Hlavní obsah

Získejte maximum: Triky, jak výhodně prodat byt či dům

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Dostali jste se poprvé v životě do situace, kdy musíte prodat svou nemovitost? Přečtěte si, co můžete ještě na poslední chvíli udělat pro to, aby všechno klaplo na jedničku.

Článek

Cenu nemovitosti sice ovlivňují hlavně lokalita, občanská vybavenost a dopravní dostupnost, ale existuje pár fíglů, díky nimž se vám ji možná povede prodat o něco dráž. Většina lidí totiž dá na první dojem a platí to i při prohlídce bytu. Proto je dnes běžné, že se ho prodávající snaží trochu vylepšit. V žádném případě to však neznamená, že máte vytvořit honosný interiér – stejně si pak každý bydlení dodělá podle svého. Snažte se kupujícího zaujmout spíš příjemným, jednoduchým prostředím, kde neruší nepořádek ani extravagantní doplňky. Tím poskytnete prostor jeho fantazii a zvýšíte šanci, že se bude cítit jako doma. A vy budete už jen krůček od podepsání kupní smlouvy.

Byt jako výkladní skříň

Uspořádejte interiér tak, aby měl šanci co nejvíc se zalíbit co největšímu množství lidí – a pomůže vám s tím minimalismus. Nejde zrovna o to, abyste sledovali poslední trendy v úpravě interiérů, ale je pravda, že právě tento styl je in už spoustu let – pravděpodobně proto, že nikoho nepobouří ani neurazí. Zkuste se jím inspirovat a upravit v minimalistickém duchu byt ještě předtím, než přijdou kupci.

Cílem je vytvořit neutrálně zařízený interiér, jakýsi apartmán hotelového typu, jehož zařízení je veskrze funkční. Neměly by v něm být žádné zbytečnosti, dekorace ani osobní předměty, protože hodně věcí soustředěných v malé místnosti ji vizuálně ještě zmenší. Považujte prostě svůj byt za výkladní skříň. Kdokoli se do ní může podívat. A pozor! Je třeba počítat s tím, že třeba bude chtít vidět i uspořádání vestavěných skříní nebo jiných úložných prostor.

Úklid vezměte opravdu z gruntu

Zkušení makléři radí, že je zbytečné před prodejem byt rekonstruovat, protože si každý pak stejně nový byt uspořádá podle svého. Při prohlídce lidé upřednostňují interiér, který působí čistě, vzdušně a je uklizený. Proto byste měli nejdříve vymalovat. Ideální je bílá barva, která působí neutrálně. To, že se vám líbí růžová ložnice nebo koupelna v lila, by nemusel každý potenciální majitel ocenit.

Kupci se zajímají většinou hlavně o kuchyň, koupelnu a WC. Proto odstraňte všechny věci z poliček, výklenků a okenních parapetů. Důkladně vyčistěte nejen obklady a dlažby, ale i zažloutlé spáry. Umyjte okna, dveře i žaluzie a vyčistěte kliky. Nezapomeňte ani na vodovodní baterie a kuchyňský dřez. Prostě všechno se musí jen lesknout!

Foto: Kinga, Shutterstock.com

První dojem hraje vždycky důležitou roliFoto: Kinga, Shutterstock.com

Proberte skříně, ukliďte linku

Zřejmě vás stejně čeká stěhování, tak si už dopředu usnadněte práci. Vytřiďte všechno ze skříní, věšáků i botníků. To, co nechcete vyhodit, nandejte do krabic a ukliďte třeba do sklepa. Proberte také věci v kuchyňské lince i na ní: schovejte topinkovače, toustovače, mixéry i magnety z lednice. V koupelně ani jinde po bytě nenechávejte povalovat špinavé prádlo a to vyprané seberte ze sušáku či ze šňůr na balkoně.

Vyhoďte staré časopisy a schovejte psa

Důležité je, aby byl byt určený k prodeji vybavený pouze funkčním a pěkným nábytkem – zničené a odřené kusy proto vyhoďte nebo rozdejte. Nezapomeňte také zlikvidovat hromady novin a časopisů, které jste léta odkládali někam na poličku. Schovejte misku se žrádlem pro domácí mazlíčky, drápadlo pro kočku či klec s papouškem a zvíře v době prohlídky nemějte doma! Kupec může trpět různými alergiemi a přítomnost zvířat ho vyžene dříve, než si váš byt vůbec prohlédne.

Potlačte své já

Přestože se to většinou nedoporučuje a možná se vám to nelíbí, v tomto případě je skutečně lepší vytvořit neosobní prostředí. Měly by zmizet fotky příbuzných, suvenýry z dovolené, plakáty oblíbených zpěváků a další osobní předměty, které při prohlídce zbytečně ruší. Kupující by se totiž měl cítit spíše jako ve svém a ne jako na návštěvě. Snažte se, aby byt působil optimisticky, proto nezapomeňte rozhrnout závěsy, vytáhnout žaluzie, pořádně vyvětrat a případně použít nějaký neutrální osvěžovač vzduchu.

Nestíháte? Obraťte se na profíky

Prodej nemovitosti většinou provází pořizování nového bydlení a s tím souvisí spousta starostí, povinností a vyřizování. Jestli tedy chcete při vymýšlení dočasných úprav interiéru ušetřit energii i čas a nevadí vám vydat několik tisíc, obraťte se na designéry, kteří se specializují na úpravu bytů či domů na prodej. Díky tomu mají dobře nastudovanou mentalitu většiny kupujících, takže vám během dvou tří hodin poradí, co kam přemístit, co odstranit a jak potlačit váš styl, aby při prohlídce zbytečně nerušil. Můžete si také sami předem určit částku, kterou chcete do „vylepšení“ interiéru investovat, a odborníci všechno během pár dní udělají „na klíč“.

A co vy? Myslíte si, že se taková námaha vyplatí?

Reklama

Související témata:
Kupec

Načítám