Hlavní obsah

Menší trenková teplota a dvoufázový tarif: Jak snížit spotřebu a ušetřit za energie

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

Reklama

První letošní vyúčtování na elektřinu a plyn očekává většina domácností s obavami. Proč byste si ho tentokrát měli dobře prostudovat a všimnout si i detailů? Možná vám to ušetří tisíce!

Článek

Ceny plynu a elektřiny rostou, ale s tím nic neuděláte. Můžete ale snížit spotřebu. A to tak, že si zjistíte maximum o tom, kolik a proč platíte a jestli náhodou nespotřebováváte zbytečně moc energie. S tím vám pomůže i vyúčtování, tedy faktura, kterou dostanete. Co v ní hledat, co se z ní dá vyčíst?

Celková spotřeba

Celková spotřeba je číslo, které udává, kolik elektřiny nebo plynu jste za dané období spotřebovali. „Na vyúčtování obvykle najdete i porovnání se spotřebou z předcházejících let – pokud stále roste, je třeba zjistit proč,“ říká Antonín Středa, prokurista Centropolu. 

Důvodem mohou být staré a příliš žravé spotřebiče, nehospodárné vytápění i ohřev vody. Pak se rozhodně vyplatí přemýšlet, jak uspořit – ať nákupem úsporných spotřebičů, snížením trenkové teploty vytápění na normální, nebo tím, že si budete zpívat ve sprše.

Vyplatí se také ověřit, že údaj o spotřebě souhlasí s tím, co je na vašem elektroměru a plynoměru. Překontrolujte si to, a pokud se údaje zásadně rozchází, vyúčtování reklamuje.

Distribuční sazba a kapacita jističe

Výši poplatků za elektřinu ovlivňují také další ukazatelé. Jde o distribuční sazbu a kapacitu hlavního jističe. „Pro běžně vybavenou domácnost se přiděluje jednotarifová sazba, na faktuře ji najdete s kódovým označením D01d nebo D02d. Znamená, že se po celý den účtuje stejná cena, vysoký tarif. Pokud elektřinu využíváte k vytápění, ohřevu vody nebo k dobíjení elektromobilu, máte nárok na dvoutarifovou sazbu s kódem například D25d, D26d nebo D57d a část dne se účtuje nízký tarif,“ vysvětluje Antonín Středa.

Rozhodně se vyplatí si ověřit, že distribuční sazba odpovídá tomu, k čemu elektřinu používáte. Pokud máte dvoutarifovou sazbu – tedy vysoký a nízký tarif, pak si hlídejte, abyste spotřebiče s vyšší spotřebou zapínali v době nízkého tarifu. Vyplatí se to u myčky, sušičky, pračky i trouby. Pokud ale nemáte dvoutarifovou sazbu, tedy D25d atd., nízký tarif nemáte.

Na faktuře najdete i údaj o hlavním jističi 3×16 A nebo 3×20 A a podobně. Čím je vyšší (silnější), tím vyšší je i vaše platba. Určitě si ověřte, zda by nestačil slabší jistič. Možná byl kdysi v domácnosti nebo dílně spotřebič s vysokým příkonem, který vyžadoval silný jistič, ale teď ho platíte zbytečně. Pokud si tím nejste jisti, obraťte se na svého dodavatele a poraďte se s ním. Můžete také požádat o radu elektrikáře, se kterým řešíte problémy v domě či bytě, ale většinou to zvládne posoudit i šikovný domácí kutil.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Vyúčtování vás může zaskočit, ale vždy je dobré si ho pořádně prostudovat a najít v něm možnost úsporyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Celková cena za energie

Výsledná částka, kterou na faktuře najdete, se skládá ze dvou složek. Neregulovanou je platba za komoditu a poplatek za služby dodavatele, regulovanou část včetně daní stanovuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu a tvoří ji poplatky za distribuci, činnost operátora trhu nebo podpora výroby z obnovitelných zdrojů. Na ty dodavatelé nemají vliv.

Jak nastavit výši záloh

I když máte přeplatek, nevyplatí se razantně snižovat zálohy, stejně jako je příliš zvyšovat v případě nedoplatku. Vždy je lepší, pokud jste lehce v plusu, než abyste měli nedoplatek, ale zálohy by měly být vyvážené. Musíte ale pamatovat na to, že pokud plynem nebo elektřinou vytápíte, pak si během celého roku platíte spotřebu za zimní topné období a nikdo vám dopředu nepoví, jak chladné bude a kolik tedy spotřebujete.

Jak tedy výši záloh nastavit? „Zálohy si zvyšte, pokud si pořizujete třeba klimatizaci nebo jiný energeticky náročný spotřebič. Naopak si je můžete snížit, když se od vás právě stěhuje dítě nebo víte, že budete dlouhodobě na služební cestě,“ radí Jakub Jakub Tobiáš - energetický expert, ředitel marketingu Lama energy.

Reklama

Načítám