Hlavní obsah

Jak stres ovlivňuje vaše seznamovací možnosti?

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Řasenka a skvělý make-up vykonají při flirtování mnoho dobrého, nicméně ani sebedokonalejší vzhled a ohebné tělo během seznamování a navazování vztahů neudělají tolik jako pohodové fluidum. Jak to, že muži poznají, co se uvnitř žen děje, a co jim vlastně přijde sexy?

Článek

Když jsou ženy na lovu, většinou sahají po tricích, jako jsou svůdné šaty, kočičí chůze, příjemný parfém či rudé rty. Nic proti osvědčeným strategiím, ale jestli skutečně chcete přilákat opačné pohlaví, je třeba se nejprve hodit do klidu. Vědci z univerzity ve finském Turku totiž zjistili, že stresované ženy pro muže nejsou zajímavé! Jak se na to přišlo?

Nervózní ženy nepřitahují

Vědci požádali muže, aby ohodnotili více než 50 žen na fotografiích. Poté badatelé dotyčným ženám odebrali krev pro zjištění hladiny kortizolu neboli stresového hormonu. Z analýzy výsledků vyplynulo, že pánové za nejatraktivnější považují ženy s nízkým obsahem kortizolu. Mají-li si tedy vybrat mezi dokonale upravenou, leč nervózní a napjatou dámou a tou, která působí uvolněně a bezstarostně, jejich podvědomé rozhodnutí je jasné. Pohoda vede! (A později možná i umění vyspělých milenek.) Výzkumnici věří, že by za tím mohlo být biologické naprogramování člověka.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Zvu tě na drink, i když nevím pročFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Stres škodí plodnosti i ženské kráse

Muže přitahují ženy s nízkou hladinou kortizolu, protože stres je nepříznivý především pro plodnost. Žena, která je víc „sluníčková“, má lepší šanci na početí. Vnitřní stav se odráží na vzhledu a muži se podle toho při výběru nevědomky orientují. Chronické vypětí mění všechny tkáně v těle včetně tváře a vinou stresu se objevují váčky pod očima, vrásky a šediny.

Dokonce se mění i tvar obličeje: když jste v „křeči“, zatínáte zuby a čelistní klouby tak vypadají větší. Tváři dodají mužnější, drsnější vzhled a z křehké květinky se v pánských očích stává macho. Nic pro případné zájemce o vztah! Vysoké hladiny kortizolu jsou spojovány s břišním tukem, únavou, emocionálními výkyvy a negativními náladami, na což poukazuje třeba psycholožka Elissa S. Epel z americké Kalifornské univerzity. Ještě se divíte, že nemůžete narazit na kloudného nápadníka? Dobrá zpráva je, že existuje několik způsobů, jak se proti stresu dá, a to přirozeně, bojovat.

Foto: FS Stock, Shutterstock.com

Dlouhodobý stres působí jako ničitel přitažlivosti a krásyFoto: FS Stock, Shutterstock.com

Zbavte se napětí a najděte lásku

Mezi nejlepší způsoby, jak snížit kortizol, patří pohyb. K zmírnění napětí a úzkosti se velmi doporučuje jóga nebo taj-či. Pokud váš život připomíná jízdu na horské dráze, skočte si třeba do posilovny nebo obujte běžecké tenisky. Hormon štěstí endorfin se nejvíc vylučuje při anaerobních aktivitách, jako je sprint nebo cvičení se zátěží. Pokud by vás ale takové sportování jen víc stresovalo, vsaďte na nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak se zbavit stresu.

Sex: nejúčinnější lék na stres

Řešením je však i spojení příjemného s užitečným. Když se Arizonská státní univerzita zaměřila na 58 žen středního věku, potvrdila se báječná věc. Sexuální aktivita s partnerem významně zmírňuje špatnou náladu a míru stresu a naopak posiluje pozitivní naladění – ženy se druhý den po aktu cítí vyrovnaněji a šťastněji. (Neplatí to však pro orgasmus bez partnera, tedy vyvrcholení vyvolané masturbací.) Další důvod, proč se mazlit mnohem častěji.

Reklama

Související témata:

Načítám