Hlavní obsah

Má délka vztahu vliv na to, zda vás partner podvede?

Foto: Sanja_85, Shutterstock.com

Foto: Sanja_85, Shutterstock.com

Že láska hory přenáší a je odolná vůči všem svodům, konkrétně nevěře? Kdyby to byla pravda, rozvodoví advokáti by neměli co na práci. Navíc riziko, že vás partner podvádí, prý stoupá úměrně s délkou vztahu. Jak to je?

Článek

Jeden z předních českých sexuologů Petr Weiss zdůrazňuje, že v celé živočišné říši je monogamie nesmírně vzácným jevem. Objevuje se pouze tam, kde je potřeba dlouhodobě se starat o mláďata. Ze čtyř tisíců druhů savců vytváří trvalejší páry jen asi stovka z nich. Jedná se o lišky, kosmany, několik druhů myší a krys, pár druhů netopýrů či dva druhy malých afrických antilop.

Člověk mezi tyhle absolutně věrné stálice však určitě nepatří, což naznačují lecjaké statistiky.

První otevřené rozčarování

Podle seznamky pro nevěrníky Illicit Encounters partnerská krize nepřichází až po sedmi letech soužití, ale už za pouhé tři roky, s čímž souvisí zvýšené nároky jedinců na vztah. Právě v této době se jeden z manželů začne po ženě či muži poohlížet někde jinde. A zdá se, že ani jedno pohlaví s něčím takovým netroškaří.

Další ze známých sexuologů, Radim Uzel, tvrdí, že dnes vstupují oba partneři do manželství s podstatným fondem sexuálních zkušeností. Mnozí proto považují bohatý sexuální život za podmínku úspěšného manželství. Nejsou-li spokojeni, neváhají hledat uspokojení někde jinde, většinou bez potřeby se rozvést. 

Kdo má máslo na hlavě?

Výzkumy odhalují, že v manželstvích trvajících déle než pět let je podíl nevěrníků a nevěrnic vyrovnaný. U některých jedinců se nevěra dá předpokládat víc než u těch ostatních a nezáleží na tom, jestli je láska čerstvá, nebo už si prošla zubem času. Za vším stojí temperament!

Ačkoli každý člověk i vztah je jedinečný, stejně jako sexuální fantazie, vědci z australské Queenslandské univerzity se rozhodli zjistit, zda existují určité faktory, kvůli kterým má homo sapiens sklony k nevěrám. Zkoumali více než sto heterosexuálních lidí ve věku 17 až 25 let, z nichž všichni byli v partnerských vztazích.

Foto: fotosparrow, Shutterstock.com

Miláčku, dneska bych se s tebou rád podíval na porno, co ty na to?Foto: fotosparrow, Shutterstock.com

Nespokojenost ve vztahu

Není překvapením, že hlavními důvody podvádění jsou pocity odloučení od partnera a nízká spokojenost se vztahem. Leckdo se však obě situace snaží vyřešit komunikací, domluvou či nějakým kompromisem – s úctou k protějšku a vztahu obecně.

Impulzivita nezpůsobuje jen nespavost

Podle dalších zjištění patří mezi záletníky hlavně impulzivní lidé. Poznat se prý dají i podle toho, že v noci často nemohou usnout. Nemají jakousi „klapku“, jednají náhle, podle svých bezprostředních myšlenek a emocí. Nemohou adekvátně zvážit danou situaci (konkrétně třeba nabídku k sexu), jako by měli zatmění mysli.

Více sexuálních zkušeností

Románky „mimo časoprostor“, tedy bez ohledu na citovou zainteresovanost v současném partnerství, nejsou cizí lidem, kteří v minulosti měli vyšší počet sexuálních partnerů. U nich platí, že hledají jiné milence, protože se cítí silní v sexuální oblasti, a mají tudíž pocit, že vynikají určitými milostnými dovednostmi, které by bylo škoda nevyužít.

U impulzivních a promiskuitních partnerů však žádná komunikace nepomáhá. Délka a hloubka vztahu pro ně nehrají roli. Pak je jasné, že ten, kdo s nimi žije, musí s nevěrou dřív nebo později počítat. Jste spíš v obrácené roli? Patříte k těm, kdo se životem a druhým pohlavím rád baví? Pak zpytujte svědomí!

Ups, už si vůbec nic nepamatuji!

Muži se svým záletnictvím často rádi chlubí, zatímco ženy zatloukají. Radim Uzel poukazuje ve své knize Nevěra a co s ní na zajímavý fakt: leckterá žena dokáže svou nevěru úplně vytěsnit z paměti, takže se vlastně nic takového nestalo. Jestli podobnou amnézií trpí i pánové, tak patrně všichni žijeme v jedné velké partnerské iluzi...

Každopádně platí, že bez ohledu na délce trvání vztahu se nevěře zabránit nedá, čas takovou roli nehraje. Ovšem to, zda budete patřit mezi ty podvedené nebo podvádějící, ovlivňuje hlavně vaše (či jeho) povaha.

Co dělat, když partner skutečně v posteli nestojí za nic? Dejte ho do polepšovny!

Reklama