Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Skoro v šedesáti mi utekl s šestnáctkou

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Čtenářka Vlaďka má problémy hned dva. Po více než dvaceti letech ji opustil partner, a to tak, že beze slova vysvětlení. Prostě přišla z práce domů a on byl odstěhován. A aby toho nebylo málo, zjistila, že to udělal kvůli ženě o 40 let mladší, než je ona. Jak se s takovou dvojitou zradou vypořádat?

Článek

Čtenářka Vlaďka (56) poslala na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz svůj příběh a požádala o radu.

„Dobrý den, pane Hausmanne, mám na vás dotaz. Opustil mě přítel po 23 letech společného žití. Zamiloval se ve svých 58 letech do své žákyně, když jí bylo 16 let. Loni jí bylo 18 a právě ten den se odstěhoval do pronajatého bytu, aby tam mohli být spolu. To není nic nepochopitelného, prostě se zamiloval, ale on mi celou tu dobu lhal a ani do očí mi nedokázal říct, že odchází. Počkal, až budu v práci, odstěhoval se a na kus papíru mi oznámil, že odchází – prý si potřebuje odpočinout. Letos mu bude 60 let, plánovali jsme konečně svatbu a dovolenou. Jeho mladá přítelkyně se mně jednou do očí smála, že to prý se mnou nemohl vydržet. Ona s námi nežila, aby mohla rozdávat rady. O životě zatím nic neví, ten pán, u kterého žije, byl její první. Mě jen mrzí, že je takový srab a zbabělec a že mě vyměnil za tak mladou holčinu. Nemohu se smířit s tím, že dal přednost jí a že budou mít v létě svatbu, kdežto mě si nikdy nevzal. Poradíte, jak to mám udělat, abych zapomněla? Děkuji za odpověď, Vlaďka.“

Vážená paní Vlaďko,

problém, který popisujete, existuje na světě od nepaměti. Jeho podstata byla tisíckrát ilustrována, za všechny například: „Ze dvou zel si muž zpravidla vybere to mladší a hezčí.“ M. Twain. Pro šedesátiletého chlapa musí být osmnáctka neskutečná nádhera, kterou cele dokáže ocenit a vychutnat jen takto zralý muž. Navíc ona pro něj jistě funguje i jako elixír mládí – a kdo by nechtěl omládnout!

Jemu se nedivím, spíše se divím jí. Kdyby ji ale řekněme po deseti letech „vrátil do oběhu“ (kvůli vlastní nemohoucnosti či z nezištné touhy zachovat jí šanci na normální rodinu), byl by to docela záhodný společenský precedens – na seznamovacím trhu by se objevovaly osmadvacetileté vzdělané, kultivované a noblesní dámy, které by si za manžele vybíraly odpovídající protějšky. S nimi by měly zajisté i kvalitnější potomstvo a tímto způsobem by došlo ke zkvalitnění celé populace. Vztahy s mladými „vypatlanci“, které mohla slečna mít místo onoho pána, by ji stejně dopředu neposunuly, o potomstvu raději nemluvě.

Přítel vám pravdu do očí neřekl, protože my muži se ženských slz a výčitek bojíme – asi jako vy ženy se bojíte pavouků nebo hadů. Tak už to holt na světě chodí. To, že vás přítel vyměnil za ženu o 40 let mladší, vás nemusí deprimovat. Před takto silnou soupeřkou by vás mohly ochránit snad jen společné děti, které jste ale podle všeho s přítelem nevyvedli.

Zmiňujete se, že ona dívčina je partnerova žákyně. Znamená to tedy, že on je nějaký druh pedagoga čili žádný velký finanční magnát. Musí mít tedy ohromné charisma, když dovedl zaujmout tak mladou slečnu. A naopak – láska té dívky musí být krystalicky čistá. Nedivte se, že v této pohádce na vás nezbylo místo.

Útěchu a zapomnění můžete nalézt tím nejosvědčenějším způsobem – v náručí jiného. Nejste jistě ještě tak stará, abyste pro mnohého staršího muže nebyla stále žádoucí. Pokud ovšem budete také pokukovat po mladších ročnících, není vám pomoci. 

Reklama

Načítám