Hlavní obsah

Jak můžete přispět k tomu, že vás podvede? Žárlete!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Jste krásný pár a vy chcete, aby to tak zůstalo – ideálně navěky. Můžete si lásku a partnerskou stabilitu nějak pojistit? Pokud se přestanete chovat jako stíhačka, zvyšujete svoje šance. Pro rozpad vztahu totiž stačí pouhá žárlivost!

Článek

Zrada je jednou z nejhorších věcí, které člověk může zažít, ať už jde o romantický vztah, obchod, přátelství nebo politiku. Co nevěru způsobuje? Americký sexkouč Alex Allman říká, že je to velmi složitý problém a jen zřídka za ním stojí jen jediná příčina. Mezi ty nejčastější však patří sexuální nespokojenost.

„Na základě toho se dá nevěře jednoduše vyhnout tím, že se začnete pravidelně ujišťovat, zda je protějšek uspokojován na všech úrovních, tedy i té emoční. Nejde jen o to dopřávat mu orgasmy,“ tvrdí Alex Allman. Podle něj totiž ne každý, kdo je sexuálně nespokojený, podvádí. Existuje jiný faktor, který je příčinou většiny nevěr. Žárlivost. Proč si na ni dát pozor?

Jak vychovat muže k věrnosti

„Nejlepší cesta, jak vychovat muže k věrnosti, je dát mu jasně najevo, že se v jeho věrnost věří. Jakmile muž cítí, že je podezírán z nevěry, domnívá se, že má k nevěře právo,“ tak nějak to kdysi řekl římský filozof Seneca, za jehož slovy se skrývá mnoho pravdy. Přehnanou žárlivostí nevěře skutečně můžete jít naproti (nejhorší reakce při nevěře).

„Neustálé obviňování a podezřívání z vaší strany může mít na partnera velmi silný a negativní vliv. V podstatě ho navádíte k činům, za které se později musí omlouvat,“ apeluje sexkouč. Jistě, třeba už máte špatnou zkušenost z minula, možná máte k žárlivosti důvod, ale neuvědomujete si všechny důsledky.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Muži rádi plní naše očekávání. Když jim budete tvrdit, že jsou vám nevěrní, tak budouFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Chronická žárlivost rozbíjí vztahy

Přijdete do baru, kde sedí atraktivní žena s pevnými ňadry, které jsou na první pohled vidět v hlubokém výstřihu jejího upnutého tílka. Oči vašeho partnera něco takového samozřejmě zaregistrují, takže ho přistihnete, jak té krásce věnuje pohled trvající několik vteřin. Pokud situaci nebudete zbytečně hrotit a komentovat jízlivými poznámkami, ba naopak ji přejdete s úsměvem a lehkostí, vybruslíte ze situace jako sebevědomá a zralá žena.

Chroničtí žárlivci se ale nedokáží ovládnout, takže si to za dveřmi baru jejich drahá polovička pěkně slízne. K čemu to povede? Příště, až uvidí krásnou neznámou, pokusí se před vámi předstírat, že ji nevidí. Zkrátka se bude přetvařovat. Jenže vás, notorického podezřívače, to neuspokojí! Vy víte, že nezájem jen předstírá. Určitě má nějakou fintu a už si jí dávno řekl o telefonní číslo, pomyslíte si a vaše fantazie se rozjede naplno.

„Ale vy jste mu v roli toho žárlivějšího z dvojice přece dokázala, že je moudré, aby se přetvařoval. Byl to váš nápad, tak co ještě chcete? Jestli mu ztropíte žárlivou scénu hned několikrát, milenec na vás zanevře a zákonitě přijde na řadu boj o moc, tedy kdo a co ve vztahu může a nemůže. Pak váš partner získá ještě více důvodů k tomu, aby vzal do zaječích,“ dodává Alex Allman. Nakonec zjistí, že potřebuje víc svobody, jinak se udusí.

Budujte si sebevědomí

Záludnost je v tom, že problém nevěry může spustit právě pár žárlivých poznámek. „Berte to tak, že se všichni občas cítíme nejistě a ublíženě. Přiměřená žárlivost ukazuje na to, že je mezi partnery všechno v pořádku. Sklouzne-li však do patologického chování, je velmi pravděpodobné, že nevěře nezabrání, spíš k ní přispěje,“ varuje kouč.

Trik je v budování vlastního sebevědomí a stability vztahu. Oba partneři by si jednou za čas měli říct, zda jim soužití vyhovuje a dostávají od něj vše potřebné. U skutečně spokojených jedinců se riziko nevěry snižuje a k chronické žárlivosti nebývá důvod.

Víte, kdy vás muž zaručeně opustí? Porušení těchto 3 pravidel se trestá!

Reklama

Načítám