Hlavní obsah

Jak vybrat dámské šortky na kolo? Poradíme vám!

Foto: iiiNooMiii, Shutterstock.com

Foto: iiiNooMiii, Shutterstock.com

Reklama

Rády jezdíte na kole, ale stále vás od sedla bolí zadek? Pak to zřejmě chce pořídit si lepší cyklistické kraťasy. Poradíme vám, jak vybrat ty správné a podle čeho se v obchodech řídit.

Článek

Cyklistická sezona je v plném proudu, ale vaše vyjížďky na delší trasy potřebují lepší polstrování? Pak máte dvě možnosti, první je gelové sedlo a druhá hodně vypolstrované kalhoty. Ty jsou nejdůležitější součástí dámského cyklistického šatníku. Které jsou dobré?

Cyklošortky a design

Vybrat správné cyklistické šortky tak, abyste se v nich cítily dobře a pohodlně, může být docela oříšek. Zvláště pokud nemáte předpisovou postavu rozené závodnice a samozřejmě nechcete, aby polstrování mezi nohama vypadalo jako obří nasáklá plena. Ženy si při výběru potrpí na design víc než muži, neboť cyklistické legíny zvýrazňuje pozadí.

„U dámských cyklošortek existují dva základní typy, elastické se všitou cyklovložkou, nebo volné s odnímatelnými boxerkami s cyklovložkou. Boxerky se dají v chladném počasí používat samostatně, takže je můžete vzít na sebe v kombinaci s dlouhými legínami,“ vysvětluje Jan Habrman z firmy Klimatex a dodává, že dámské šortky s kšandami jsou méně rozšířené, protože kšandy musejí respektovat anatomii, aby nešly přes prsa. Samotnou kategorií pro ženy jsou pak cyklosukně, které mají integrované kraťásky s cyklovložkou.

Foto: Friends Stock, Shutterstock.com

Cyklošortky v podobě vypolstrovaných legín jsou nepostradatelnou součástí dámského cyklistického šatníkuFoto: Friends Stock, Shutterstock.com

Polstrování podle kilometrů

Nepořizujte si pánské cyklokalhoty. Polstrování šortek u žen a mužů vychází z anatomie a je tedy odlišné. Vnitřní stélka by měla být antibakteriální, neboť se v cyklošortkách jezdí naostro. „Proto vybírejte polstrování podle plánované délky vyjížděk. Na delší vyjížďky kolem 3 a více hodin doporučujeme kraťasy se silnější výztuží a s kšandami, které zajistí stále schovaná bedra,“ říká Ondřej Vobora z firmy Kalas.

Pokud však patříte k ženám, které chodí častěji na záchod i během jízdy na kole, zvolte kraťasy pouze s vyšším pasem. Na krátké jízdy na kole vám postačí šortky s tenčí vložkou.

Cyklistické šortky a materiál

Cyklistické šortky můžete vybrat v různých cenových kategoriích od zahraničních i tuzemských značek. K těm českým patří například Craft, Klimatex, Kalas, Force nebo Pura Vida (ta je známá výrazným a odvážným designem).

Kromě designu se můžete při výběru orientovat podle materiálu i různých detailů. „Materiál, musí být kvalitní, elastický a dobře odvádět pot. Musí mít ploché švy, které zvyšují komfort a naškrábou. Dobré je i pevné uchycení na konci nohavic v podobě gumového pásku, aby se kraťasy nevyhrnovaly,“ upřesňuje Ondřej Vobora.

Reflexní prvky netřeba

Při cyklistice na silnici jsou nejdůležitější reflexní prvky. Ty však zrovna na kraťasech nejsou to nejpodstatnější. Pro zvýšení viditelnosti na silnicích spíše doporučujeme reflexní prvky na dresu, viditelné oblečení a blikačky. Reflexní prvky na kraťasech viditelnost zásadně nezvýší.

S vysokým pasem

Foto: archiv firem

Zleva: Pura Vida, cyklistické kalhoty s vysokým pasem z rychleschnoucího materiálu lycra a širokými gumami na konci nohavic, 1990 Kč. Arcore, cyklošortky do pasu z prodyšného elastického materiálu, 399 Kč, prodává SportisimoFoto: archiv firem

Ve veselých barvách

Foto: archiv firem

Zleva: Klimatex, cyklošortky Ribe s antibakteriální vložkou, 499 Kč. Craft, volné cyklokalhoty s odnímatelnými boxerkami s cyklovložkou, 3490 KčFoto: archiv firem

S barevným zakončením nohavic

Foto: archiv firem

Zleva: Pura Vida, cyklokraťasy s barevným zakončením nohavic, 1990 Kč. Kalas, kraťasy z kompresní vysoce prodyšné látky, 1890 Kč.Foto: archiv firem

Se vzorem i nápisem

Foto: archiv firem

Zleva: Alé, cyklokalhoty s florálním potiskem i antibakteriální vložkou, 2420 Kč, prodává Holokolo. Nordblanc, šortky Squashy z rychleschnoucího materiálu a s plochými švy, 716 KčFoto: archiv firem

Se šlemi

Foto: archiv firem

Zleva: Kalas, kraťasy se šlemi, italský materiál s nízkou gramáží a perforovaným antibakteriálním sedlem, 2290 Kč. Craft, cyklistické kalhoty Adv Hmc Endur z unikátní kolekce 10:01 vyvinuté ve spolupráci s britským studiem The Handmade Cyclist, 2690 KčFoto: archiv firem

Zkuste také posílit před sezonou nohy. Poradíme vám nejlepší cviky na doma.

Reklama

Načítám