Hlavní obsah

Univerzální lék na kožní problémy: Jak pomáhá tea tree oil?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Svěže voňavý olejíček obvykle seženete v malé lahvičce ani ne o půl deci. Ovšem nachází se v něm na 150 aktivních látek, díky kterým tea tree oil působí proti bakteriím, plísním, léčí opary, akné a funguje i jako účinná dezinfekce. To je několik z řady důvodů, proč by měl být součástí vaší lékárničky.

Článek

Kajeput střídavolistý, konkrétně extrakt z jeho listů, používali původní Australané už stovky let nazpátek. V tamním lidovém léčitelství byl nejznámější pro svoje skvělé účinky při kožních problémech. Dnes je olejíček s názvem tea tree oil, lisovaný z listů čajovníkového stromu, dobře známý i nám. Při vnějším použití může pomoci na každém centimetru čtverečním našeho těla. Má ale i své rizikové stránky.

Olej z australských stromů

Víte, proč se mu říká čajovník? Evropané ho objevili při výpravě mořeplavce Jamese Cooka. Jak mají Angličané ve zvyku – leccos jim evokuje čaj. Proto i kajeput zpočátku zkoušeli využít k přípravě čaje. Ačkoli se zde příliš neuplatnil, název mu zůstal.

V průběhu dvacátého století jeho léčivé účinky znovuobjevila australská populace, a dnes se již ve velkém pěstuje na rozlehlých plantážích. Ačkoli kajeput střídavolistý lze vypěstovat i ve zdejších podmínkách, stále se mu nejlépe daří v Austrálii. Proto většinu produkce mají na svědomí protinožci. V čem spočívá ten zázrak?

Foto: AmyLv, Shutterstock.com

Tea tree olej se používá i do aromalamp, kde stačí pár kapek na provonění místnostiFoto: AmyLv, Shutterstock.com

S čím tea tree oil pomůže?

  • S mykózou na nohách a nehtech - asi nejznámější jsou jeho účinky proti plísním. Pokud nejste již ve velmi pokročilém stadiu, kdy účinkují jen poměrně agresivní antibiotika, můžete díky pravidelné aplikaci problém vyřešit během pár týdnů. Nanášejte si čistý olej na postižená místa 1–2x denně.
  • Proti oparům - při oparech je třeba jednat hned, jakmile budete mít povědomý pocit, že se tvoří. Olejíček naneste na místo vatovou tyčinkou. Buď se vám vznik pupínku podaří zastavit, nebo alespoň výrazně urychlíte léčbu. Olej opar vysuší, tím pádem rychle překonáte nejhorší bolestivé stadium.
  • S léčbou akné - díky antibakteriálním vlastnostem působí tea tree oil také při léčbě akné. Buď můžete konkrétní pupínek olejem lehce potírat, nebo vsaďte na některé zředěné přípravky pro každodenní použití. Vhodná jsou zejména mýdla.
  • Proti lupům - přidejte zhruba 15 kapek oleje do lahvičky (250 ml) se šamponem. Takto „vytuněný“ šampon bude účinně čistit, ošetřovat a regenerovat pokožku hlavy, díky čemuž pomůže předcházet tvorbě lupů.
  • S hojením ran - tea tree oil má antiseptické účinky. Dezinfikuje a zároveň pomáhá hojit různé ranky, odřeniny, bodnutí hmyzem. Mimo to ulevuje i od bolesti a příjemně chladí.
  • Jako prostředek k inhalaci - nejen alergici ocení, že pomáhá dezinfikovat nosní dutinu. Přidejte si pár kapek oleje do nádoby s horkou vodou, nakloňte se nad ní, dejte si utěrku přes hlavu a zhruba 10 minut inhalujte.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Na opary je výborný, potřete místo hned, jakmile ucítíte známý nepříjemný pocitFoto: New Africa, Shutterstock.com

Kdy čajovníkový olej nepoužívat?

Nezřídka najdete rady, že olejíček je pro svoje protizánětlivé účinky vhodný k léčbě aftů či obecně k ústní hygieně. Čistý tea tree oil je však určen pro vnější použití, vůbec není vhodný ke konzumaci. Díky silným dezinfekčním a antibakteriálním účinkům může být vnitřní užití toxické.

Pokud s tea tree olejíčkem ještě nemáte zkušenosti, zkuste si ho prvně jen otestovat na menší části těla. Až čtyři procenta populace jsou na látky v něm obsažené alergické. Objeví-li se vám na potřeném místě vyrážka či zarudnutí, není bohužel tento zázrak pro vás vhodný.

Zajímá vás přírodní léčba? Přečtěte si, s čím vším může pomoci domácí gel z aloe vera.

Reklama

Související témata:

Načítám