Hlavní obsah

Jaká jsou rizika análního sexu?

Foto: Malysheva Liudmyla, Shutterstock.com

Foto: Malysheva Liudmyla, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Pocity navozené tímto druhem stimulace jsou úplně jiné, než na jaké jste zvyklé. Současné laskání klína a konečníku nikdy nezklame. Za hromadou nových, neotřelých zážitků však stojí několik skrytých nebezpečí. Uvažujete, že vyšpulíte pozadí? Pak mu obstarejte kvalitní brnění!

Článek

Při análním sexu se do konečníku vkládají prsty, různé předměty jako třeba vibrátor nebo zelenina a samozřejmě penis. Britská sexuoložka Tracey Cox o tomto druhu milování říká, že už jen faktor „zakázané zóny“ vzrušuje. „Velkou roli hraje jakýsi darebácký element, proto řadu lidí anální sex přitahuje. Konečník je totiž konečná pro velké množství nervových zakončení. A jak pro muže, tak i pro ženy bývá často nejerotičtější zónou na těle,“ nechává se slyšet. Při vhodných opatřeních je tento druh potěšení většinou bezpečný. Existují však různá potenciální rizika, se kterými je třeba počítat.

Řiť není vagina

Řitní otvor nemá schopnost přirozené lubrikace jako vagina, takže je docela dost možné, že když opominete použít mazadlo, při akci zasyčíte bolestí. Tření v oblasti, kterou ten nahoře primárně nevymyslel pro sex, zvyšuje riziko poranění kůže a s ním se připravuje vstupní brána pro nezvané návštěvníky. Podšívka konečníku je také tenčí než pochva. A protože stolice, která přirozeně obsahuje bakterie, prochází konečníkem a řití, při opouštění těla narazí na tyhle případné trhlinky (čím se dá nahradit lubrikant).

Výsledkem může být hluboká kožní infekce nebo hnisavé a velice bolestivé zánětlivé ložisko v okolí řitního otvoru. Tomuto onemocnění se říká anální absces. Navíc si mnozí milenci nedávají pozor při změně kondomů. Jakmile začnete libovolně přecházet od zadečku do rozkroku a obráceně, hrozí, že se anální bakterie zavedou i do pochvy. Co s tím?

Používejte lubrikant na vodní bázi a minimalizujte riziko tření. Na každý svůj tělesný otvor mějte extra prezervativ a předejděte tak zavádění bakteriálních forem mezi nimi.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Ideální je lubrikant na vodní bázi, usnadňuje třeníFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Sex s rizikem

Protože anální sex vytváří podhoubí pro bakteriální infekce, jde i ruku v ruce se sexuálně přenosnými infekcemi, mezi které patří kapavka, herpes, hepatitida, virus HIV nebo chlamydie, které řada lidí dost podceňuje. Chlamydiová infekce se přitom převážně projevuje jako zánět v urogenitálním traktu či rektu. Nemoc může probíhat i skrytě, neboť část nakažených, a to žen i mužů, nepociťuje žádné symptomy. Když se chlamydie neléčí, vzniká hluboký pánevní zánět, tedy infekce dělohy, vaječníků a vejcovodů. U mužů je to zánět nadvarlat a infekce prostaty.

Ne nadarmo tedy někteří odborníci, jako třeba ti z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, tvrdí, že anální sex je v porovnání s jinými sexuálními technikami nejrizikovější intimní praktikou vůbec.

Nejdůležitější je hygiena

Důkladné umytí rukou po i těsně před anální stimulací je samozřejmostí – stejně jako kondom. Ovšem on sám na všechno nestačí. Jeho strukturu narušují lubrikanty na bázi oleje. Stačí kapka a o stoprocentní ochraně si můžete nechat jenom zdát!

Použijete-li jako mazadlo sliny, ty už vás nechrání vůbec od ničeho. Virus hepatitidy B byl nalezen jak ve vaginálním sekretu a semenu, tak právě i ve slinách. Nejpravděpodobněji se přenáší prostřednictvím análních, ale také orálních praktik, a to dokonce 50krát až 100krát častěji než obávanější HIV.

Vyhnout se vám nemusí ani žloutenka typu A. K té se dá přijít taky poměrně jednoduše, a to prostřednictvím byť jen minimálního množství stolice, které se dostane do kontaktu s ústy, což se při kombinaci orálního a análního sexu stává. Zvlášť když jste se na kuráž posilnili nějakou tou skleničkou. Opatrnosti tedy nikdy není dost. Ostatně, pozdě bycha honit.

Kolikrát týdně je zdravé mít sex?  Líbání z toho vynechte a spočítejte pouze kontakt pohlavních orgánů!

Reklama

Načítám