Hlavní obsah

Zhubla, protože ji nepustili do letadla

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

V životě milovala dvě věci: jídlo a cestování. Kvůli jedné ale málem přišla o druhou. Mladá Američanka si totiž vypěstovala takovou nadváhu, že už ji ani nechtěli pustit do letadla. Dokázala však shodit a konečně je šťastná.

Článek

Jídelníček Američanky Normy Dibrell (26) byl naprosto děsivý. Během jediného dne do sebe dokázala dostat skoro 29 tisíc kilokalorií, přičemž doporučený příjem pro ženu se pohybuje kolem dvou tisíc. V pětadvaceti letech vážila přes 190 kilogramů, nosila konfekční velikost 60 a její život byl kvůli nadváze plný omezení.

Posedlá jídlem

Nezáleželo na tom, zda má dobrý den, nebo den blbec, Norma si vždy našla důvod, proč si dopřát takové množství potravin, které by běžné ženě vystačilo pomalu na dva týdny. Když se necítila dobře, jídlo jí pomohlo snášet problémy, když jí bylo dobře, po jídle jí bylo ještě lépe. „Byla jsem tím doslova posedlá,“ přiznává Američanka britskému deníku Daily Mail.

A tak mladá učitelka k snídani běžně spořádala celý dort a pak si dopřála vaničku zmrzliny jako svačinku. Během dne snědla několik jídel z rychlého občerstvení, které prokládala koblihami, pizzou nebo smaženým sýrem. Jen osm tisíc kilokalorií (tedy čtyřnásobek doporučeného denního příjmu) do sebe dostala konzumací ořechů smažených v medu, které v průběhu dne „zobala“.

Foto: Profimedia.cz

Norma před a po. Ledovou kávu si dopřeje i teď, ale bez tuny šlehačky a cukruFoto: Profimedia.cz

Láska, která omezuje

Kromě jídla Norma milovala cestování. Byla zvyklá, že si kvůli obezitě musí kupovat v letadle dvě místa, ale pak přišel šok. „Jeden dopravce mi řekl, že i když si koupím dvě sedadla, do jejich letadla se stejně nevejdu. Bylo mi tehdy tak trapně,“ vzpomíná mladá žena. A právě to byl impulz, aby se svou závislostí na jídle začala bojovat.

Vyhledala nutriční terapeuty a psychologa a začala makat na proměně. V prosinci 2017 podstoupila bandáž žaludku a radikálně změnila jídelníček. Dnes snídá proteinový koktejl, k obědu a večeři si dává rybu, krůtí či kuřecí maso se zeleninou, někdy těstoviny či burger – ovšem bez housky. A dopracovala se i k tomu, že pětkrát týdně cvičí.

Foto: Profimedia.cz

Mladá žena zhubla opravdu hodně, je si ale vědoma, že tím to rozhodně nekončíFoto: Profimedia.cz

Kila šla dolů

Samozřejmě začala shazovat, po roce se zbavila 89 kilogramů. Její cíl je dostat se na 70 a konfekční velikost 40. Když začala kila ubývat, dokázala Norma vidět, o co všechno přicházela. „Předtím jsem vlastně pořád s něčím bojovala. Nešlo jen o nutnost kupovat si dvě místa v dopravních prostředcích, ale když už jsem někam přijela, stejně jsem nemohla dělat spoustu věcí. Nemohla jsem surfovat, vylézt na kopec s vyhlídkou, skočit z vodopádu, už po krátké procházce jsem byla vyčerpaná,“ vyjmenovává.

Nemohla ale ani nosit oblečení, které se jí líbilo, tabu byly i boty na podpatku a vlastně každá její aktivita začínala zjišťováním, zda se někam vejde, nebo ne.

Foto: Profimedia.cz

Díky úbytku váhy může Norma konečně bez problémů cestovatFoto: Profimedia.cz

Stále je to těžké

Norma ale přiznává, že ani se shozenými kily jí láska k jídlu neopustila. Pořád ho miluje a stále je těžké nepodlehnout – třebaže i to se zlepšilo. „Předtím jsem kvůli nadváze neměla jiné možnosti, jak své touhy a potřeby ukojit. Teď můžu sportovat a také bez problémů cestovat – stačí mi už jedno normální sedadlo,“ říká Norma.

Prý by ale lhala, kdyby řekla, že nemá chuť na pořádnou porci zmrzliny nebo mísu smažených hranolků. „Proto na sobě a na svém vztahu k jídlu pracuju, vzdělávám se i v oblasti stravování. Jídlo pořád miluju, jen se teď snažím jíst věci, které mě zbaví hladu a zároveň mi prospívají, a ne potraviny, které mě ničí,“ popisuje.

Bez pořádné motivace to nevyjde

Co je podmínkou úspěchu, když se rozhodnete hubnout? „Musíte to dělat kvůli sobě, ne kvůli někomu jinému nebo kvůli společenskému tlaku. U mě to byla touha cestovat. Když nemáte silnou osobní motivaci, nezvládnete to. Je to totiž velmi dlouhá cesta a hlavně totální změna životního stylu – na to musíte být připraveni. Pokud nejste, možná nějaká kila shodíte, ale dřív nebo později je budete mít zpět,“ vysvětluje Norma.

Své o tom ví i Britka Sophie Trewick. Zhubla, až když ji nepustili na horskou dráhu.

Reklama

Související témata: