Hlavní obsah

Jarní inventura: Udělejte si pořádek v kosmetice!

Foto: lunamarina, Shutterstock.com

Foto: lunamarina, Shutterstock.com

Reklama

Už jste zazimovaly teplé oblečení a připravily šatník na novou sezonu? Pak nezapomeňte udělat inventuru také ve vaší kosmetice. Poradíme vám, jak na to ve čtyřech krocích!

Článek

Jaro si žádá výměnu šatníku, ale i protřídění kosmetických produktů. Udělejte si tedy pořádek ve vašich skříňkách i šuplících s krémy, make-upy či štětci na líčení. „Úklidový minimalismus se v poslední době rozjel na plné obrátky, a tak se s heslem declutter (odklidit) nebo metodou KonMari od japonské úklidové guru Marie Kondo, která spočívá ve vlastnění pouze omezeného počtu předmětů, možná setkala už většina z vás,“ podotýká Tomáš Vida, vizážista značky Dermacol.

Pravidla minimalistů

Základem kosmetické inventury je především čistka všeho starého. Seberte tedy po bytě veškerou vaši kosmetiku, včetně krémů na ruce z nočního stolku a balzámů a rtěnek z kabelky, a dejte si vše na jednu hromádku. Uděláte si tak představu o tom, kolik kosmetiky se vám doma nahromadilo a možná se pak s lehčím srdcem některé zbavíte.

Nejdůležitější je vyhodit prošlé produkty, ale i krémy či líčidla, která už nevoní, ztratila svou barvu či konzistenci. Prošlé a staré výrobky mohou obsahovat plísně, bakterie, mohou vyvolat alergickou reakci, u citlivějších osob i zánět spojivek nebo ječné zrno. Možná také zjistíte, že vám už dlouho doma leží výrobky, které jste ani nerozbalily. Zbavte si jich ideálně také. Svou sbírku zkrátka minimalizujte jen na to nejnutnější, co opravdu využijete.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Určitě doma skladujete více kosmetických produktů, než stihnete spotřebovat. Udělejte si v nich zase po delší době pořádekFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Výměna krémů

Až vyřadíte prošlé, popřípadě zkažené produkty, zaměřte se na výměnu pleťových krémů po zimě. „S příchodem teplejšího jarního počasí je třeba také odlehčit vaší pleti. Proto odložte hutné bezvodé balzámy a pleťové oleje a nahraďte je lehčími krémy a hydratačními séry. Do teplých dní je také skvělé sáhnout po pleťové mlze, kterou využijete jako součást pečující rutiny, bude se vám hodit i na zafixování make-upu a jako osvěžující sprška na obličej během dne,“ doporučuje Petra Řičánková za značku Weleda.

Foto: Archiv firem

Zleva: Weleda, Skin Food Light, lehčí krém s jemnou texturou, 75 ml, 249 Kč; Naturalis Bio Super Cream s kyselinou hyaluronovou a aloe vera proti vráskám, 50 ml, 895 Kč, prodává BiorganicaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Nivea, Hydra Skin Effect, intenzivní hydratační sérum, 100 ml, 429 Kč; Yves Rocher, Hydra Végétal, intenzivní hydratační péče, 30 ml, 539 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Eucerin, hyaluronová hydratační mlha, 150 ml, 379 Kč, prodává Dr.Max; Ryor, osvěžující mlha s kyselinou hyaluronovou, 100ml, 141 KčFoto: Archiv firem

4 kroky pro jarní kosmetický úklid

1. Mrkněte na datum spotřeby

Zaměřte se zejména na nejvíce zastrčené kousky, jež vlastníte třeba i roky. Etikety vám prozradí, jestli je jejich použití zdravé, nebo už mají po datu spotřeby. Napoví vám ikonka nádoby s číselným údajem vyjadřujícím počet měsíců, po něž je možné přípravek po otevření bez obav používat. Pokud jsou prošlé, hned je vyhoďte.

„Kosmetiku v žádném případě nepoužívejte, pokud také změnila vůni, barvu nebo konzistenci. Výjimkou jsou produkty, u kterých na možnost oddělení složek nebo nutnost protřepání obsahu před použitím upozorňuje výrobce přímo na obalu,“ vysvětluje Tomáš Vida.

Foto: Yeoul Kwon, Shutterstock.com

Tato ikona otevřené nádobky je na každém produktu. Má zkratku PAO – Period After Opening a je u ní vždy uvedena číslice a písmeno M. Tak zjistíte, do kolika měsíců od otevření je třeba výrobek spotřebovatFoto: Yeoul Kwon, Shutterstock.com

2. Vyřaďte, co se vám nehodí

Prvním krokem jste daly sbohem produktům především z nutnosti. V druhém kroku vás však čeká náročnější vyřazování, musíte se rozhodnout na základě pocitů. Velkým pomocníkem může být varianta tří hromádek, které pojmenujte „chci“, „nevím“ a „nechci“. Poté vezměte každý kosmetický kousek do ruky a zeptejte se samy sebe, zda vám přináší radost, zda je pro vás nepostradatelný a zda ho vůbec využijete.

3. Proveďte očistu

Po roztřídění přípravků se soustřeďte hlavně na hromádku s názvem „chci“. Než totiž její obsah vrátíte zpět na stará i nová místa, zaměřte se na stav přípravků. Ujistěte se, že veškeré produkty jsou pevně uzavřené. Čím více vzduchu se do nich dostane, tím spíš vám vyschnou nebo vytvoří vhodné prostředí pro množení bakterií. Ořežte tužky, otřete vrchní vrstvu stínů suchým papírovým kapesníkem.

Důkladně omyjte štětce a houbičky teplou vodou se šamponem a následně poprašte dezinfekčním roztokem, který může sloužit i jako rychlá alternativa čištění například při cestování. Některé firmy nabízejí přímo k tomuto účelu speciální čisticí roztok na kosmetické štětce. Ten byste ovšem měly používat pravidelně, ideálně každý týden, ale zkuste si vzpomenout klidně i jednou za měsíc. „Štětiny by během čištění pod tekoucí vodou měly směřovat dolů, aby se voda nedostala dovnitř štětce. Nesušte je v žádném případě na radiátoru, ale nechte volně vyschnout při pokojové teplotě,” radí Tomáš Vida.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dermacol, čisticí roztok na kosmetické štětce, 99 Kč; Ebelin, čistič kosmetických štětců, 80 Kč, prodává dmFoto: Archiv firem

4. Vše má své místo

Nyní už byste měly mít vše roztříděné a čisté. Nezapomeňte omýt mycími či kosmetickými ubrousky také všechny produkty i zvenku, aby nebyly upatlané. Následně je hezky srovnejte zpátky do skříněk, dekorativní kosmetiku se štětci případně do různých stojánků a praktických dóziček.

Reklama

Načítám