Hlavní obsah

Povinná výbava na dovolenou: Lékárnička na prvním místě, radši přibalte i respirátor! A co dál?

Foto: AnnaStills, Shutterstock.com

Foto: AnnaStills, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete dovolenou či delší cestu a přemýšlíte, co je ještě potřeba dokoupit, nebo co si vůbec vzít s sebou? Máme pro vás pár tipů, co by v batohu nebo v kufru rozhodně chybět nemělo.

Článek

Je jedno, jestli se budou muset vaše věci vejít jen do batohu, který budete nosit na zádech, nebo si dovolíte luxus velkého kufru. Jsou věci, které je vždy zapotřebí promyslet, abyste mohli být v klidu a dovolená proběhla v pohodě. Jaké nezbytnosti je šikovné přibalit?

Abyste měli během cestování klid, jako první myslete na své již existující zdravotní potíže. „Před dovolenou překontrolujte zásobu léků, které pravidelně užíváte. V případě chronických onemocnění zajděte k lékaři na pravidelnou prohlídku spojenou třeba s kontrolou tlaku a předpisem léků,“ radí praktická lékařka Ludmila Bezdíčková z Prahy 6.

A pak se vrhněte na sestavení lékárničky na cesty. Záleží samozřejmě na tom, kam vyrážíte a co tam budete podnikat, ale základní výbava, o které byste měli uvažovat, je jasná.

Co má obsahovat cestovní lékárnička

  1. Pravidelně užívané léky na dobu dovolené a pár dní navíc -
  2. Základní obvazový materiál (hydrofilní obvaz, elastické obinadlo, gázové čtverce) a náplasti -
  3. Dezinfekce na rány a na ruce -
  4. Pinzeta či set na vytahování klíšťat -
  5. Digitální teploměr -
  6. Léky na horečku a na bolest (i ve variantách pro děti, cestují-li s vámi) -
  7. Léky na průjem -
  8. Přípravky na kinetózu -
  9. Dezinfekční kapky do očí, nosní kapky na rýmu -
  10. Přípravek na popáleniny a spáleniny od slunce -
  11. Léky na alergii: lokální (masti, gely, kapky), celkové (tablety), v případě silné alergie na hmyzí bodnutí pero s adrenalinem -
  12. Mast na opruzeniny -
  13. Mast či gel na namožené svaly -
Foto: Archiv firem

Zleva: Sada pro rychlé ošetření ran Akutol Duopack (zastavovač krvácení + tekutý obvaz), 269 Kč (2× 60 ml), Dr.Max. Sprej s ionizovaným stříbrem k ošetření ran Alfasilver, 236 Kč (50 ml), Notino. Náplast ve spreji Leukoplast Softivel, 395 Kč (30 ml), BenuFoto: Archiv firem

Co do cestovní lékárničky nepatří?

Neberte s sebou antibiotika ani kortikoidy. Většinu průjmových onemocnění a infekcí dýchacích cest způsobují viry, takže antibiotika nezaberou. Kortikoidy, pokud nejsou součástí vaší pravidelné medikace, si sami v žádném případě nenasazujte – mohou potlačit imunitní reakci.

Ač jsou oba typy léčiv na předpis, mnoho lidí se je snaží všemožně sehnat, takže je lepší si ušetřit práci, není to dobrý nápad. Výjimkou jsou snad jen cesty do necivilizovaných oblastí, v tom případě použití předem proberte s lékařem.

Co před cestou za exotikou

Před cestou do exotických zemí a před dobrodružnou dovolenou konzultujte s odborníkem na cestovní medicínu i specifické léky a opatření – a to podle konkrétních zdravotních rizik (například malárie). Nezbytnou výbavou je pak třeba i moskytiéra a silné odpuzovače komárů. „Doporučuji také poradit se s praktickým lékařem nebo očkovacím centrem o specifickém očkování. Hodí se kontrola očkování proti tetanu. A očkovací průkaz přibalte, ať jedete kamkoli,“ doplňuje lékařka.

Myslete i na covid-19

I když se o covidu-19 u nás už mluví jen velmi málo, je dobré na něj pamatovat. „Stále se hodí přibalit roušky, respirátory, dezinfekci a sadu pro samotestování. I když ve většině evropských států přestala platit povinnost nosit roušku nebo respirátor, v letadle nebo MHD to ještě mohou vyžadovat,“ radí Michaela Černá, vedoucí lékárnice EUC Lékárny Kladno. Pokud máte potvrzení o očkování, určitě ho nezapomeňte doma.

Prostředky proti slunci a hmyzu

Vezměte s sebou dostatek přípravků na opalování a dbejte přitom na správný výběr: mnozí odborníci doporučují zvolit minerální (fyzikální) filtry – jde o oxid zinečnatý a oxid titaničitý. „Na kůži vytvoří vrstvu, která odráží UV záření. Chrání okamžitě a vyhovují většinou i lidem s velmi citlivou pokožkou. Nevýhodou je, že se snadno smyjí ve vodě a musejí se tak aplikovat častěji. Na kůži také dělají bílé skvrny,“ upozorňuje dermatolog Jan Kučera z kliniky Perfect Clinic Dermatology.

Hodí se přibalit i něco na zklidnění kůže při bodnutí hmyzem nebo spálení sluncem a nikdy není dost repelentů a odpuzovačů hmyzu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Chladivá pěna na ošetření štípanců a otoků Trioderm Care, 113 Kč (35 ml), Aveflor. Dětský repelent Alpa, 129 Kč (100 ml), Rossmann. Náplast Mosquinto na komáří štípnutí, 55 Kč (27 kusů), EurekoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Opalovací krém Officina Naturae SPF 30 pro extrémně citlivou pokožku s minerálním filtrem, 569 Kč (100 ml), Zoot. Voděodolné mléko na opalování Dermacol SPF 20, 159 Kč (200 ml), Dm drogerie. Opalovací sprej pro děti Cien Sun, SPF 50, 169 Kč (250 ml), LidlFoto: Archiv firem

Kosmetika a hygienické potřeby

I během dovolené budete pečovat o vlasy i pleť a oceníte pár kosmetických pomocníků – vybírejte pokud možno multifunkční přípravky v úsporném balení. Je šikovné sáhnout po výbavě, která umí víc věcí najednou. Třeba vlhčené ubrousky lze použít na ušpiněné ruce od zmrzliny, jako akutní záskok za sprchu při zapocení, při intimní hygieně, osvěžení obličeje... Dobrým parťákem bude i balzám na rty, který vypomůže se zaseklým zipem, prasklou patou nebo jako prevence puchýře.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tuhý šampon Candy Soap v cestovní mýdlence pro všechny typy vlasů, 120 Kč (24 g). Zklidňující termální voda Thermelove pro osvěžení a hydrataci a proti svědění, 149 Kč (100 ml), Lovespa. Zklidňující tonikum Essenté čistí, hydratuje, zvláčňuje a regeneruje, 350 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ionizační sonický zubní kartáček Ionpa Travel v cestovním pouzdru, na baterii AAA, 1429 Kč, Ionickiss. Malý cestovní holicí strojek pro ženy Gillette Venus Snap v pouzdru, 93 Kč, Parfémy Elnino. Koncentrovaný prostředek na mytí vlasů s kondicionérem Trek & Travel, 99 Kč (50 plátků), HudyFoto: Archiv firem

Mazané vychytávky

Vyplatí se zabalit si i užitečné prázdninové vychytávky, které vás překvapí svou skladností i praktičností. V turistických obchodech i domácích potřebách najdete takových nápaditých pomocníků velkou řadu, ale můžete využít i obyčejné věci, které toho dokážou hodně: na dovolené oceníte třeba maličkou plastovou krabičku od bonbonů!

Foto: Archiv firem

Zleva: Solární power banka Setty 5000 mAh má 2 USB vstupy, LED svítilnu a micro USB kabel, 252 Kč, Patro. Rychleschnoucí antibakteriální ručník Zulu Comfort, 159 Kč, 4camping. Náhradní zip a jezdec ZlideOn spraví rozbitý zip na kabelce i na oblečení, 129 Kč, AlzaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vodotěsné pouzdro na mobil i doklady Aquos Phone s dotykovým okénkem, 99 Kč, Sportisimo. Lehký a skladný turistický nafukovací polštář Forclaz MT 500 z lyocelu, 379 Kč, Decathlon. Lehoučký kávovar Wacaco Nanopresso Elements s pouzdrem na 80 ml kávy, 1663 Kč, 8aFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám