Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Opustil mě kvůli kamarádce. Já čekám dítě

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár dny plánovala Emma (34) s přítelem společnou budoucnost a rodinu a byla šťastná. Jenže pak se stalo něco, co všechno změnilo: Emmu zradili hned dva blízcí lidé, kterým věřila. Zůstala sama a zjistila, že čeká dítě. Co jí v těžké situaci poradí Josef Hausmann?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Emmy:

Vážený pane Hausmanne, jsem plná emocí, tak je zkusím trochu regulovat, protože jinak mám chuť jen nadávat, křičet a brečet. Nedokážu pochopit, jak mohou být blízcí lidé tak podlí a zlí. Doteď jsem si myslela, že má kolegyně v práci je kamarádka, ale bohužel se ukázalo, že to byl jen klam a přetvářka. Tahle kolegyně mi totiž přebrala mého partnera, se kterým jsme ještě před Vánoci plánovali společnou budoucnost a mluvili i o tom, že od ledna vysadím antikoncepci a budeme pracovat na miminku. A to všechno ode mě věděla!!!

Ale teď je najednou všechno jinak, protože přítel za mnou přišel a řekl mi, že se se mnou rozchází a že se ode mě stěhuje k ní, což hned udělal. Jak jako k ní? Vždyť se viděli jen dvakrát – byly jsme spolu u nás na home office, navíc je od něho starší o tři roky a má dvě děti? To přece nemůže být pravda... Nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco takového mělo stát, milovali jsme se, povídali si, chodili spolu ven. Je to totální šok, ptala jsem se ho proč, na což mi přítel odpověděl, že mě má stále rád, že ho to mrzí, ale že se zamiloval, že to neplánoval, ale že se to prostě stalo.

Jenže já jsem před pár dny zjistila, že jsem s ním těhotná, otěhotněla jsem na první pokus. Vůbec ale teď netuším, co mám dělat, jestli mu to mám říct, jí to říct, jsem úplně mimo. Vím jen, že si miminko chci nechat, protože mi je 34 a na potrat mě nikdo nedostane. Ale mám strašný vztek a strach zároveň, co bude dál, jak to zvládnu. Takhle jsem si své první těhotenství opravdu nepředstavovala, mám hrozný strach o miminko, co ze mě cítí. Vždy jsem toužila po úplné rodině a měla ji na dosah... Svého přítele stále miluji, i když si zároveň vůbec neumím představit, jak bychom fungovali, kdyby se případně vrátil. Prosím, poraďte mi, co mám dělat. Děkuji vám moc, Emma

Vážená slečno Emmo,

šlamastika je to tedy pěkná, je ale něco horšího než svobodné mateřství – žádné mateřství. Kartu jste si vytáhla mizernou, nikoliv však nejhorší.

Již jsem zde upozorňoval na fakt, že podvedený partner více nevraží na cizího svůdce, který v tom může být i nevinně, než na vlastního záletného partnera. A tak manžel spíše ublíží načapanému milenci své ženy než jí a podvedená manželka se mstí spíše svůdkyni svého muže než jemu. Zřejmě se evolučně vyplácelo „držet basu“ vlastního krbu. Ovšem v případech, jako je ten váš, kdy svůdcem či svůdkyní je blízký kamarád nebo přítelkyně, předpoklad o jeho nevině padá. Naopak, člověk kromě bolesti z nevěry trpí ještě deziluzí pojmu přátelství.

Když ještě svět býval v pořádku, svobodný muž, který „zbouchnul“ slečnu, si ji automaticky vzal. Donutila ho k tomu vlastní i společenská morálka, vlastní rodina i rodina těhotné slečny. Dnes tohle všechno padlo, a tak v tom lítáte sama bez pomoci. Vaši bratři vedení otcem si nikde na pana potenciálního ženicha nepočkají, aby mu důrazně připomněli jeho povinnosti, jeho vlastní táta ho nevydědí za to, že zneuctil holku a nechal ji bez pomoci, žádné společenské mínění jeho jednání neodsuzuje. Jsme přece liberální demokracie, tak ať si každý dělá, co chce! Chcete po mně radu, jak vyšplhat po skále, z níž už byla pomocná lana dávno očesána. Tak pojďme vařit aspoň z vody.

Strategie vašeho dalšího postupu by měla vést přes odpuštění k získání odešlého partnera zpět. To bude vyžadovat nepříjemnou sebekritickou analýzu možných vlastních pochybení, kvůli kterým odešel. Podle všeho on o vašem těhotenství neví, je tu tedy šance, že až to uslyší, hne se v něm nějaké rudimentární svědomí. Přestože byste ho teď nejraději zflákala, měla byste vzít zpátečku a dát mu najevo, že tyhle chlapské úlety chcete v zájmu rodiny a štěstí dítěte překousnout.

Žena o tři roky starší se dvěma dětmi by pro vás neměla být těžkou soupeřkou, jedině snad, kdyby měla lepší figuru nebo lépe zvládala své emoce. Takže je-li problém zde, je řešitelný – zvládnout vlastní tělo a udržet na uzdě nálady je proveditelné. Pokud se svou nataženou rukou neuspějete hned, nevzdávejte to. On mu život v rodině s cizími smrady dříve nebo později zhořkne. Pokud onu ženu někdo opustil se dvěma dětmi, jistě věděl proč. Paralelně přitom samozřejmě hledejte i potenciálního náhradníka, ale v tomto ohledu jsem skeptický, neboť teď budete delší dobu „vyřazena z provozu“.

Pro šťastný a zdravý rozvoj dítěte – a to je teď to nejdůležitější – je život ve společné domácnosti s biologickým otcem nenahraditelná akvizice. Nikdy proto nepřestávejte vysílat signály, že dveře k návratu jsou pořád otevřené, i když přitom možná budete soptit vztekem. 

Nevěra mezi blízkými není nic vzácného: Jak to dopadne, když dcera přebere matce milence?

Reklama

Související témata:

Načítám