Hlavní obsah

Manželství a sex: Jak často se partneři milují a v jakých polohách?

Foto: Matyuschenko, shutterstock.com

Milostný život by měl být součástí manželství. Jaké sexuální polohy jsou nejčastější?Foto: Matyuschenko, shutterstock.com

Reklama

Celoživotní společenství muže a ženy má obvykle svoje pro a proti. Jak je to s nažhavením, frekvencí milování, pozicemi a uspokojením? Manželství vykazuje jistou charakteristiku… Možná ji dobře znáte.

Článek

Manželský pohlavní styk je zdrojem ukojení mnohých jedinců. Když jsou vášeň, erotika, chemie a fungující vztah v harmonii, jedná se o vrchol štěstí. Jenže bohužel, nejedno manželství se rozpadá. (Češi však mají nadějné vyhlídky. Podle SAS Institute ČR je aktuálně méně rozvodů a více svateb.) Jak to, že mnoho vztahů krachuje?

(Ne)vyhovíme si

Partnerské pouto může narušit příchod potomka, taky sexuální potřeby muže a ženy se různí. Navíc právě u žen se erotická touha pohybuje jako na houpačce a oproti mužům, kteří jsou na vrcholu sexuální aktivity ve 20 letech, dosahuje nejvyššího bodu až okolo 30. roku, někdy i později. Sexuolog Petr Weiss dokonce hovoří o nespravedlnosti přírody.

„Sám jsem několikrát přemýšlel nad tím, jak byla příroda nerozumná, když tak nesmyslně distribuovala vrchol sexuální aktivity u obou pohlaví. Vždyť v době, když jsou ženy sexuálně nejaktivnější, jejich partneři už začínají přecházet do let spojených s poklesem sexuální apetence i výkonnosti a naopak – muži ve věku nejvyšší sexuální aktivity si jen těžko najdou podobně založené partnerky přiměřeného věku,“ uvedl v jednom ze svých sloupků a potvrdil tak, že příroda sex nevymyslela pro potěšení.

Ostatně, tomu odpovídají i mnohé statistiky. Jak často se manželé milují a v jakých polohách?

Foto: alina_Tcivina, shutterstock.com

Vyladit erotickou přitažlivost do jednoho momentu tak, aby chtěli oba dva partneři, je někdy těžké. Svou roli v tom hrají i věky obou zúčastněnýchFoto: alina_Tcivina, shutterstock.com

Partnerství jako nutné zlo?

Nejucelenější průzkum a soubor dat pocházející z kolektivu amerického psychologa a biologa Alfreda C. Kinseyho, který obsahuje informace od 12 tisíc mužů a osmi tisíc žen, je výstižný dost. Kvůli svému „stáří“ však bylo nutné ho doplnit a aktualizovat v rámci pozdějších studií, čehož se ujal například americký psychiatr Antony Pietropinto a výzkumnice Jacqueline Simenauer. A výsledky? Věk a stereotyp rozhodně dělají svoje…

Mladí a výkonní partneři ve věku 18–24 let mají 3,25 styku týdně, u skupiny 25–34 let je to 2,55 styku týdně, jedinci ve věku 35–44 let mají už pouze dva styky během sedmi dní, lidé nad 45 let se milují jen jednou týdně. Všichni ale vědí, že klesající frekvence nemusí znamenat útlum kvality. Jaké si to člověk udělá, takové to přece má! Občas stačí přijít s inovacemi a nápady, nebo změnit prostředí. Třeba takový hotel dělá divy.

Miláčku, vyšpul!

Polohyobecně se střídají, přičemž mezi velmi frekventované patří pozice, kdy je muž nahoře (řeč je třeba o misionáři), žena nahoře (v jezdecké poloze, tedy v té, ve které se dá partner kdykoli ovládat), pak taky vsedě, na boku i vestoje.

Za nejpopulárnější polohu současnosti je přitom považována psí pozice, kterou si respondenti momentálně zvolilijako číslo jedna v anketě jistého britského portálu. Některým ale vadí, že je příliš zvířecí. Na druhé straně je snazší najít bod G. Každopádně platí, že průměrný pár během jednoho milování vystřídá dvě až pět poloh. A jak je to uspokojením?

Foto: nd3000, shutterstock.com

Zezadu? To je velmi oblíbená poloha mnoha párůFoto: nd3000, shutterstock.com

Najednou je to pryč

Zatímco muži dosahují stabilní úrovně potěšení, ženy žijící v manželství méně než rok nejprve hodnotí svůj vztah jako skvělý, jakmile se však partnerství přehoupne přes délku trvání jeden až maximálně čtyři roky, snižuje se míra jejich uspokojení z 82 procent na 67 procent. Kdo nese vinu?

Charakteristika současné milenky

Nuda, vyčpělost, vyprchání erotické fascinace, hormonální změny například v době těhotenství či kojení, nedostatek pozornosti ze strany manžela, neschopnost sladění sexuálních potřeb páru a tak dále.

Potěšující ale je, že se žena jako taková stala více sexuálně průbojnější – a to v manželství i mimo něj. Třeba britská sexuoložka Tracey Cox hovoří o statistikách, kdy muži byli kdysi iniciátoři sexu až ze 75 procent, zatímco v současnosti mají slovo i ženy. Jsou aktivní jako první ve 40 procentech. A to je dobře.

A jak to máte vy, svádíte svého manžela, nebo spíš jen on vás?

Reklama

Načítám