné, někdy je to nevědomé, nicméně pravdou je, že při mytí nádobí, vytírání podlahy, mytí koupelny, a dokonce i při praní používáme daleko větší množství čisticích přípravků, než doporučuje výrobce. Bohužel v tomhle případně rozhodně neplatí přímá úměra, že čím víc přípravků, tím lepší efekt.

Naopak, větší spotřebou chemikálií akorát zatěžujete životní prostředí a zbytečně plýtváte penězi. Navíc, když použijete moc přípravku, nepodaří se vám ho pak tak důkladně smýt a nastane zcela nežádoucí efekt: stane se magnetem nečistot, které se na něj doslova nalepí.

Foto: NatalyaBond, Shutterstock.com

Používat příliš mnoho saponátu je jen škoda peněz, a navíc zatěžujete planetuFoto: NatalyaBond, Shutterstock.com

4. Na všechno používáte vlhčenou utěrku

Vlhčené utěrky jsou doslova fenoménem naší doby. Skoro to vypadá, že už nebudou na nic potřeba houbičky ani hadříky. K dostání jsou utěrky napuštěné saponátem nebo dezinfekčním přípravkem, které jsou velmi praktické, zvláště když potřebujete něco rychle vyčistit – na cestách, v hotelu i doma.

Ovšem používat je k běžnému úklidu není zrovna ideální řešení. Spotřebujete jich totiž dost velké množství a úklid se vám pěkně prodraží. Anebo budete je šetřit a řeknete si, že když mají dezinfekční účinek, tak stačí na celou domácnost jedna, a utřete s ní všechno, od umývadla, baterie až po prkýnko na WC.

Bohužel tak jen roznášíte všude bakterie, protože zmíněné dezinfekční účinky během chvilky vyprchají, a vy pak máte v ruce jen obyčejný ubrousek. Řiďte se pravidlem, že dokud jsou dostatečně vlhké, jsou ještě účinné.

Anebo se na to vykašlete a najměte si na úklid nahého muže-profesionála. Tušíte, co všechno vám nabídne?

Reklama

Související témata:
Kbelíky

Načítám