Hlavní obsah

Jak dostat z oblečení rtěnku? Vyřešte i další nehody

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrovna když potřebujete vypadat nejlépe, začnou se dít nehody – obtisknete si rtěnku na halenku, vyleze kostice z podprsenky a zasekne se zip… Jak si nenechat zkazit náladu a všechno rychle vyřešit?

Článek

Většinu nehod, které se mohou s oblečením přihodit, odhalíte minutu před odchodem – a samozřejmě ve chvíli, kdy spěcháte. I proto se hodí znát pár fíglů, jež zvládnete za chvilku a bez velkých nákladů. Jak snadno zachránit situaci?

Jak vyčistit skvrny od líčidel

Rtěnka, make-up a řasenka – to jsou nejčastější pachatelé barevných fleků na oblečení, zvlášť na tom, které si natahujete přes hlavu. Jak je nejlépe z látky dostat?

Foto: Tomáš Rubín

Nejlepší je dávat si pozor! Ale když už se stane nehoda, je tu pár možností, jak vše napravitFoto: Tomáš Rubín

1. Skvrny od rtěnky

Flek od rtěnky co nejdřív postříkejte lakem na vlasy – v tu chvíli ji sice neodstraníte, ale po vyprání by měla zmizet. Jako rychlá pomoc se osvědčil i vlhký ubrousek určený na omývání povrchů v domácnosti – i po jeho zásahu je nutné látku přeprat. (Která rtěnka vydrží opravdu dlouho?)

2. Skvrny od make-upu

Místo potřísněné make-upem potřete holicí pěnou – a je jedno, jestli v pánské, nebo dámské variantě. Pěnu do skvrny zapracujte a potom vlhkým hadříkem setřete. Opravdu to funguje! (Udiví vás, co všechno vyčistí pěna na holení.)

3. Skvrny od řasenky

Řasenku z textilu odstraníte docela dobře odličovačem. Máte-li voděodolnou, musíte použít přípravek na voděodolnou kosmetiku – a vybrat variantu, která není na bázi oleje. Olej by totiž zanechal na oblečení skvrny. (Jak se odlíčit bez odličovače?)

Jak odstranit skvrny od antiperspirantu

Fleky mohou na oblečení vzniknout i od antiperspirantu. Rychle se jich zbavíte vlhkým ručníkem nebo hadříkem, kterými je doslova „vygumujete“. Stejně fungují i navlhčené silonky, což může být prima úkol pro ty, které kvůli okům už nemůžete nosit.

Foto: Tomáš Rubín

Vygumovat antiperspirant je opravdu jednoduchéFoto: Tomáš Rubín

Jak rychle opravit zaseknutý zip

Na zaseklý zip lze použít svíčku – tedy vosk, tedy konkrétně přetření zoubků zipu párkrát sem a tam. Vosk zip „promázne". Ale protože svíčku nebo kusy vosku nosí s sebou jen tak po kapsách nebo do práce málokdo, hodí vědět, že stejně poslouží třeba i voskovka nebo měkká tužka. Jde-li o barevný zip, pak samozřejmě použijte co nejbližší odstín voskovky. (Jak odstranit voskovky z nábytku?)

Foto: Tomáš Rubín

Co když potřebujete rozpohybovat zip, ale nemáte po ruce svíčku?Foto: Tomáš Rubín

Jak na zmačkaný límec bez žehličky

Zvlášť límečky bavlněných triček (ale i některých košil) mají tendenci se neustále kroutit nebo mačkat. Nemusíte se hned svlékat a vytahovat žehlicí prkno – s nápravou vám skvěle pomůže žehlička na vlasy! Mnohdy je v koupelně ještě horká poté, co jste ladily účes, tak toho využijte a srovnejte neposedný límeček. (Žehlička na vlasy umí zabít hnidy.)

Foto: Tomáš Rubín

Štve vás pokroucený límeček? Lze to napravit, aniž byste museli košili nebo tričko svlékatFoto: Tomáš Rubín

Jak se zbavit žmolků na oblečení

Za chvíli zas ze šatníku vytáhnete pletené svetry, šály nebo i jiné kousky oblečení, na nichž se rády tvoří žmolky. Můžete si pořídit strojek, který je odstraní, ale stačí, když budete mít po ruce obyčejnou jednorázovou žiletku. Zvládne to spolehlivě a rychle. (Na holítko si pořiďte držáček z PET lahve.)

Foto: Tomáš Rubín

Na žmolky platí obyčejná jednorázová žiletkaFoto: Tomáš Rubín

Co s vylezlou kosticí u podprsenky

Vylezlá kostice z podprsenky je nepříjemná věc – můžete ji zašít, ale skoro vždy tuto „zábranu“ překoná a zas je venku. Lepší je ji vrátit do podprsenky a otvor přelepit kouskem obyčejné náplasti bez polštářku. Vystřihněte malý kousek a pořádně přitlačte na místo, kudy se kostice dostala ven. Můžete ji provizorně uvěznit i přetřením tohoto otvoru lakem na nehty. (Přečtěte si také, co všechno dokáže alobal.)

Foto: Tomáš Rubín

Uvolněná kostice je nehezká, navíc může pěkně tlačit a třeba i poškrábatFoto: Tomáš Rubín

Reklama

Související témata:

Načítám