Hlavní obsah

Jak vytvořit z malého pokoje království pro studenta

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menší pokoj s tmavým nábytkem v panelovém domě patří 10letému studentovi. Danielova maminka chtěla pro svého syna pokoj změnit, prosvětlit, a hlavně přizpůsobit jeho nárokům.

Článek

V pokoji zůstal nábytek ještě z dob, kdy sloužil jako pracovna a hostinský pokoj v jednom. Úložné skříňky z dřevěné dýhy byly sice funkční, ale velmi tmavé, a svým rustikálním vzhledem moc nezapadaly do chlapeckého pokoje.

Pódium a původní postel sice byly vyrobeny ze dřeva, ale polepení tmavými koberci již také nevyhovovalo.

Dekorace se do pokoje přidávaly postupně, nahodile a celkový dojem ze spousty samolepek působil chaoticky a nevzhledně.

Pokoj si říkal o kompletní proměnu.

Foto: bydlimhezky.cz

Díky přetření původního nábytku se pokoj velmi prosvětlilFoto: bydlimhezky.cz

Návrh řešení dětského pokoje

Jak je patrné z půdorysu, jedná se o úzký pokoj. Jeho uspořádání jsem se tedy rozhodla z velké části zachovat.

Skříňky chlapci vyhovují, a protože jsou z dřevěné dýhy, rozhodla jsem se pro jejich přetření a doplnění několika novými kusy vyrobenými na míru.

Pohodlná postel a velký pracovní stůl byly přáním syna i jeho maminky.

Barevnost podle Daniela

Nové barevné schéma vzniklo ve spolupráci s Danielem, rozhodli jsme se pro neutrální světle šedou barvu, která pokoj oproti tmavě hnědé velmi prosvětlila, navíc je kombinovatelná se svěží mátovou a modrou. Tyto dvě barvy dodaly pokoji svěžest a radost.

Po odstranění všech samolepek a dekorací na zdech bylo nutné pokoj nově vymalovat bílou barvou, kterou se překryla původní žlutá výmalba. Na jednu delší stěnu pokoje jsme vybrali tapetu, která vytvořila v pokoji zajímavý akcent, a její barevnost jsem využila pro ostatní dekorace a doladění pokoje.

Foto: bydlimhezky.cz

Zajímavá tapeta předurčila barevnost pokoje, je to jediný výrazný prvek místnostiFoto: bydlimhezky.cz

Starý nábytek v novém hávu

Z místnosti bylo, kromě nástěnných skříněk, odstraněno veškeré vybavení. Starou postel a pódium polepené koberci jsme rozebrali a odvezli na sběrný dvůr. Regály z lamina byly darovány. Z původního stolu jsem využila kontejner se šuplíky – korpus je totiž ze dřeva. Rozhodla jsem se ho zbrousit, přetřít na modrou barvu a opatřit novými úchytkami.

Renovací prošly i skříňky, které byly umístěny podél celé jedné stěny pokoje. Šikovný truhlář dýhu zbrousil, natřel světle šedou barvou a opravil panty. Nové úchytky dotvořily dílo a vznikl tak úplně jiný nábytek.

Nábytek na míru nesmí chybět

Vzhledem k rozměrům pokoje bylo nutné další kusy nábytku vyrobit na míru. Za postelí je praktický úložný prostor na lůžkoviny, který zároveň slouží Danielovi jako noční stolek.

Vedle spodní komody s dvířky jsem navrhla ještě jednu komodu shodné velikosti s otevřenými policemi. Jedna vrchní deska z masivního dřeva spojila tyto dva kousky nábytku v jeden a vytvořila nahoře dostatek dalšího úložného prostoru.

Stůl z masivu stojí u okna po celé délce stěny, Daniel má tak dostatek prostoru na tiskárnu, počítač a pracovní prostor. Pod stolem je nově natřený šuplíkový kontejner.

Čalouněná postel na čtení

Nová pohodlná postel s čalouněným čelem chlapce nadchla. Má polohovací rošt a úložný prostor. Na postel jsme vybrali nové polštářky a praktický pléd, aby bylo možné postel využívat i přes den. Díky posunutí stolu k oknu bylo možné do pokoje přidat i sedací vak v modré barvě.

Další drobnosti doladily pokoj k chlapcově spokojenosti. Kromě polštářů a plédu na postel jsem Danielovi ušila i jednoduchou záclonu a závěsy v mátové barvě. U postele je jednoduchý koberec, na kterém se opakuje tvar z tapety. Na závěr stačilo přidat nová světla.

Reklama

Načítám