Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Manžel se mi posmívá, že stárnu

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Reklama

Není větší štěstí, než když najdete svou druhou polovičku a s tou v klidu proplouváte životem. Jenže co když se během těch dlouhých let začne manžel měnit před očima a vytýkat vám, že už dávno nejste, co jste bývala?

Článek

Marie (54) napsala na e-mail jaktovidichlap@firma.seznam.cz:

„Vážený pane Hausmanne, nejraději bych svůj dotaz nadepsala: Manžel se začal chovat jako hlupák – proč? Jde o to, že na známky nástupu mého klimakteria a stárnutí obecně reaguje naprosto nejapným, krutým humorem. Nedovedu si představit, že bych stejně žertovala na jeho účet ve věcech dopadu stárnutí na jeho fyzično a mužnost. Chápu a uznávám, že zkrátka padesátnice s ochabující pokožkou, povislým zadkem a prsy nemůže fyzicky konkurovat šťavnaté pružnosti žen/dívek o generaci či více mladších.

Ačkoliv tedy chápu, že pro muže (vizuálně zaměřené pohlaví) může být stárnutí partnerky těžké, zároveň bych ze strany manžela očekávala když ne nadhled (jaký překvapivě dovede uplatňovat ve věcech stárnutí směrem k sobě), tak alespoň podporu, například ve formě zdržení se hloupých komentářů ve věcech, s nimiž beztak nelze nic dělat – jako jsou vedle fyzického stárnutí další známky klimakteria, které je velmi náročným obdobím v životě ženy.

Manželovo chování mě velice zraňuje a nepomáhá ani, když s ním o tom mluvím. Pokládá totiž za svoji „morální povinnost“ vytěžit každou – z jeho pohledu – humornou situaci či téma. Ačkoliv se známe řadu let, situace mě velice nepříjemně zaskočila, a pokud jde o manželovo chování, je pro mě velkým lidským zklamáním. Za případnou radu či váš názor budu moc ráda.“

Vážená paní Marie,

Váš manžel chce být možná vtipný za každou cenu a neuvědomuje si, že vy jeho vtípky s takovým nadhledem nenesete. Sama se zmiňujete, že on si vůči svým nedostatkům nadhled zachovává (jestli to dobře chápu), a tak jej možná automaticky předpokládá i u vás. Asi mu nedochází, že vás to bolí. No tak mu to dejte víc najevo! To, že si z vás (a možná z celého procesu stárnutí, což by bylo fajn) dělá srandu, vůbec nemusí znamenat, že vás nemá rád. Možná i o to více, že jeho „vtipkování“ ustojíte.

Další možností je, že si myslí, že má na víc. Všude kolem štíhlé mladé krasavice a on má v ruce celulitidový zadek. Tak ho nechte, ať si své šance vyzkouší! Schválně mu dejte volno, ať si vyrazí a některou mladou si uloví. Nebojte se, neuloví, za pár dní se zplihle vrátí, vyléčen ze svých snů, a scvrklá povislá prsa budou pro něj svátostí oltářní. Pokud není v těžkém ranci nebo slavnou celebritou, bude pro ty mladé holky neviditelný.

Je tu ale i varianta, že váš muž žije atletickým životem, postavu si udržuje, kolem sebe vidí padesátnice s plochými bříšky a pevnými zadečky, a říká si, že když to jde jim, proč by to nemohlo jít vám. Pak by stálo za to, zvednout se od televize a běhat, cvičit, skákat! Že na to nemáte čas? A jak to, že ty druhé ano?

Ať už to váš muž myslí jakkoliv, nic tím nezkazíte, když péči o svou figuru do svého života zařadíte, resp. zintenzivníte. Kdyby se vám podařilo jím kritizované, pardon – zesměšňované, nedostatky odstranit, tedy aspoň ty, co fyziologicky jdou, karta by se obrátila. Říci vám „máš volnou ruku, předveď se, co za mladíka si ulovíš“ by se manžel neodvážil. Věděl by, že do večera jich budete mít pět. Vysportovaná padesátnice je lepší než rozbředlá dvacítka. Tak na co ještě čekáte? Běhat, cvičit, skákat!

Reklama

Načítám