Hlavní obsah

Jak správně pečovat o tetování?

Foto: Natalia Lebedinskaia, Shutterstock.com

Foto: Natalia Lebedinskaia, Shutterstock.com

Reklama

Na vzhled tetování, které bude po léta zdobit vaše tělo, nemá vliv jenom kvalita práce tatéra. Sebelépe provedená kérka může tratit na kráse kvůli nesprávné péči. Jaké zásady a doporučení není radno podceňovat?

Článek

Mít pod kůží inkoustový obrázek je dnes prakticky stejně běžné, jako ho nemít. Podle internetového portálu Statista má dnes aspoň jedno tetování 40 procent Američanů a můžeme odtušit, že v Evropě, potažmo v Česku, to je velmi podobné. Propadáte touze ozdobit svou kůži kérkou? Řekneme vám, jak se připravit a zvládnout následnou péči.

1. Vyberte si tetovací salon

V první řadě je důležité vybrat si kvalitní tetovací studio: „Běžte jedině k licencovanému tatérovi. Samotné studio by mělo být v pěkném čistém prostředí. Tatér nebo tatéři by měli pracovat v rukavicích a měli byste vždy vidět, jak použité nástroje sterilizují,“ uvádí Dr. Reagan Anderson z Institutu dermatologie v Coloradu. Pokud se chystáte na první tetování, zřejmě máte obavy ze samotného procesu.

2. Nepijte a neužívejte drogy

Místo, které má jít pod jehlu, by nemělo být nikterak poraněné nebo výrazně narušené. Žádné odřeniny, spáleniny od slunce, podráždění od solária ani jiné kožní problémy. V případě, že takový stav nastane, konzultujte to se svým tatérem. Den před tetováním byste neměli užívat psychotropní látky ani pít alkohol, mohlo by to způsobit krvácení, které by proces zkomplikovalo. Vyhněte se také kofeinovým nápojům. Před tetováním se vždy dobře vyspěte a najezte.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Z tetovacího salonu budete odcházet ovázáni fóliíFoto: Kzenon, Shutterstock.com

3. Buďte zodpovědní

Během samotného tetování vám bude oporou tatér. Poté však přejde zodpovědnost hlavně na vás. Po dokončení procesu se kérka přelepí speciální fólií. Dnes už většina dobrých tatérů nepoužívá tu klasickou potravinovou, jak tomu bylo kdysi. „Nejnovější metodou v péči o čerstvé tetování je transparentní fólie, takzvaná druhá kůže, která nepropouští bakterie, viry, ani tekutiny. Takže vytváří ideální prostředí pro hojení tetování,“ popisuje Deni tečkuje, tatérka v Praze.

Speciální fólii napuštěnou hojivými látkami můžete podle Deni nechat na kůži až po dobu 6 dní, místo zůstává perfektně chráněné. Mnohdy postačí výrazně kratší čas, třeba jen jeden den, to vám již poradí tatér s ohledem na místo vašeho tetování a užitou techniku.

4. Čerstvé tetování omývejte a mažte

A co dělat poté, až fólii sundáte? „Svým klientkám vždy doporučuji omývat tetování antibakteriálním mýdlem a mazat hojicím krémem, který je na to určený,“ popisuje tatérka Deni tečkuje.

Tetování vždy po omytí namažte tenkou vrstvou krému. Po dobu týdne až dvou to dělejte i několikrát denně  Začnou se vám tvořit jemné stroupky, které nesmíte škrábat, mohli byste sloupnout barvu. Doporučuje se také nosit volné, prodyšné oblečení, aby kůže mohla dobře dýchat.

Foto: Artem Markin, Shutterstock.com

Tetování pečlivě a pravidelně mažteFoto: Artem Markin, Shutterstock.com

5. Mějte trpělivost

Zvýšenou pozornost věnujte vašemu tetování ještě zhruba tři až šest týdnů po provedení. Stále ho jednou až dvakrát denně mažte, i když už není nutné volit hojivé krémy. Postačí cokoli, co dobře a kvalitně hydratuje, klidně pleťový krém, kokosový olej nebo bambucké máslo. Vyvarujte se dlouhému koupání, návštěv solária a nevystavujte tetování sluníčku.

 6. Udržte tetování krásné

Pokud se vám přece jenom kousek barvy z kérky sloupne, není to žádná katastrofa, v ceně tetování je běžně jedna korekce. „Čerstvé tetování je syté a lesklé, ale barva se v průběhu času ztlumí a linky nezůstanou tak ostré,“ upozorňuje tatérka Deni tečkuje.

Aby tetování předčasně nevybledlo, v letním období je třeba ho chránit před UVA a UVB zářením, nejlépe krémem s faktorem 50. Tetovaná kůže stárne stejně jako ta bez tetování, proto ji věnujte totožnou péči jako zbytku těla.

Reklama

Načítám