Hlavní obsah

Akné nebo žloutenka? Za tyto nemoci může zanedbaná hygiena

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Že si máme mýt ruce před jídlem a po použití toalety, ví každé malé dítě. Které nemoci ale skutečně z nedostatečné hygieny hrozí?

Článek

Za našich babiček platilo heslo „čistota, půl zdraví“. Dnes už víme, že přehnaná hygiena má i svou stinnou stránku, zejména v podobě oslabené imunity a větší náchylnosti k nemocem. Přesto existují choroby, o které si špinavýma rukama doopravdy koledujete.

Žloutenka typu A

Jde o virové onemocnění, které je častější v zemích s nižším hygienickým standardem. Nakazit se můžete kontaktem s infikovanou osobou, ale i dotekem kontaminovaného předmětu, například sáhnutím na kliku (zejména v přímořských a lidnatějších městech).

Žloutenku ale chytíte i z kontaminované vody, špatně omytého ovoce nebo nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Infekce může probíhat bohužel i bezpříznakově, mezi první projevy patří horečka, nevolnost, bolest břicha a pod žebry, slabost, později tmavne moč, kůže a oční bělmo.

Žloutenky typu B a C jsou virového původu a přenášejí se krví. „Moderní léčba všech typů žloutenky existuje. Proti viru A a B se dá očkovat, v léčbě typu C se dnes daří bez trvalých následků vyléčit až 95 % nakažených a doba léčby se i podstatně zkrátila,“ vysvětluje Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Foto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Všechny typy žloutenky se dají léčitFoto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Chřipka a úporné průjmy

Umývání rukou před jídlem nebo po příchodu domů z venku vám pomůže zbavit se bakterií a virů, které na nich běžně ulpívají. Důkladně se namydlete mezi prsty, hřbet rukou a konečky prstů, stačí použít obyčejné mýdlo. Na hygienu dbejte obzvlášť, pokud se vracíte ze školy, obchodu nebo jiného, hodně frekventovaného místa. Dá se tak předejít infekční chřipce, ale i střevním onemocněním, a dotykem se přenášejí i neštovice, meningitida nebo úplavice.

Akné a opar od špinavých rukou

Příčinou vzniku akné je hormonální nerovnováha. Špína za pupínky nemůže, ale může je zhoršovat. „Škrábáním se záněty rozšiřují po povrchu pokožky  a mačkáním se zánět rozšíří z mazové žlázky do podkoží. Celková délka hojení se prodlužuje a hrozí větší riziko pozánětlivých hyperpigmentací,“ varuje MUDr. Tereza Gabryšová, dermatoložka Kliniky Yes Visage.

Odvykněte si nípat vřídky nemytýma rukama, pozor i na mimovolné dotyky na obličeji. Nezapomeňte také aspoň jednou za týden vymýt šamponem kosmetické štětce, které mohou do zanícených ložisek vnášet další bakterie.

Dotykem jsou přenosná také různá plísňová onemocnění nebo opary. Chytit plíseň můžete i z ručníků, koberce nebo sdílenou manikúrou.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Pokud jste například jeli tramvají, měli byste si umýt ruce skoro tak důkladně jako doktor před operacíFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Kočky a toxoplazmóza, psi a škrkavky

Stejně jako je běžné, že si umyjete ruce po použití WC, nezapomeňte si je umýt, i když se staráte o záchod své kočky nebo uklízíte venku po pejskovi. Zvířecí exkrementy jsou totiž plné bakterií, které mohou vyvolat střevní potíže.

Nejčastěji se hovoří o toxoplazmóze, tu přenášejí kočky a riziko představuje zejména pro těhotné ženy, neboť může způsobit předčasný porod, potrat nebo vážné poškození nervového systému dítěte. Od psů můžete chytit bakterii E.coli (způsobuje průjmové krvácení a může končit smrtí) nebo škrkavky (ty se mohou v krajním případě dostat do plic a projevit se až horečkou a úporným kašlem, častěji je ale najdete včas ve stolici).

Od nakažených zvířat můžete chytit také listeriózu, a to konzumací jejich masa a mléka. Naštěstí je ničí tepelná úprava (i mléko, nemáte-li třeba v cizině ověřen jeho původ, je lepší pít převařené nebo pasterizované). Stejně tak se můžete nakazit salmonelózou. Tepelnou úpravou se sice v mase a vejcích bakterie zničí, pokud si ale po zpracování neumyjete ruce nebo neočistíte dostatečně kuchyňské náčiní, můžete kontaminovat další potraviny a riskujete úporné střevní potíže.

Reklama

Načítám