Hlavní obsah

Jak správně vyčistit záchod krok za krokem

Foto: Serhii Krot, Shutterstock.com

Foto: Serhii Krot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná vás to překvapí, ale i úklid toalety má svá pravidla. Navíc ji můžete nevhodně zvolenými čisticími prostředky zbytečně poškodit. Jak tedy správně postupovat, aby byla čistá a bez bakterií?

Článek

Umýt WC nevypadá jako velké umění, ale vzhledem k tomu, že se jedná o místo, které je plné bakterií, neměli byste to v žádném případě podceňovat. Může se stát, že něco děláte špatně nebo na něco zapomínáte. Přinášíme vám proto pár praktických rad a dvě z nich hned na začátek: Vždy si berte gumové rukavice a najděte si na úklid čas alespoň jednou týdně.

Kterým přípravkům se vyhnout

Většina toalet má glazovaný nebo smaltovaný povrch, proto byste měli zcela zapomenout na přípravky, které obsahují chlor. Ty s obsahem kyseliny chlorovodíkové (solné) nebo chlornanu sodného totiž narušují povrch mísy a v těchto místech pak dochází k usazování moče.

Vhodné jsou prostředky s obsahem kyseliny mravenčí nebo octové. Běžné WC gely byste měli nechat působit maximálně 10 minut. Agresivní chemické prostředky pak nepoužívejte ani na sedátko. Jejich vlivem by totiž mohlo změnit barvu a snížit životnost.

Na jaká místa se zaměřit

Nejvíce mikroorganismů a bakterií se nachází uvnitř toaletní mísy ve vnitřním splachovacím kruhu, který je jen obtížně přístupný pro pravidelné čistění. Podobně vysoké koncentrace bakterií se podle hygieniků vyskytují také na sedátku, s nímž přijde do přímého kontaktu každý člen domácnosti či host.

Lepší je proto si pořídit prkýnko s aktivní antibakteriální úpravou. Materiál, z kterého jsou sedátka vyráběna, je obohacen o antibakteriální látku s obsahem iontů stříbra, které mají schopnost během několika hodin zlikvidovat veškeré usazené mikroorganismy. Práci vám usnadní také sedátko, které umožňuje snadnou demontáž, takže ho můžete sundat, pořádně umýt a bez potíží nasadit zpátky. Jak byste tedy měli postupovat?

Foto: ratmaner, Shutterstock.com

Při mytí WC mísy je potřeba se zaměřit místa, na která se voda při běžném splachování nedostane Foto: ratmaner, Shutterstock.com

1. Nejdřív spláchnout

Záchod nejdříve spláchněte s přiklopeným víkem, abyste zabránili rozstřiku vody. Pak do mísy nalijte nebo nasypte vhodný čisticí prostředek, a to tak, aby byl co nejblíže k okraji mísy (zabráníte tak zředění vodou), přiklopte víko a nechte působit dle návodu.

2. Čištění vnější částí toalety

Nastříkejte čisticí prostředek na vlhký hadřík a otřete postupně horní část nádrže, splachovadlo, boky nádrže a přiklopené víko záchodového sedátka. Nakonec otřete celou vnější část mísy. Začněte z boku a pokračujte dopředu. Na závěr věnujte pozornost (je-li to možné) zadní straně a dolnímu okraji toalety, který hraničí s podlahou. Na případné prolisy a šrouby je dobré použít kartáček. (Tato závěrečná etapa vám samozřejmě odpadne, máte-li závěsné WC.)

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Důležité je otřít sedátko hadříkem namočeným v čisté vodě, aby se odstranily případné zbytky chemikáliíFoto: VH-studio, Shutterstock.com

3. Záchodové prkýnko

Zvedněte poklop a sedátko. Vnitřní stranu, víko a okraj mísy opět postříkejte čisticím prostředkem. Pak vše otřete vlhkým hadříkem a nezapomeňte ani na upevňující šrouby vzadu na sedátku. Pak vše znovu umyjte hadříkem namočeným v čisté nebo mýdlové vodě, abyste odstranili stopy chemikálií.

4. Vnitřek záchodové mísy

Na řadu přichází vnitřní část. Začněte hned pod okrajem. Právě tam se drží nejvíce špíny a bakterií. Poté umyjte zbytek mísy. Nakonec vydrhněte vypouštěcí otvor ve spodní části, vezměte si na pomoc WC štětku. Přiklopte víko a spláchněte.

Pokud má záchodová mísa hnědé nebo narezlé skvrny, vydrhněte ji jedlou sodou nebo k tomu určeným přípravkem. Někdo doporučuje nalít do mísy plechovku coly či skleničku octa a nechat co nejdéle působit, klidně přes noc.

5. Velké finále

Nakonec očistěte všechny kapky čisticího prostředku nebo vody, které se rozstříkly okolo, opláchněte použité nástroje a vyperte použité hadříky ve vodě s octem nebo peroxidem vodíku.

Rada na závěr: K mytí raději nepoužívejte houbičky, protože se v nich snáze množí bakterie. Nejvhodnější jsou ubrousky či utěrky na jednorázové použití.

Reklama

Načítám