Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Odmítl společnou dovolenou. Má jinou?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie s manželem plánovali společnou dovolenou, ale situace se zcela nepochopitelně změnila. Sofiin manžel se totiž náhle rozhodl, že zůstane doma sám, a na výlety má jezdit Sofie sama s malou dcerkou. Co se děje, má snad jinou? Co nešťastné ženě poradí Josef Hausmann?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Sofie:

Vážený pane Hausmanne, moc vás prosím o radu. Možná o nic nejde, ale mám o naše manželství strach a nevím, co dělat. Jsme spolu s mužem pět let, máme dvouletou dceru. Dosud jsme jezdili na dovolené všichni společně, ale před týdnem manžel prohlásil, že s námi nikam nepojede, že chce zůstat doma. A to jsme se na jaře domlouvali, že bychom rádi na dva různé výlety, které jsem dle jeho přání i naplánovala. Vůbec nerozumím, proč změnil názor. Nechci hned malovat čerta na zeď, že někoho má, ale doposud mi to nevysvětlil. Tedy jen říkal, že chce být sám. Myslíte, že to tak může být? Že muži to prostě po nějaké době takhle potřebují? Já jsem z toho hodně nervózní, nevím, jak to vydržím, až s malou odjedeme. Děkuji vám mnohokrát za názor. Sofie

Vážená paní Sofie,

jako každá žena jste bdělá a stojíte na stráži, i když to ve většině případů nemá cenu...

Chlap, který je pět let ženatý a má dvouleté dítě, asi není tak starý a nepodnikavý, aby mu bylo zatěžko jet s rodinou na výlet. Když už ne kvůli vám, tak kvůli malé. To, že vás dvě nechá odjet, aby se válel doma, je divné. Dovolená s dvouletým dítětem jistě nebyla naplánována tak náročně (seakajakem přes Barentsovo moře), aby si nemohl dáchnout i tam. Divný už je sám fakt, že chce být o dovolené sám. Pochopil bych, kdyby si část dovolené rezervoval pro náročnější sportovní akci s kamarády (výstup na Matterhorn), kterou by ovšem doložil. Zůstat doma jen tak „mírnyx týrnyx“ mi připadá, aby se tak postaru řeklo, jako zanedbávání manželských povinností. Chlap je v rodině od toho, aby byl hnacím motorem volnočasových aktivit, nikoliv jejich brzdou. Tedy tak to aspoň bývalo před popřením genderových rolí. Na fakultách sociálních věcí jednání vašeho manžela jistě tleskají...

Situace ale může být i horší: Muž vybral veškeré společné úspory a odjel se hledat do Indie.

Přijde mi ale příliš primitivní a průhledné nechat manželku s dcerou odcestovat samotné, protože potřebuji volný kvartýr na avantýru s jinou. Jelikož však i na mě už mnohokrát vyzrál primitiv s trikem tak průhledným, že jsem ho považoval za nereálný, musím připustit proveditelnost jakéhokoliv zupáctví.

Co vám tedy zbývá? Zaprvé – nikam nejet a zůstat doma. Nevýhodou této varianty je, že se holčička nikam nepodívá, ale v jejích letech stejně moc nevnímá, jestli stojí na zahradě u bazénku, nebo na Seychelách u Indického oceánu. Zato byste měla klid ve své duši. Sama se budete na dovolené stejně jenom trápit.

Druhá varianta je odjet a doma nastražit past, podle které poznáte, jestli tam manžel někoho dotáhl. To ženy dovedou. Ale pozor na plzákovské: „Jak kladný, tak záporný výsledek ženina žárliveckého pátraní je pro ni fiaskem.“ Co tím chtěl říci? Že musíte mít jasno, co uděláte, když se podezření potvrdí. Vy nechcete malovat čerta na zeď, já už vůbec ne. Ale případná milenka, která by byla ochotná jít tělesně obcovat do vaší ložnice, nebude jednoduchý případ. S vysokou pravděpodobností tam ráda po sobě zanechá stopy, aby uspíšila manželský rozkol. Proto by bylo nejrozumnější zjednat ve věci jasno předem. I za cenu hádky.

Nemohu si odpustit svou obvyklou poznámku o špatném výběru partnera. Ne kvůli tomu, že vám možná zahýbá (to by jiný také), ale proto, že by to udělal takhle neomaleně a na účet dovolené s rodinou. Chudák holčička.

Reklama

Načítám