Hlavní obsah

Přibíráte hlavně na břiše? Proč je pupík pro zdraví nejhorší

Foto: De Monstera Studio, Shutterstock.com

Foto: De Monstera Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte po svátcích nepěkně vypouklé bříško? Přibrat kvůli svátečnímu hodování pár kilo, která opět rychle shodíte, možná nevypadá jako velký problém. Usazují-li se vám ale kilogramy především v oblasti pasu, zpozorněte. Tahle partie je totiž problematičtější než jiné.

Článek

Špeky nadouvající se pod tričkem a knoflík džínů zařezávající se do břicha vám možná vadí hlavně z estetických důvodů. Jenže tuky usazené v těchto partiích byste měli brát především jako varovný signál! Jde totiž o předzvěst vážných zdravotních problémů.

Hubená, ale s bříškem

Břišní tuk může ohrožovat i lidi, kteří mají tělesnou hmotnost pod kontrolou. Nejde totiž jen o lehce vypouklé bříško způsobené podkožním tukem, ale i o vnitřní (viscerální) tuk, který obaluje důležité orgány. To je do určité míry v pořádku: chrání je před úrazem i prochladnutím. Jenže nadměrné množství vnitřního tuku už škodí: zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi i riziko cukrovky nebo infarktu. Tuk ovlivňuje i hormonální činnost, může komplikovat přechod a zvyšovat riziko karcinomu prsu.

Odhalit, zda jste v normě, pomůže obyčejný krejčovský metr. U žen je rizikový obvod pasu nad 80 cm, vysoké nebezpečí představuje 90 cm. Pro muže platí 94 a 102 cm. Můžete si také nechat změřit rozložení tuku v těle na speciálním přístroji – nabízí to řada fitness i nutričních poradenských center.

Tuky ve stravě = tuky na břiše

Na vzniku břišního tuku se podílí jak genetické dispozice, tak nedostatek pohybu a celkově nevhodně složená strava. „Centrální obezita je zásadně ovlivněna množstvím nasycených mastných kyselin, které každý den zkonzumujete. Proto byste se měli snažit výrazně omezit přísun živočišných tuků a některých rostlinných olejů, zejména tropických, jako je palmojádrový či kokosový,” varuje Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Máte špeky na břiše? Vyhněte se kokosovému olejiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Více cukru, než je zdrávo

Pozor i na nadměrné množství jednoduchých cukrů a sacharidů s vyšším glykemickým indexem. „Při vyšším příjmu sacharidů se totiž zvyšuje hladina krevní glukózy, na kterou organismus reaguje vyplavováním inzulinu, který zajistí uložení glukózy v buňkách ve formě glykogenu. Pokud je ale glukózy k uklizení velké množství a svalový glykogen není spotřebován fyzickou aktivitou, dochází k její přeměně na zásobní tuk,” vysvětluje odborník. Nadbytečné množství energie z cukrů se bohužel výrazně ukládá právě do oblasti pasu.

Jednoduché cukry jsou pro tělo potřebné, zejména pro mozek, ale stačí jich málo. Měly by tvořit maximálně desetinu denního energetického příjmu, přibližně 50 gramů na den. Hlídejte si tedy množství džusů, energetických nápojů, limonád, ovoce, doslazovaných jogurtů, dochucovadel (dresinky, kečup) či glukózo-fruktózového sirupu, který se používá nejen v cukrovinkách.

Jak zhubnout břicho: jen cvičit nestačí

Cvičení samozřejmě pomůže, ale nikdy bez současné úpravy jídelníčku a celkového ozdravení životního stylu. Takže zapomeňte na stovky sklapovaček. „Když hubnete, tuk se ztrácí z celého těla. Rozdíl je maximálně v tom, že některé partie se hubnou snadněji a jiné hůře, což je individuální záležitost,“ vysvětluje hlavní trenérka Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Posilovat jen břišní partie tudíž nepomůže, spíše si koledujete o přetížené svaly. Jděte na to jinak – pravidelně choďte. Na pohyb nezapomínejte především tehdy, pokud máte sedavé zaměstnání. Břišní svaly při dlouhém sezení oslabují a nárůst břišního tuku může být o to vyšší. Snažte se alespoň volný čas trávit aktivně a na nohách.

Pozor na stres i alkohol

Hlídejte si také faktory, které negativně ovlivňují odbourávání tuků: je to především zanedbaný pitný režim, přemíra alkoholu nebo stres. Působí nepříznivě na hormonální pochody, především vyplavování stresového hormonu kortizol a inzulinu, což hubnutí ani štěpení tuků moc nepomáhá.

Než nad bříškem vyhrajete, podívejte se, jak ho oblečením šikovně zamaskovat.

Reklama

Načítám