Hlavní obsah

Jak ušetříte tisíce za vodu? Přidejte do ní vzduch

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelna s toaletou a kuchyň. Právě na ně se musíte zaměřit, jestliže chcete ušetřit za vodu. Jaká opatření udělat, abyste tyto výdaje snížili rychle a co nejúčelněji? Máme pár tipů.

Článek

Statisticky každý z nás denně spotřebuje asi 150 litrů vody – především na mytí, sprchování, praní, mytí nádobí a úklid. Mnozí k tomu přidávají další litry, kterými zalijí zahrádku, opláchnou auto nebo napustí bazén. Není divu, že se leckomu při pohledu na roční vyúčtování udělá nevolno. Jak to zařídit, aby vás příště náklady na vodu překvapily příjemně? Poradíme, kde a jak lehce ušetřit.

Foto: Chuchawan, Shutterstock.com

Kapající kohoutek zbytečně vyplýtvá až sto litrů vody týdně, tak mu to co nejdřív zatrhněteFoto: Chuchawan, Shutterstock.com

Jak ušetřit co nejvíc vody

Žádné opatření není dost malé, abyste ho nevyzkoušeli, protože ceny za kubík vody jsou často závratné.

  • Sprchujte se - oproti koupání ve vaně spotřebujete při sprchování asi jen jednu třetinu objemu vody.
  • Přidejte vzduch - běžnou baterií proteče až 15 litrů vody za minutu a po přidání perlátoru je průtok poloviční. Když si to spočtete na čtyřčlennou rodinu a rok, jste na úspoře kolem deseti kubíků vody, což je kolem 1600 Kč. Klasickou baterii nahraďte pákovou, protože je až o třetinu úspornější.
  • Omezte splachování - klasické WC potřebuje na spláchnutí deset litrů, když si však pořídíte novější model s možností dvojího spláchnutí, pak to mohou být jen tři litry – nebo sedm. Hodně lidí začalo splachovat toaletu také vodou dešťovou nebo užitkovou. Někde vodu po sprchování nevypouštějí přímo od odpadu, ale použijí ji ještě na splachování toalety.
  • Perte úsporně - tedy na program, který přizpůsobí množství vody objemu prádla. Pokud takovou možnost nemáte, pak ušetříte tak, že budete prát až ve chvíli, kdy pračku opravdu naplníte a využijete její kapacitu. Díky moderním pracím prostředkům se obejdete bez předpírky, což také ušetří. Argumentem k výměně pračky se může stát údaj, že víc než desetileté přístroje spotřebují na jeden cyklus praní 80–90 litrů vody, kdežto ty nové asi polovinu.
  • Nenechávejte kapat kohoutek - stačí vyměnit těsnění a je to. Kape-li kohoutek dlouho, může jím zbytečně zmizet až sto litrů vody týdně!
  • Nenechávejte téct vodu - při čištění zubů se naučte na vyplachování používat jen vodu v kelímku jako například u zubaře.
  • Nemyjte nádobí v ruce - myčka je – co se množství vody týče – oproti mytí nádobí pod tekoucí vodou nejméně pětkrát úspornější. Před vložením do myčky špinavější nádobí rychle opláchněte vodou, nepotřebujete pak volit program s předmýváním a šetříte vodu i energii.

Úsporné perlátory

Perlátory se montují na vodovodní baterii v koupelně i v kuchyni. Vodu provzdušní a tím redukují průtok, aniž byste měli pocit, že voda teče málo.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Perlátor HP3065 s funkcí Start – Stop, s vnějším závitem, úspora 48 až 84 %, nastavitelný průtok 1–8 l/min, Hihippo, cena 209 Kč. Přepínatelný perlátor M22, průtok 5/11 l/min, režim rychlého napouštění, Neoperl, doporučená cena 349 Kč. Perlátor s kloubem a přepínačem, sprška a proud, Aqualine, cena 61 KčFoto: Archiv firem

Úsporné hlavice 

Úsporné sprchové hlavice fungují velmi podobně jako perlátory. Snižují průtok vody, zároveň však nesnižují komfort sprchování. Na trhu jich najdete spoustu, takže si můžete vybrat podle ceny i nabízené úspory vody.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hlavice Orbit bílá, průtok 6 l/min při 2–10 barech, odolný pochromovaný plast, Ecocamel UK, cena 2100 Kč. Chromová hlavice Pro Air, průtok podle typu od 6,5 do 8 l/min při 3 barech, sanitární bezpečnostní plast, Aguaflux, cena 549 Kč. Hlavice Ecoxygen Turb'eau, průtok 5,75 l/min při 3 barech, nejúspornější na trhu, Ecogam, cena 979 KčFoto: Archiv firem

Spořiče vody do WC

Nechcete-li si hned kupovat novou toaletu s dvoustupňovým čili úsporným splachováním, můžete do té stávající pořídit spořič. Ten buď umožní regulovat délku spláchnutí, tedy množství vody, které odteče, anebo „zabere“ kus nádržky, čímž sníží její objem, a tudíž i spotřebu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): WC Stop, ušetříte 30 % vody, určen do splachovací nádržky, úspory 14–70 %, Watersavers, cena 295 Kč. Spořič vody pro splachovací WC nádržky, objem 1,5–2 l, prodává e-shop Úsporné perlátory, cena 99 Kč. Spořič vody do splachovače WC, funguje jako závaží, pustí jen tolik vody, kolik chcete, EcoSavers, cena 157 KčFoto: Archiv firem

Jak šetříte doma s vodou vy? Napište nám!

Reklama

Načítám